Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hiába harcoltak a szülők, meghalt Charlie Gard, a súlyosan beteg brit kisfiú

Hiába harcoltak a szülők, meghalt Charlie Gard, a súlyosan beteg brit kisfiú

Meghalt a halálos beteg brit kisfiú, akinek szülei hónapokig harcoltak a bíróságon, hogy gyermeküket ne kapcsolják le az életmentő gépekről. Charlie Gard 11 hónaposan, egy londoni hospice-ban hunyt el.

„Elhunyt a gyönyörű kisfiunk. Annyira büszkék vagyunk rád, Charlie” – idézte az édesanya, Connie Yates szavait a brit Daily Mail.

A kisfiú egy rendkívül ritka, örökletes genetikai betegségben, mitokondriális dns-deplécióban szenvedett. Nemcsak az izmai, hanem agya és belső szervei is károsodtak, és már tavaly októberben kiderült, hogy valószínűleg nem éli meg az egyéves kort.

Charlie Gard szülei mindent megtettek, hogy ne kapcsolják le gyermeküket a lélegeztető gépről fotó: MTI/AP/PA/Lauren Hurley

A szülők az év elején gyűjtést kezdeményeztek, hogy a gyermeket egy kísérleti kezelésre az Egyesült Államokba szállíthassák, de a kórház, ahol a kisfiút ápolták, ezt nem engedélyezte. Több orvos egybehangzó véleménye szerint a súlyosan agykárosodott kicsin semmilyen kezelés nem segíthetett, ezért bírósághoz fordultak, hogy a gyermeket lekapcsolják a gépekről.

A szülők hónapokig pereskedtek a bíróságon, hogy Charlie-t kísérleti kezelésre vihessék, de a héten feladták a küzdelmet, és beleegyeztek, hogy a gyereket egy hospice házba szállítsák, ahol végül lekapcsolták a gépekről.

Charlie Gard esete az egész világot megrendítette, még Ferenc pápa és Donald Trump amerikai elnök is megszólalt az ügyben. A kisfiú történetéről ebben a cikkben írtunk részletesen.