Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az albérletpiac több lakással és magasabb árakkal várja a költözőket

Az albérletpiac több lakással és magasabb árakkal várja a költözőket

Július 26. – a dátum, amit feszülten figyel minden felvételiző. Ezen napon hirdetik ki ugyanis a felsőfokú felvételi ponthatárokat, az egyetemisták, főiskolások ekkor tudják meg, melyik városban, intézményben folytatják tanulmányaikat. A lakástulajdonosok pedig felkészülnek a rohamokra.

A felvi.hu adatai szerint összesen 105.868 fő nyújtott be (érvényes) jelentkezést a hazai felsőoktatási intézmények valamelyikébe, kétharmaduk a nappali képzést választotta, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelentkezők 77 százalékát fel is veszik. És ők lakni akarnak, a kollégiumok pedig csak keveseknek nyújtanak segítő kezet. A lakástulajdonosok viszont július 26-a előtt magasabb fordulatszámra kapcsoltak, július közepén egyik hétről a másikra öt százalékkal nőtt a kiadható lakások száma.

 

„Budapesten kiemelten népszerű a IX. és XI. kerület, de keresett a VI., VII., VIII. kerület Nagykörúton kívüli része, a XIV. kerület és a III. kerület belső része is. Budán a XI. kerületben, a VI, VII., VIII. és IX. kerületben mélyen a zsebébe kell nyúlni a szülőknek, ha önálló lakást szeretnének egyetemista vagy főiskolás gyermeküknek.”

– nyilatkozta a zoom.hu-nak Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Az ötödik kerületben 200 ezer forint kell fizetni

Hogy milyen mélyen, az változó. Budapesten 1700-2700 forint között mozognak a havi bérleti díjak négyzetméterenként, attól függően, hogy a lakás milyen közel fekszik a választott oktatási intézményhez. Egy negyven négyzetméteres garzonlakást akár már százezer forint alatt ki lehet bérelni. Az átlagár 150 ezer forint körül van, ezt támasztja alá a Duna House és az ingatlan.com elemzése is. A VII. kerület népszerűsége az albérletek szempontjából visszaesett, a Corvin-negyed környéke viszont új erőre kapott. Az ötödik kerület tartja vezető pozícióját, az ingatlan.com elemzése szerint itt 228 ezer forintos átlagárral kell számolni. Kisebb különbségek lehetnek az árakban, amennyiben az ingatlan népszerű közlekedési csomópontokhoz közel fekszik, jó éjszakai közlekedéssel rendelkezik, jó állapotú és jellemzően másfél-kétszobás.

Kép: ingatlan.com

 

 

Mi a helyzet az Airbnb-vel?
Az Airbnb nem hosszútávú lakhatásra van kitalálva, az új módi inkább a befektetőket mozgatta meg. A NAV azonban jelezte, fokozottan ellenőrzi a vállalkozást, így vélhetően az elérhető lakások száma is csökken…

Vidéken csak picit könnyebb lakáshoz jutni

A vidéki nagyvárosokban már olcsóbban lehet bérelni, átlagosan 950-től 1700 forintig terjednek a négyzetméter árak. Az albérletek árát meghatározza a város nagysága és fekvése és természetesen az is, hogy működik-e ott egyetem vagy főiskola. Veszprémben, Székesfehérváron, Győrben vagy Szombathelyen minden bizonnyal (átlagban) százezer körül kell fizetni havonta, Szegeden 90 ezer forintot, Debrecenben és Pécsett egy kicsivel kevesebbet. Salgótarjánban viszont 40 ezer forintért is találunk kiadó lakást.

Kép: ingatlan.com

Tendencia, hogy az albérlők egyre nagyobb lakásokat szemelnek ki maguknak. Egy 100-120 négyzetméteres lakhelyen akár 4-5 fő is kényelmesen osztozhat, így akár egy bérlő felével, kétharmadával kevesebbet fizethet, mintha egyedül venne ki egy garzont. Arra számítani kell, hogy az összköltség mindenképpen hat számjegyű lesz. Már amennyiben a bérlő jó időben van jó helyen.

„Az oktatási intézmények közelében található és legjobb áron kínált lakások órákon belül bérlőre
találnak. Azok a diákok, akik későn kapcsolnak már csak drágább vagy a kevésbé népszerű
helyeken található ingatlanok közül tudnak válogatni.”

– fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A luxusingatlanok is jól mennek

Tévhit, hogy a diákok megelégszenek egy közepesen tiszta padlóval, egyre nagyobb az igény az alapszinten bútorozott ingatlanok iránt, pláne, ha hallgató a szüleire bízza a lakásbérlést. Az is majdnem mindegy, hogy téglaépítésű vagy panelházról van szó. A felek általában egy évre szerződnek egymással, vagy nem tudják, mit hoz majd a következő két vizsgaidőszak, vagy csak meg akarják spórolni a nyári hónapok bérleti díját. Egyre többen vannak azonban azok, akik inkább a biztonságra törekednek, és, ha jó minőségű a lakás, és többen bérlik azt, akár évekre is lestoppolhatják választottjukat. A főbérlők óvatosabbá váltak, ma már nem ritka, hogy háromhavi kauciót kérnek, de kettőt biztosan.

 

“Itt az ötödik kerületben szinte pillanatok alatt gazdára talál egy albérlet. Hiába magasak az árak, a kerületbe sok turista jön és a hazai egyetemisták mellett a külföldi diákok is itt keresnek lakást. Nagyon hamar kiadtam a lakásomat, úgy, hogy nagyon körültekintő voltam. Ez általánosságban elmondható a főbérlőkről, a legtöbben tartanak az egyetemistáktól, a szórakozni érkező fiataloktól, ezért csak annak adják ki ingatlanukat, akiben maximálisan megbíznak.”

– nyilatkozta Viktória, aki az Astoria környéki albérletét adta ki.

Az albérletek felső osztályában is dübörög a piac, a fővárosi ingatlanok 10 százalékát képező lakásokat átlagosan havonta 400 ezer forintos négyzetméteráron kínálják, de maximum három hónapig, ennyi idő alatt ugyanis lecsapnak a lakásokra a tehetősebb egyetemisták és a főiskolások.

Általános a drágulás

Budapesten az albérletek átlagos havi bérleti díjai minimum stagnáltak, de inkább növekedtek az előző évhez képest, csak a XVI. és a XXI. kerületben lettek olcsóbbak a lakások. A legélénkebb növekedés az I., a II., a III. és az V. kerültben volt tapasztalható, ezekben a körzetekben 20-30 ezer forinttal többet is elkérhetnek, mint egy évvel ezelőtt. Vidéken hasonló a helyzet, többnyire drágultak az albérletek, csak néhány városban mérséklődtek az árak, egészen pontosan Salgótarjánban és Hódmezővásárhelyen. A legnagyobb emelkedés Szombathelyen volt tapasztalható, a vasi megyeszékhelyen közel másfélszer annyit kell kipengetni, mint tavaly nyáron.

 

 

 

Akinek van türelme, esetleg ideiglenes lakhelye, érdemes kivárnia egy kicsit, mert a hullámok elülése utána némiképp mérséklődnek az árak. Az ingatlan.com elemzése szerint a nyári rohamot követő hat-kilenc hónapokban akár 10 ezer forintos árcsökkenést is lehet tapasztalni.