Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyre többen támadják Botkát

Egyre többen támadják Botkát

Egyre több MSZP-s számra nem az a kérdés, hogy Botka László és Molnár Zsolt nyílt színi háborújában kinek van igaza, hanem az, hogy a párton belül kirobbant polgárháború következtében mennyivel nő a Fidesz támogatottsága.

Úgy nehéz lesz kormányzóképességet felmutatni, ha Botka László működő politikai alternatíva felmutatása helyett azzal próbál egymillió szavazót megszerezni a kormánypárt táborából, hogy rájátszik a Gyurcsány-fóbiára – nyilatkozta a B1 blognak Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori elnöke, volt belügyminiszter.

Fotó: MTI/Marjai János

Kuncze Gábor szerint Botka ahelyett, hogy egyesítené a szavazatokat, szétforgácsolja azokat. Nem Gyurcsány személyével kellene ugyanis foglalkoznia, hanem azzal a háromszázezer vagy még ennél is több választóval, akik mögötte állnak, és akiknek a szavazatai az ellenzéket erősítenék. A volt belügyminiszter rámutatott, hogy amennyiben az ellenzéki kis pártok nem jutnak be a parlamentbe, a rájuk leadott szavazatok elvesznek. Összefogásra tehát szükség lenne.

Botka nem esélyes jelölt

Az SZDSZ egykori elnöke Botka Lászlót nem tartja esélyes jelöltnek. Ez azért is figyelemre méltó kijelentés, mert Botkával kapcsolatban a Fidesz (de mások) részéről is többször elhangzott, hogy volt SZDSZ-eseket akar visszahozni a hatalomba. Kuncze úgy fogalmazott: A kormányzóképességhez mindenek előtt kellene egy hiteles, felkészült, kemény, de szimpatikus, és határozott személy, akit fel lehetne mutatni a választónak, mondván „ha támogatsz bennünket, akkor ő lesz a miniszterelnök. Ezt megértenék a választók, de úgy látom, ezt a személyt eddig nem találta meg az ellenzék.”

Pedig – emlékeztettek szocialista források – már jó ideje keresik. Tavaly, miután a kongresszus Hiller Istvánt választotta meg választmányi elnöknek helyette, Botka László arról beszélt, hogy a szavazás fényében a miniszterelnök-jelöltségének nincs realitása. „Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?”

Árulók, beépített emberek, balekok

Botka már kevéssel ezután kifejtette, hogy nem tűr semmiféle kollaborációt a Fidesszel. A 168 óra csütörtöki számában aztán tovább ment. Árulókról, a Fidesz jól fizetett haszonélvezőiről és beépített embereiről, valamint jószándékú balekokról beszélt, akik “nem veszik észre, hogy amit tesznek, kizárólag a Fidesz hatalomban tartását segíti”.

Az interjú sok szocialistánál kivágta a biztosítékot. Némelyek egyenesen így fogalmaztak lapunknak: „Ami a jószándékú balekokat illeti, a definíció magára Botkára is igaz. Ki akar egy olyan pártra szavazni, amelyben bő fél évvel a választások előtt még árulók, Fidesz által fizetettek vannak, és amely jószándékú balekokkal készül összefogni? Amit az elmúlt napokban Botka tett éppúgy a Fidesznek kedvez, mint azoknak a vélt-valós tettei, akiket el akar tüntetni a szocialista pártból.”

Újra napirendre kerülhet párton belül a plakáttörvényt övező botrány. A Botka által lealázott, kollaboráció kísérletével is megvádolt frakciónak ugyanis bizonyítékai vannak arra, hogy a miniszterelnök-jelölt mindenről tudott. Az utolsó ötpárti találkozón, amely egy hétfői napra esett, az LMP benyújtott egy módosító csomagot, amit a szocik a keddi elnökségi ülésen terveztek megvitatni. Botka azonban beelőzött: a frakció tárgyalódelegációja az egyik internetes portál híréből tudta meg, hogy Botka megálljt parancsolt az ügyben.

