Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csak az nem látta előre a Green Holidays csődjét, akinek kellett volna

Csak az nem látta előre a Green Holidays csődjét, akinek kellett volna

Legalább három olyan fejlemény volt, amelyből a hatóságoknak látniuk kellett volna, hogy a júliusban bedőlt Green Holidays robog a csőd felé.

Az Azenpenzem.hu szedte össze, hogy a július elején csődbe ment Green Holidays esetében, mire nem figyeltek eléggé a hatóságok. Tavaly még a MEKH volt a felügyeleti szerv, idén viszont már Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) látta el a feladatot. Probléma volt többek között, hogy

  • a tiltólistára tett Green Travel 1,8 milliárd forintos vagyoni biztosítékkal működött, a tevékenységet átvevő, sőt bővítő Green Holidaysnek viszont már csak 500 millió forintos biztosítása volt.
  • A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) felhívta a figyelmet decemberben a szabálytalan értékesítésre (utazási csomag helyett külön számlázás), ami alkalmas lehetett a fogyasztók megtévesztésére. Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is vizsgálódott.
  • A MUISZ figyelmeztetett a gyanúsan olcsó utakra is.

A hatóság viszont semmilyen figyelmeztetést nem tett közzé, és az sem jutott eszébe, hogy vizsgálja az utazásszervezői engedéllyel rendelkező vállalkozók „vagyoni biztosítékának megfelelőségét”.

Az utazási iroda július 2-án a honlapján közölte, hogy nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét, nem tudja teljesíteni az utazási szerződés szerinti kötelezettségeit. A csőd miatt több százan maradtak szállás és ellátás nélkül külföldön.