Meglepő fordulat: Orbán Viktor józan maradt fociügyben

Meglepő fordulat: Orbán Viktor józan maradt fociügyben

Nincs elég stadionunk egy foci-világbajnoksághoz – mondta Orbán Viktor reggeli rádiós interjújában, amit aztán egy félmondat erejéig Tusványoson is megismételt. Erre sokan felkapták a fejüket, hogy a fociügyben minden realitásérzékét elvesztett miniszterelnök megint orbitális túlzásba esett.

Ha belegondolunk, Orbán Viktor hosszú idő után először volt teljesen józan és higgadt a foci- és stadionügyben. A teljes idézet ugyanis így néz ki: „Egyetlen rendezvény van, amit nem képes Magyarország vendégül látni, az a futballvébé, mert nincsenek meg hozzá a szükséges létesítmények, és nem lenne ésszerű annak érdekében újakat építeni.”

Megnyugtató, hogy ezt Orbán Viktor kimondta, mert valóban elszabadult hajóágyúnak tűnik a kormány, amilyen tempóban húzza fel a stadionokat az országban. Ez a költekezés azonban mind összegében, mind léptékében is fényévnyire van attól, ami egy világbajnoksághoz szükségeltetne.

Bár követhetetlennek tűnnek az Orbán-kormányok stadionköltései, a valóságban a profi csapatok kiszolgálására alkalmas stadionból 2010 és 2020 között nagyjából 30 épül fel, újul meg. (Azért nagyjából, mert vannak függőben lévő projektek, amelyek meg is hiúsulhatnak, vagy éppen egyik hónapról a másikra támadnak fel tetszhalotti állapotukból.) Ezek a zoom.hu összesítése szerint jelen állás szerint

legalább 315 milliárd forint közpénzt visznek el a jelzett tíz évben

– vagy közvetlen állami forrásból, vagy éppen a tao-rendszeren keresztül.

Ebben a harminc stadionban szerepelnek azonban 1-2 ezer férőhelyes miniarénák, például a legkisebb, a kozármislenyi a maga 500 milliós bekerülésével és 1500 férőhelyével. A derékhadat 4-10 ezer férőhelyes stadionok adják majd (többek között a Felcsút, a Gyirmót, a Mezőkövesd, az MTK elkészült vagy a Paks, Vasas épülő stadionja) és ezek darabja 2-8 milliárd forintot visz el. Csak néhány stadion lesz több mint 10 ezer férőhelyes, közte a 20 ezer körüli Nagyerdei Stadion, a Groupama Aréna vagy éppen a most is épülő fehérvári stadion, illetve a Diósgyőr új otthona. Külön kategória a Puskás Stadion, amelyről a kivitelező idei kiválasztásakor derült ki, hogy a korábban emlegetett 100 milliárd forint helyett bruttó 200 milliárd forintba fog kerülni. A legnagyobb is ez utóbbi lesz, a maga 65 ezres kapacitásával.

Ez a legtöbb magyar gyomornak nagyon sok, de szerencsére a kanyarban sincs egy futball-világbajnokság méreteihez és költségeihez képest.

Jelenleg 32 csapat vesz részt egy focivébén (ez 2026-tól ugrik 48-ra), ami azt jelenti, hogy

a rendező országnak 12 stadionnal kell rendelkeznie. Ez persze kevesebb, mint a harmincunk, csakhogy ezek egyike sem lehet kisebb 35 ezer férőhelyesnél.

Amilyen méretűből nálunk összesen egy fog felépülni 2010 és 2020 között. Látnunk kell, hogy világbajnokságot a 2006-os németországi vébé után csak korrupcióval átitatott és/vagy autoriter országok rendeztek vagy rendeznek: Dél-Afrika (2010), Brazília (2014), Oroszország (2018) és Katar (2022). És nem feltétlenül azért, mert a tehetősebb, demokratikus országok nem jelentkeznének, hanem azért, mert az említettek közül többen gyanús körülmények között nyerték el a rendezés jogát.

A szentpétervári stadion a hírek szerint a legdrágább a világon, fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Ha a költségeket nézzük, akkor még jobban látszik a különbség: a brazilok 2014-es árakon, de mai árfolyamon 810 milliárd forintot költöttek, az oroszok 12 új (kisebb részben átépített) stadionjára döbbenetesen sok pénz, 2900 milliárd forint fog elmenni, míg

Katar egyenesen 300 milliárd dollárt, vagyis a hazai stadionköltés legalább 250-szeresét fogja „elégetni” erre a célra.