Az LMP titokban Botkával tárgyalt

Mi történt? Abban állítólag korábban is teljes volt az egyetértés, hogy szocialisták csak addig tárgyalnak a törvénymódosításról, amíg más ellenzéki pártok is. Egyedül nem alkudoznak a Fidesszel, amelynek csak két ellenzéki voksra lett volna szüksége a kétharmados törvénymódosításhoz. (Ennek hiányában később – igaz, szakértők szerint alkotmánysértő módon – feles törvénnyel tiltották meg a pártoknak a kampányidőszakon kívüli plakátolást.)

Több forrásunk egybehangzó állítása szerint, az LMP egyik vezető politikusa még hétfő este közvetlenül Botkát tájékoztatta az LMP döntéséről, hogy tudniillik részükről vége a Fidesszel való egyezkedésnek. Botka erről azonban a frakcióból származó értesülésünk szerint nem tájékoztatta Tóth Bertalan frakcióvezetőt. De nemcsak erről nem tájékoztatta. Arról sem, hogy már a frakció és az elnökség döntése előtt meg fog jelenni az internetes lapokban, hogy az MSZP nem folytatja a tárgyalásokat a Fidesszel.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kérdés, az LMP korifeusa, aki egész nap együtt volt Tóth Bertalannal az ötpártin, miért Botkát, miért nem a frakcióvezetőt tájékoztatta pártja döntéséről?

A szocialistákon belül feszülő ellentéteket jól ismerők szerint azért, mert az LMP már akkor Botkára tett. Olyannyira, hogy a háttérben nemrég titkos tárgyalások kezdődtek az LMP és más kis pártok esetleges összefogását lesajnáló Botka egyik, a közélettől jó ideje látszólag visszavonult bizalmasa, és a „mi senkivel sem fogunk össze” politikáját hirdető zöld párt között.

Ha nem hozza a számokat, félreáll

Botka azonban nyilván emlékszik rá, mit ígért szűk körben a szocialisták vezérkarának arra az esetre, ha áprilisig nem hozza a várt „számokat”. Azt mondta: akkor félreáll. S bár a 168 órának adott interjújából világosan kiderül, nem örül annak, ha erre emlékeztetik, úgy tűnik, egyre többen kérik számon rajta az ígéretét.

Az MSZP polgárháborúja közben egyre durvul. A 444.hu forrásai szerint elég sokaknak van a pártban takargatnivalójuk. És azok sem lehetnek kevesen, akikről a Fideszben tudnak egyet mást, amit a választási kampányban majd felhasználhatnak velük szemben. Molnár Gyulát (a vele vélhetően nem szimpatizáló szocialisták szerint) a XI. kerületi polgármestersége idején viselt dolgaiért támadhatják. Molnár Zsoltról pedig „mindenki tudja”, hogy jóban van Pintér Sándorral, és köreivel.

Arról valahogy kevesebb hír szivárog ugyanakkor a szociktól, hogy Botkára is keményen dolgoznak a szegedi fideszesek. Róla is több aktányi terhelő dokumentumot állítottak már össze, amelyeket előbb vagy utóbb majd valahol megszellőztetnek. És épp a bíróságon minden vád alól felmentett Molnár Gyula esete bizonyítja, hogy a karaktergyilkossághoz nem szükséges, hogy a politikusokról szóló vádak igazak legyenek.

Kivel van jóban Botka?

Botka még nem fejtette ki, kik a kollaboránsok és miben áll a kollaborációjuk. Már az is kollaboráció, ha valaki jóban van a túloldaliakkal? Mert ez esetben Botka is elgondolkodhat azon, hogy ő nem kollaborált-e akkor, amikor a Megyei Jogú Városok Szövetsége társelnökeiként együtt nyújtottak be törvényjavaslatokat Kósa Lajossal?