Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A társkeresőbiznisz Magyarországon nem csak az egyetemistákra hajt

A társkeresőbiznisz Magyarországon nem csak az egyetemistákra hajt

A napokban kezdte el plakátkampányát az a cég, amely Magyarországon tavaly indította el az első érdekkapcsolatokat kínáló társkereső oldalt. A cég profilja egyszerű: fiatal, főként huszonéves lányok és fiúk, úgynevezett sugar babyk regisztrálják magukat, hogy megtalálják, a szintén beszédes elnevezésű sugar daddyket vagy sugar mommykat, akik valamilyen formában honorálják a fiatal partnerükkel eltöltött együttlétet. Ez jelenthet közös vacsorákat, rendezvényeken való megjelenéseket vagy utazásokat is, azonban nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy az idősebb korosztály miért éppen a fiatalabb, vonzó partnereket keresi, és mi lehet a legtöbb találkozása végkifejlete.

A magyar oldal azt írja magáról:

„A sugar kapcsolat lényege nem a pénz, hanem a vagyon nyújtotta lehetőségek közös megélése, egy biztos hosszú távú kapcsolat jövőjének megalapozása.”

„Én csak menő pasikkal randizok!” Fotó: Szirmák Erik

A honlapjukon azt is írják, hogy a cég:

„(…) valójában dédszüleink értékrendjét ülteti át a modern online világba.”

Közpénz is van a cégben

A Puncs.hu-t üzemeltető cég, a 2015-ben bejegyzett, tízmilliós alaptőkével rendelkező Ntice Kft. egyik tulajdonosa a Dating Central Europe Zrt. Ez egy 2014-ben létrejött online társkereső startup, aminek tulajdonosa a Gran Kockázati Tőkealapon keresztül Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója – írta meg korábban az Index.hu.

A Gran tőkealap 2013-ban nyert el 4,3 milliárd forintnyi uniós forrást az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramból, ennek egy részét fektette a társkeresőbe. A Dating Central Europe 2015-ben 393 milliós nettó árbevétellel zárt, a tulajdonos pedig kivehetett 135 millió forint osztalékot. Ezáltal közvetve Hernádi Zsolt és állami források is hozzákapcsolhatók az érdekkapcsolatokra specializálódott oldalhoz.

Van, ahol nem szerették annyira. Fotó: Facebook

Nem mellesleg a honlapjuk jobb felső sarkában egy számlálót is elindítottak, hogy jelezzék a kitartók összvagyonának értékét. Most 2167 milliárd forinton (!) áll a számláló. Ha ez sem lenne elég csábító, akkor a fővárosban több plakátjukkal is lehet már találkozni, azonban a kampány nagyobb médiavisszhangot egyelőre még nem váltott ki. Ellentétben azzal a pár évvel ezelőtti kampánnyal, amit szintén a társkeresőbizniszbe betörni akaró cég indítottt el, de kifejezetten a félrelépésekre specializálódva. Emlékezetes volt, amikor decemberben „Békés, meghitt családi karácsonyt” kívántak, vagy amikor a Baross utcai szülészeti klinika előtt egy reklámautóra írták ki: „Egész évben feleség és anya vagy? Lepd meg magad!” A cég reklámszpotjait a kereskedelmi tévéktől a tematikus sportcsatornákig mindenhol elutasították jogi és általános értékrend problémákra hivatkozva. A cég mai napig müködik.

Okosabb, mint Zuckerberg?

Visszatérve az érdekkapcsolatokról szóló oldalra, megkeresésünkre a cég azt állította, hogy közel 100 ezren regisztráltak, és nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a nemek aránya. Azt is megtudtuk, hogy a regisztráltak szinte kizárólag budapestiek. A sugar babyk átlagosan 27-34 évesek, míg a sugar daddyk/mommyk átlagosan 40 év körüliek, akiknek az éves jövedelmük átlagosan 5-50 millió között mozog.

A cég sajtóközleményt is kiadott, amelyben az eredeti koncepció kitalálóját, az egykori fiatal IT-s szakember, Brandon Wade történetét minimum úgy tálalja, mintha az Steve Jobs vagy Mark Zuckerberg életútja lenne. Többek között ezt írják:„Miután Brandon lediplomázott, tehetséges, kezdő informatikusként hatszámjegyű fizetést kapott, ám egyelőre ez sem volt elég ahhoz, hogy megjöjjön az önbizalma a randizáshoz.

Ám, mit csinál az élelmes informatikus, amikor szeretne egy problémára megoldást találni? Ír egy programot!

Brandon végül megalkotta a SeekingArrangement.com-ot.”

https://youtu.be/lHH1mTvpRHw

Wade több projekten is dolgozott, például megalapította a WhatsYourPrice.com nevű oldalt is, ahol a kiszemelt partnerre lehet licitálni. Az online üzletember egy 2014-ben adott interjújában a CNN-nek ki is fejtette üzleti, illetve életszemléletét:

„A szerelem egy olyan koncepció, amelyet a szegény emberek találtak fel.”

Menekülőút

A társkeresőbiznisz itthon és külföldön is egyre nagyobb méreteket ölt, profi marketing és jogi gépezetet működtetnek, hogy a potenciális célcsoportot megszólítsák. A párkapcsolatot, mint szolgáltatást hirdető oldalak külföldön már évek óta vonzzák a jobb anyagi körülményekre vágyó fiatalokat. Az Egyesült Államokban, vagy Nagy-Britanniában az eladósodott fiatalok egyik menekülőútja lett mára, hogy a társaságukat – vagy néha annál többet is – pénzzé tegyék az idősebb, tehetős partnerek számára.

