Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Berlinben már szervezkednek Orbán Viktor ellen

Berlinben már szervezkednek Orbán Viktor ellen

Az, hogy a külföldön élő magyarok közül sokan finoman szólva sem lelkesednek a jelenlegi magyar kormányért, eddig sem volt titok. Berlinben most egy csapat fiatal a tettek mezejére lépett: civil mozgalmat indítottak, hogy együtt hívják fel a németek és az Európai Unió figyelmét a magyar jogállamiság helyzetére.

A Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Nagykövetség) már meg is tartotta első rendezvényét, ahol magyarok mellett külföldi aktivisták is beszéltek arról, hogyan lehet emigrációból politikai változást elérni. És bár egyelőre még csak tíz állandó tagjuk van, könnyen lehet, hogy a választásokig okozhatnak még fejfájást Orbán Viktor kormányának.

„Képzeljünk el egy társasházat, ahol az egyik lakásban nem tartják be a házirendet, és zavarják a többi lakót. Ilyenkor bármelyik bérlőnek joga van a közgyűléshez fordulni, hogy megkérje a főbérlőt, szóljon rá a renitensre. Ugyanezt tesszük mi is Magyarországgal, amely ugyan az Európai Unió tagja, de egyre kevésbé tartja be a szabályokat” – mondta a Zoom.hu-nak Vay Blanka szóvivő, a csoport egyik alapítója.

A Greenpeace volt szóvivője, egykori LMP-tag egyike annak a tíz aktivistának, akik létrehozták a szervezetet. A legtöbben már Magyarországról ismerték egymást, mint a Város Mindenkié és a Társaság a Szabadságjogokért tagjai vagy éppen a Lehet Más a Politika alapítói. Három hónapja innen jött az ötlet, hogy megalapítsák a Freie Ungarische Botschaft nevű mozgalmukat, melynek nevével ellentétben semmi köze nincs a berlini magyar követséghez.

„Semmi bajunk a berlini képviselettel, sőt nagyon is jól végzik a munkájukat, de úgy gondoltuk, ezzel a névvel jól ki tudjuk fejezni, hogy mi is az itt élő magyarokat képviseljük” – mondta a szóvivő.

Márpedig a Németországban élő magyarok egyáltalán nincsenek kevesen: hivatalosan 200 ezer honfitársunk él kint, de a tényleges szám ennek akár a duplája is lehet. Nem véletlen, hogy a szervezet első eseményét a meghirdetés után nem sokkal új helyszínre kellett költöztetni, akkora volt az érdeklődés.

Az aktiviták emigrációból akarnak hatni az anyaország politikájára. Fotó: Freie Ungarische Botschaft

„Úgy tűnt, a megalakulásunkkal egyfajta piaci résre éreztünk rá. Végül majdnem százan voltunk, még amerikai és lengyel résztvevők is jöttek. Velünk együtt ők is arra keresik a választ, hogyan lehet emigrációból hatni a saját anyaországuk politikájára” – mondta Vay Blanka.

Pénzügyileg egyelőre nem jelent kiadást a szervezet működtetése, a tagok pedig önkéntes alapon vesznek részt a munkában.

A csoport szerint most különösen jó az időzítés, hiszen Németországnak nagy súlya van az EU-ban, ráadásul szeptember végén választások is lesznek. Éppen ezért könnyebb lesz a német közvélemény és a döntéshozók figyelmét felhívni azokra a magyarországi eseményekre, melyek az uniós politikára is hatással vannak.

„A közbeszédben is egyre gyakrabban merül fel, hogy Németország nettó EU-befizető, és nekik sem mindegy, mit kezdenek más európai országok azokkal a pénzekkel, amiket a németektől kapnak. Például ellopják. De nekünk, itt élő magyaroknak is fontos, hogyan élnek az otthon maradt rokonaink, milyen kórházba kerülnek a nagyszüleink, vagy milyen az oktatási rendszer, ahol az unokatestvéreink tanulnak” – tette hozzá a szóvivő.

És hogyan akarnak mindezen változtatni?

„Mi nem a magyar közéletbe akarunk beleállni, a célunk inkább a német és az európai politika befolyásolása. Hiszünk abban, hogy ha felhívjuk a németek figyelmét a problémákra, akkor idővel tudunk hatni a magyar kormányra is.”

A Freie Ungarische Botschaft tagjai a nyomásgyakorlás mellett arra is akarnak figyelni, hogy ne a magyar állampolgárokon csattanjon az ostor.

„Másfél éve, a menekültválság idején, először csak az jött le a német sajtóban, hogy a magyar állam milyen embertelenül bánik a menekültekkel. Akkor is nagyon fontos volt megmutatni, hogy ezzel szemben a magyar polgárok összefogtak a rászorulók megsegítésére. Mi is azt szeretnénk most egyértelművé tenni, hogy nem az egész ország őrült meg, sokan szeretnénk megmenteni a demokráciát és megállítani a mostani trendeket. Szerencsére a fogadókészség megvan: már most sok politikai és civil szervezet megkeresett minket, szeptemberre pedig már a következő rendezvényünket szervezzük” – mondta Blanka.