Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Beindult a paksi pénzszivattyú – 11,4 milliárd forint ment az erőműre

Beindult a paksi pénzszivattyú – 11,4 milliárd forint ment az erőműre

Újabb 11,4 milliárd forintos tőkeinjekciót kapott a MVM Paks II. Zrt. – tudta meg a Zoom.hu. A májusi stafírunggal együtt a 2012-es alapítása óta összesen már 54,1 milliárd forinthoz jutott a költségvetésből – közölte kérdésünkre a projektcég. Idén további 88 milliárd forint áll a a két új, 1200 megawatt teljesítményű orosz atomreaktor építtetését tervező társaság rendelkezésre.

Fokozódik tehát a tempó: tavaly mintegy 19,7 milliárd forintot kapott MVM Paks II. Zrt., az idén már 99,7 milliárd forintot terveztek be a költségvetési törvényben. A cég közlése szerint a rendelkezésére álló tőkéből a mai napig mintegy 30 milliárd forintot használtak fel a projektre. Ez jóval kevesebb a közszájon forgó százmilliárdos tételeknél.

A májusi 11,4 milliárd forintos tőkeemelésre a 2017. évben tervezett beruházásokhoz kapcsolódó kiadások miatt volt szükség:

  • műszaki dokumentumok szakértői felülvizsgálata, tervellenőrzés, szakértői elemzések készítése;
  • engedélykérelmi dokumentumok; engedélyezéshez kapcsolódó dokumentumok, független szakértői elemzések és felülvizsgálatok készítése;
  • 22/11 kV-os alállomás tervezése és kivitelezése.

Ezen kiadásokon túl az idei keretből fogják lehívni a fővállalkozó szerződés értelmében a Roszatomnak fizetendő díjat is – ám ennek összegét nem közölte az MVM Paks II. Zrt.

Lehívják az orosz hitelt

Az idei 99,7 milliárd forint után 2018-ban további 106,7 milliárdot költhet az állami cég. A tőkeelméseket egyelőre a költségvetés finanszírozza az adóbevételekből, de előbb-utóbb lehívják a 10 milliárd eurós orosz állami hitel első részét – erre már hónapokon belül sor kerülhet. A tőkeemeléseken túl az atomerőmű kerítésen kívüli beruházásaira 20 milliárd forintot szavaztak meg a képviselők a 2018-as költségvetés elfogadásakor.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Jelenleg Pakson 4 darab 500 megawatt teljesítményű atomreaktor működik, ez a négy termelőegység adja hazai erőművi termelés közel felét. A négy reaktor ezekben az években esett át, illetve a következő hónapokban kapja meg a nagyjavításokat így a üzemidejük 20 évvel meghosszabbodik. Az üzemidő hosszabbítás után az első blokk 50 évesen 2032 december 31-én áll le a tervek szerint, míg a legifjabb 4-es blokk üzemideje 2037-ben telik le. A négy, összesen 2000 megawatt teljesítményű blokkot váltaná ki a két egyenként 1200 megawatt elektromos teljesítményű reaktor, ám azok akár már 2026-ra is megépülhetnének. A két új reaktor építéséről – nemzetközi pályázat nélkül, egy éves titkos tárgyalások után – 2014 januárjában állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. A hivatalos szerződést viszont nem a két politikus, hanem Németh Lászlóné, akkor fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke látta el kézjegyével.

Brüsszel után a geológusok aggódnak

Az elmúlt három évben sorra hárultak el a jogi akadályok az erőműberuházás elől, az Európai Bizottság hosszas tárgyalások után elfogadta a magyar kormány érveit a közbeszerzés, a verseny mellőzéséről, illetve az állami támogatástól. A beruházás becsült költsége 12 milliárd euró, ennek nyolcvan százalékát, 10 milliárd eurót az orosz állami külkereskedelmi bank, a Vnyesekonombank hitelként biztosít a magyar államnak. Ugyanakkor a 12 milliárd eurós beruházási keret több is lehet a szükséges kapcsolódó beruházások miatt – elérheti, de akár meg is meghaladhatja a 14 milliárd eurót.

Az elmúlt hetekben viszont kiderült, hogy a paksi telephely lehet, hogy nem felel meg az emeletráépítés minimális követelményeinek. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség sztenderdjei szerint csak olyan területre építhető atomreaktor, ahol százezer évente csak egy alkalommal volt földrengés. Márpedig az Átlátszó.hu oknyomozó portál birtokába került 2016-os geológia elemzés szerint a jelenlegi atomerőmű közelében 10 ezer évvel ezelőtti földrengés nyomaira bukkantak. Az MVM Paks II. Zrt. szerint ezzel szemben a régi-új telephely biztonságos, a 100 000 évente visszatérő földrengés jellemzői alapján a vízszintes talajfelszíni gyorsulás 0,34 g-re adódott, ez lesz az új blokkok méretezési alapja. Ez kellően robosztus szerkezetet eredményez ahhoz, hogy egy “földtani eredetű kezdeti eseménynél” a létesítmény biztonsága biztosítható legyen – olvasható a cég közleményében.