Ronald Weitzer, a George Washington Egyetem szociológus professzora szerint igaz, hogy ezek az oldalak jogszerűen működnek, de a „sugar kapcsolatok” alatt valójában prostitúciós ügyletek zajlanak. „Az egyetlen illegális szempont az lenne, ha az egyén valamilyen közvetlen kifizetést vagy anyagi ellenszolgáltatást kapna a szexért” – utal arra a professzora, hogy jogilag megfoghatalanok ezek az oldalak, mert a fiatalok általában utazásokat vagy vacsorákat kapnak, azaz nem(csak) pénzért vannak együtt a partnerükkel.

A Huffington Postnak adott korábbi nyilatkozatában azt is mondta, hogy ezek a kapcsolatok

a főiskolás lányok és a szexmunkások számára is alkalmasak arra, hogy álcázzák a prostitúciót.

Weitzer szerint az amerikai főiskolás lányok különösen hajlamosak arra, hogy válságos időszakban (például a gazdasági válság idején így is történt) a tandíjuk vagy a diákhitelük rendezéséért ezt a megoldást válasszák. Az amerikai friss diplomások közel háromnegyede átlagosan 35 ezer dollár (közel 9,2 millió forint) adóssággal fejezi be a tanulmányaikat, összehasonlításképpen ez az összeg a duplája annak az adósság állománynak, ami 1995-ben egy diákot átlagosan terhelt – írja az Economist. Mivel az egyetemek költségei emelkedtek, ugyanígy a tengerentúlon is megnőtt „sugar kapcsolatok” száma is, ami a fiatalok számára átlagosan 3 ezer dolláros (közel 786 ezer forint) juttatást jelenthet, de vannak olyan esetek, amikor ennél sokkal több pénzt is megkereshetnek. Nagy-Britanniában is hasonló megfontolásból vágtak bele az érdekkapcsolatokba:

„Amikor Londonba költöztem, megdöbbentem mennyire drága a város. Továbbá még mindig van egy 40 ezer fontos diákhitelem, amit fizetnem kell. Ez az oka, amiért regisztráltam magam.”

– nyilatkozta a huszonéves Lara, aki a mester szak elvégzése után 10 férfival tartotta a kapcsolatot. A Mirrornak adott interjúból az is kiderül, hogy már csak az egyik „cukros bácsival” van együtt, aki egy hónapban ezer fontot (körülbelül 342 ezer forintot) küld a fiatal nőnek, amiből a bevallása szerint a diákhitelét, albérletét és a napi költségeit is fedezni tudja. De más költségeket is megfinanszírozott neki a harmincas éveiben járó férfi, ha úgy látta jónak: „Finanszírozta, hogy egy hónapot eltöltsek Thaiföldön, Srí Lankán, Görögországban és kifizette a jóga tanárképzésemet is.”

A fiatal lányok számára könnyű pénzszerzési lehetőséget ígérő élet azonban veszélyeket is hordoz magában. Az Egyesült Államokban idén tavasszal történt meg, hogy egy atlantai férfi

egy hónapig tartott fogva nyolc nőt egy bérelt luxus házban, köztük többnek is modell karriert ígért, de volt olyan is, akit a SeekingArrangement.com oldalon csábított magához.

Az NBC News cikke szerint a túszok 19 és 22 év közöttiek voltak, akiket a férfi erotikus munkára kényszerített. Az FBI atlantai irodája további áldozatokat is keresett, mivel a szövetségi hatóságok szerint az államokban Atlanta az egyik központja a lánykereskedelemnek.

Ez egy más világ

A magyar egyetemistákat, főiskolásokat képviselő szervezet, a HÖOK nem tudott arról, hogy már hazánkban is van olyan társkereső oldal, amely szolgáltatásával az anyagi gondokkal küzdő fiatalokat is meg akarja szólítani. Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke lapunknak azt mondta, hogy

erről az üzleti modellről neki nincsenek ismeretei, azonban a tőlünk kapott információk alapján a jelenséget felháborítónak tartja.

Elmondása szerint a diákok anyagi problémái miatt is dolgoznak azon, hogy többek között a tapasztalatszerzésre irányuló és nem kényszerű munkavállalásban segítsék őket, illetve szerencsésnek tartana egy átfogó felsőoktatási ösztöndíj-reformot is. A társkereső cég kérdésünkre azt mondta, hogy

a sugar babyk 23 százaléka egyetemista vagy főiskolás,

azaz Magyarországon még nem kijelenthető, hogy kifejezetten a továbbtanulók körében terjedne el ez a szolgáltatás.

Megkérdeztük Földi Ágnest is, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének (SZEXE) a vezetőjét, hogy van-e arról információi, hogy a szexből élők esetleg ilyen fajta kerítőoldalakon is megpróbálják hirdetni magukat. Földi elmondása szerint ilyen váltásról eddig még nem hallott. Azt is mondta, hogy ez egy más világ, szerinte azok regisztrálják magukat kerítőoldalra, akik hosszútávon nagy pénzt várnak az együttlétektől, illetve saját érdekeiket is jobban tudják képviselni. A SZEXE vezetője elmondta, hogy a szervezet általában olyan nőknek segít, akik rossz körülmények között élnek, illetve nincsenek tisztában a jogaikkal, azonban a sugar babyk szerinte más háttérrel rendelkezhetnek. Földi Ágnes azt is mondta, hogy

a szexből élőknek egyre kevesebb a bevételük, mivel kuncsaftjaiknak nem igazán van erre pénzük. Ezért is meglepő számára, hogy a kerítőoldalon többtízezres regisztráltságról lehet hallani.