Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Andy Vajna összevonja kaszinócégeit

Andy Vajna összevonja kaszinócégeit

Összeolvasztja kaszinóüzemeltető cégeit Andy Vajna, a filmügyi kormánybiztoshoz köthető vállalkozások a napokban egyesülésről szóló papírokat adtak le a Cégbíróságra. A dokumentumok tanúsága szerint az LVC Diamond Kft.-be szeptember 30-án olvad be az LVC Gold Kft., ezt követően utóbbi neve el is tűnik és LVC Diamond néven fut tovább az üzlet.

A lépésre aligha azért van szükség, mert a konkurencia erősödése miatt koncentrálni szeretnék erőiket, hiszen a fővárosi kaszinóbizniszben Andy Vajna az egyetlen szereplő.

A kormány ugyanis a törvényben meghatározott öt budapesti játékbarlang mindegyikének működési jogát a korábbi filmproducer érdekeltségei számára „utalta ki” 2014-ben. Ezek közül eddig az LVC Diamondhoz három, a Bécsi úti Artium, a Széchenyi téri Sofitel és a Nagy Lajos király útján álló Atlantis nevű terem tartozik. A LVC Goldnál pedig a Corvin sétányon lévő és a Vörösmarty tér közvetlen közelében nyitva tartó Tropicana koncessziója van. Az LVC Diamond az említetteken túl egy másik értékes működési jogot is bír. Ez a cég viszi ugyanis az ugyancsak Andy Vajna érdekkörében lévő, a hazai jogszabályok szerint egyetlen legális magyarországi online kaszinóként üzemelő Vegas.hu-t

Fotó: MTI / Róka László

Az összeolvadás vagyonmérlegének tervezetében feltűnő, hogy bár az öt kaszinó mindegyike forgalmas és jó helyen van, ám az ingatlanvagyon „csupán” 1,5 milliárd forintot lesz. Ez arra utal, hogy a játékbarlangoknak otthont adó helyeket bérlik.

A másik feltűnő adat, hogy az új vállalkozás rövid lejáratú kötelezettsége igencsak tetemes, több mint 7,1 milliárd.

A szektorban korábban otthonosan mozgó szereplők ezzel kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy ez a tétel a nyerőgép automaták lízingdíját takarhatja.

Ezen jelentékeny tétel ellenére sem kell a két céget félteni, hiszen összesített árbevételük 2016-ban 22,6 milliárd forint volt. Profitot is jócskán termeltek: a Gold tavaly 1,76 milliárd, míg a Diamond 3,98 milliárd forint adózott eredményt ért el. Ezt pedig tokkal-vonóval ki is fizették osztalékként a tulajdonosuknak.

Az egyesülés egyik magyarázata lehet a koncessziós díjak terhétől való könnyebb szabadulás. A jogszabály szerint a koncessziót bíró társaság a díj összegét levonhatja az általa fizetendő játékadóból. Szakmai körök szerint ezt úgy egyszerűbben meg lehet megtenni, ha a termek üzletmenetét egy társaságba rendezik, így ugyanis a kisebb forgalmú termek után esedékes koncessziós díjat is bizonyosan gond nélkül le lehet vonni a játékadóból.

Most a kaszinókirály vesz újságokat

Az ugyancsak Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Avalue Befektetési Kft. a Magyar Nemzet értesülése szerint megvásárolná a két megyei lapot (a Délmagyarországot, illetve a Kisalföldet), és a Bors című újságot is jegyző Lapcom Kiadó Zrt.-t. Utóbbi cég már előzetes szakhatósági hozzájárulást is kért ahhoz, hogy a tranzakció megvalósulhasson – derül ki a Médiatanács július 25-i ülésének napirendjéből.