Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Nem fizetnek a kórházak és a kormányhivatalok – itt a friss lista

A költségvetési intézmények lejárt adóssága 38 milliárd forint volt június végén – derül ki a Magyar Államkincstár most nyilvánosságra hozott adataiból. A közintézmények lejárt adóssága az év eleje óta 16 milliárd forinttal emelkedett. A kórházak adóssága ebből 28,9 milliárd forintra rúg, de a kormányhivatalok fizetési fegyelmével is akadnak problémák. Az államháztartás szempontjából a 38 milliárd forintos tartozás nem tétel – a gond a beszállítói oldalon van, ahol – egy kis cég esetében – akár egy milliós számla ki nem fizetése is a vállalkozás működését veszélyezteti.

A Magyar Államkincstár minden hónapban közli a 671 költségvetési intézmény tartozásainak összegét; a napokban nyilvánosságra hozott féléves adatok szerint június utolsó napján a közintézmények 38 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak, illetve magának az államnak. Tavaly december végén ez az összeg 21,6 milliárd forint volt, vágyis fél év alatt 16,8 milliárd forinttal hízott az adósság. A 38 milliárd forintos adat még így is viszonylag kedvezőnek mondható, hiszen tavaly novemberben 81,5 milliárd forinttal tartoztak az intézmények a szállítóiknak – ezt követően estek át a kórházak egy hatvanmilliárd forintos konszolidáción.

A tavalyi konszolidáció ellenére az adósságot lassan, de biztosan újra hízlalják a költségvetési intézmények. A gond továbbra is az egészségügyi szférában van, vagyis a kórházak rendelők, nem tudják a számláikat fizetni a bevételeikből, ami a rendszer alulfinanszírozottságára és/vagy nem megfelelő gazdálkodásra utal. A június végi 38 milliárd forintos lejárt, kifizetetlen adósságból 28,9 milliárd az egészségügyben keletezett. Kétmilliárd forinttal tartoztak a szállítóknak a kormányhivatalok, de a 671 költségvetési szervből 348 – vagyis 60 százalékuk – jelentett tartozást az államkincstár felé. Az összes tartozásból 30 nap alatti 17,4 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 8,6 milliárd, míg a 60 napon túli lejáratú 11,8 milliárd forint volt.

A közintézmények állammal szemben fennálló tartozása 700 millió forint volt, ezek jellemzően be nem fizetett adók, járulékok. A piaci szállítókkal-szolgáltatókkal szembeni lejárt kötelezettség viszont 37,3 milliárd forint volt – vagyis ennyi pénz hiányzott az állami szervezetekkel szerződött cégek számlájáról. Az adós közintézmények teljes listája megtalálható a MÁK honlapján: eszerint néhány milliós összegekkel tartoznak a rendőrségek, katasztrófavédelmi igazgatóságok (tűzoltóságok) Klebelsberg Központ mellett-alatt működő járási oktatási központok – ez utóbbiak összesen 340 millió forinttal.

A legnagyobb adósok közé – a kormányhivatalokat nem számítva – szinte csak kórházak kerültek: a listavezető a HM Egészségügyi Központja (Honvédkórház), amely június végén 2,9 milliárd forintos adóssággal küzdött, de egymilliárd forinton felüli lejárt adósságot halmozott fel a klinikaként működő Szegedi Tudományegyetem, a Békés Megyei Központi Kórház, fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház, a szolnok megyei Hetényi Géza Kórház is.