Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Augusztusban ne szívjon! Inkább igyon pohárból!

Augusztusban ne szívjon! Inkább igyon pohárból!

Kis szívószál egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek: kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány augusztusban, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapokban elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra.

Itt a nyár és eljött a limonádék, jeges kávék, hideg sörök, szörpök ideje. És a szívószálaké.

„Te is észrevetted, hogy a vendéglátóhelyeken már kérés nélkül is beleteszik az italodba ezt a régebben luxusnak számító terméket?”

– teszik fel a kérdést az alapítvány munkatársai. Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év. A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyivel 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet.

Forrás: Felelős Gasztrohős

Az alapítványiak is számolgattak kicsit. Magyarországon 2016-ban 52 000 vendéglátóhely volt, ha átlagosan havi 800 szívószállal számolunk (becsült érték) vendéglátóhelyenként (ami évi 9600), az 499 200 000 db évente. Tehát a magyarországi vendéglátóhelyek évente termelnek 2,5 Föld kerületnyi szívószál hulladékot. És akkor ebbe még nem számolták bele a háztartásokban és a fesztiválokon használt darabokat…

A rövidéletű luxuscikk jó esetben hulladéklerakókba kerül, néha a szelektív kukákon keresztül újrahasznosítják, és nagyon gyakran tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi élővilágban. Az általában polipropilénből előállított szuperkönnyű szálat a legkisebb szellő is könnyen felkaphatja, és mivel lebeg a vízen, a csatornákon, folyókon keresztül eljut a tengerekbe, ahol akár egy teknősbéka orrában is landolhat.

A következő videó megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk:

https://www.youtube.com/watch?v=4wH878t78bw

A szívószálak bekerülhetnek halak és tengeri madarak szervezetébe is. Megéri ez nekünk? Van akkora élvezeti faktora egy ilyen „szívásnak”, hogy beáldozzuk érte az óceáni, tengeri állatvilágot és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk? – teszik fel a kérdést az alapítványiak.

Idén nyáron a londoni Soho kerületből eddig 72 étterem vállalta, hogy csak kizárólag a vendég kérésére ad szívószálat. Amit a kaliforniai Berkeley városában rendeletileg tiltottak be, miközben a Sydney-i strandokon aláírás gyűjtés folyik a betiltásuk érdekében.

Együtt szívnak (Fotó: MTI)

Tengerpartunk ugyan nincs, de Balaton-, Duna- és Tisza-partunk van, és ezeken a helyeken ugyanolyan károkat okoz az élővilágban a vízbe kerülő szívószál. Vannak esetek, amikor megalapozott a használata, például amikor valaki nem tud felülni, mert beteg, de a legtöbb esetben (pl. egyszer használatos poharak esetében) ez egy értelmetlen divat vagy egy túlzásba vitt higiéniai intézkedés.

Egy átlagos kocsmaasztal (Fotó: MTI)

A Felelős Gasztrohős által minősített Fenntartható Vendéglátóhelyek nagy része vállalta, hogy csatlakozik a kampányhoz. Az alábbi helyeken augusztusban csak akkor kapunk szívószálat, ha ezt külön kérjük:

 • Larus Étterem
 • Doblo Wine & Bar
 • Fruccola Arany János utca
 • Fruccola Kristóf tér
 • Törökméz
 • Hatpöttyös Étterem
 • Reggeli
 • Mártogatós
 • Pántlika
 • Funky Pho
 • Czakó Kert
 • Pohátszék Bor & Kávé
 • Szimpla Háztáji

A Gasztrohős a civilekhez is fordul: arra kérnek mindenkit, hogy mérsékeljék a szívószál használatot. A szervezet a legaktívabb résztvevőket értékes nyereményekkel díjazza. Azok között, akik augusztusban posztolnak a saját Facebook vagy Instagram oldalukra fényképet a szívószál nélküli italukról, és melléírják a #szívószálmentes hashtaget, egy 10 000 forint értékű két személyes vacsorát és egy 6 darabos újrahasználható fém szívószál csomagot sorsolnak ki.