Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

13 milliárd forintot osztott ki fociügyekre a kormány

13 milliárd forintot osztott ki fociügyekre a kormány

Öt keddi kormányhatározat is született futballügyekben, és ezek nyomán összesen 13 milliárd forintot költhetnek el itthon és határon túl. Aki azt hinné, csak magára gondolt Orbán Viktor és kormánya, megnyugodhat: 10 milliárd jut Leisztinger Tamás klubjának és a kazincbarcikai MSZP-s polgármester tanácsadójának cége is félmilliárd forinthoz jut.

Derült égből villámcsapás

A legmeglepőbb a szlovákiai Komáromi Football Club stadion-felújításának a támogatása: erre a kormány 5,9 millió eurót szán, vagyis 1,8 milliárd forintot. Ebből a pénzből lebontják a futballpálya körüli földsáncot, új fűtött füves pályát, valamint műfüves pálya alakítanak ki, felújítják a meglévő öltözőket és a lelátókat, továbbá új lelátót is építenek. Hogyan kerül a pénz Szlovákiába? A kormányhatározat erre is gondolt, mert rögzíti, hogy az Emmi külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül támogatást nyújtson szerződjön a Magyar Labdarúgó-szövetséggel az 1,8 milliárdos összegre.

A komáromi klub támogatásának nem volt eddig semmilyen előjele. A csapat néhány hete jutott fel a szlovák harmadosztályból a második vonalba, ahol legutóbb 40 éve szerepelt. Sőt, úgy tudjuk, napokkal ezelőtt még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán el tud-e indulni a csapat a másodosztályban. Pénzhiány, a főtámogató távozása miatt ugyanis a több játékos is otthagyta a csapatot, amely végül, gyengébb kerettel, ott lesz a bajnokságban. Utánakérdeztünk Komáromban az előzmény nélkülinek tűnő stadionügyre, és megerősítették:

derült égből villámcsapásként érte a helyieket a stadion-felújítás híre.

Olyannyira, hogy a városban még hipotetikusan, ötletszinten sem volt szó korábban a rekonstrukcióról.

Az, hogy Orbán Viktor és kormánya kiemelten kezeli, hogy a magyar állam a futballfejlesztésre költsön a magyarok lakta határon túli területeken. Székelyföldön, Kárpátalján, a vajdasági Topolyán is van futballakadémia, míg Horvátországban, Eszéken Mészáros Lőrinc vette meg a helyi profi futballcsapatot, de nemrég az is kiderült, hogy Szlovéniában, sőt, Burgenlandban is hasonlóra készül a kormány.

Tízmilliárd Leisztingeréknek

A legnagyobb keddi tétel mégsem a komáromi stadion-felújítás, hanem az a támogatás, amely Miskolcra és a bőven vett környékére megy. Ugyanis a Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör Sportegyesület összesen 9,974 milliárd forintot fog kapni észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjának megvalósítására. Ennek keretében:

  • multifunkciós sportcsarnokot építenek birkózótermekkel és kiszolgáló egységekkel, valamint orvosdiagnosztikai és rehabilitációs központtal,
  • felújítják a salgótarjáni Szojka Ferenc Stadiont és az Öblös Sporttelepen edzőközpontot hoznak létre,
  • felújítják az egri Szentmarjay Tibor Stadiont és itt is létrehoznak egy edzőközpontot,
  • létrehozzák a felvidéki futballakadémiát.

A dallamos nevű Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör Sportegyesület nem azonos a Leisztinger Tamás tulajdonolta profi fociklubbal, de mégis: annak utánpótlásbázisát adja, vezetésében képviselteti magát a futballcég.

Nincs megfelelő stadion, segítenek

A kormány azonban nem állt meg itt, ami a borsodi foci és sport támogatását illett, még két célra adtak pénzt.

Az egyik a Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület támogatása 200 millió forinttal. Itt is megjelenik az a kitétel, hogy az Emmi külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül nyújtson támogatást. A Sajóvölgye Focisuli egy sajátos modell alapján működő fociakadémia: Putnok a központja, de ezenkívül van alközpontja Múcsonyban, Bánhorvátiban és Kazincbarcikán is.

A Sajóvölgye erősen kötődik fideszes politikusokhoz, ugyanis 2011-ben Demeter Zoltán és a Tamás Barnabás alapította. Előbbi Bánhorváti korábbi polgármestere és jelenleg parlamenti képviselő, utóbbi exképviselő és jelenleg is Putnok első embere. A focisuli elég nagyot szakított az elmúlt években a taópályázatokon: több mint 600 millió forintot hívtak le 2011 óta a rendszerből olyan környéken, amely gazdaságilag meglehetősen elmaradott. Emellett pedig 2015-ben 350 millió forinttal az Emmi is támogatta a futballprojektet.

A keddi kormányhatározatok között szintén megbújik a kazincbarcikai stadionfelújításra szánt 492 millió forint is. Itt azért van szükség a stadion rendberakására – ahogy a kormányhatározat is utal rá –, mert a csapat feljutott a másodosztályba, és pályája nem alkalmas az NB II.-re. A majdnem félmilliárd forint kedvezményezettje a futballcsapatot támogató KBSC Kft., amelynek egyik tulajdonosa Sztupák Péter, a város korábbi MSZP-s alpolgármestere, Szitka Péter polgármester tanácsadója.

Még 400 millió Székelyföldre

Jutott még egy határon túli futballprojektre 413 millió forint: az eddig is bőkezűen támogatott, a felcsúti akadémia leágazásaként létrejött csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Kézdivásárhelyen építhet az összegből műfüves futballpályát, valamint jut kollégiuma működtetésére is.