Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Balatoni bizniszére kér áldást Mészáros és Jászai

Balatoni bizniszére kér áldást Mészáros és Jászai

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kéri a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért közös érdekeltsége egy tucat balatoni kemping megszerzésére. A cégvásárlásokat már áprilisban bejelentette a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt., az összefonódásról szóló bejelentést a Konzum résztulajdonában álló BLT Group Zrt. tegnap adta be. Eszerint megszerzi a Balatontourist Kft., a Balatontourist Camping Kft. és a Balatontourist Füred Club Camping Kft. üzletrészeinek 100 százalékát, ezzel egyedüli irányítást szerez a vállalkozások felett, „amennyiben az üzletrész adásvételi szerződésekben rögzített feltételek maradéktalanul teljesülnek” – áll a bejelentésben.

Tóparti hegemónia

A Konzum-csoport vagyis Jászai és Mészáros összességében a Balaton és az ország legnagyobb turisztikai portfóliója felett rendelkezik. Balatonparti hegemóniája teljes, hiszen tavaly szeptemberben megvásárolta a korábban Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó, 14-tagú Hunguest szállodaláncot, benne a keszthelyi Hotel Helikonnal, de a tó vonzáskörzetéhez tartozik a hévizi Hotel Panoráma, illetve a tapolcai Hotel Pelion is. A Balatontourist a legnagyobb balatoni turisztikai vállalat. A korábbi Konzum-közlés szerint saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet a Balaton körül 5800 kempinghellyel, 550 bungalóval, 180 mobilházzal, 50 bérelhető lakókocsival. A kempingek közül három önkormányzati (Balatonfüred, Balatonberény és Révfülöp), kilenc pedig magántulajdonú (Siófok és Zamárdi Balatonakali, Balatonszemes, Keszthely, Siófok, Fonyód, Zamárdi, Zalakaros). A társaság árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

Titokzatos befektetőcsoport

Jászai Gellért egyszer már belefogott balatoni turisztikai beruházásokba: több mint egy évtizede az SCD-csoporttal grandiózus, 100 milliárd forintos fejlesztést tervezett bő egy évtizede. Ezek azonban éppen csak elkezdődtek, megvalósult viszont a Balatontourist, a Siotour és a Zalatour felvásárlása, amelynek révén összesen 26 kempingre, három szállodára és két nyaralótelepre tett szert az SCD. Közbejött azonban a válság és Jászai Gellért 2011 nyarán bejelentette az SCD turisztikai portfóliójának, pontosabban a vagyonelemeket tömörítő Magyar Turisztika Holding Zrt. eladását.

A vevő papírforma szerint a hirtelen alapított Turisztika Hungária Kft. volt, amely a korabeli közlemény szerint „egy magyarországi befektetőcsoportot képviselt”. A befektetők azonban sosem léptek a nyilvánosság elé, csak a pécsi illetőségű Nagy Gábor szerepelt a cégben vezetőként és tulajdonosként. A piacon makacsul tartotta magát a nézet, hogy a titokzatos befektető valójában Varga Jenő felszámoló, milliárdos üzletember. Ezt leginkább az alapozta meg, hogy a Varga által alapított Vectigalis Zrt. – amelyből azonban kiszállt – lett a felszámolója egy tucat egykori SCD-kempingcégnek.

Jászai-tervek újratöltve

Tény, hogy Varga 2015 nyarán egyszerre három új céget alapított és belevetette magát az idegenforgalmi bizniszbe. Egyik cége, a Mobil-Miet Kft. gép- és eszközkölcsönző pedig 2016 végén tulajdonosként is megjelent a Turisztika Hungária Kft-ben, a Balatontourist Camping Kft.-ben valamint a Balatontourist Füred Club Camping Kft.-ben is. A cégbíróságnak beadott dokumentumok szerint a cégek szétválasztását tervezte, szándéka pedig az volt, hogy minél több Balaton-parti kempinget és más ingatlant üzemeltessen.

A Konzum bejelentése alapján azonban más koreográfia érvényesül, megint Jászai Gellért vette át az irányítást. Jászai a Balatontourist portfóliójának bővítéséről már nyilatkozott, eszerint az SCD korábbi, jelenleg felszámolás alatt álló egységeinek megszerzése mellett újabb tóparti területek, más kempingek is szóba jöhetnek.