Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ötszázan tüntettek a BKK eljárása ellen

Ötszázan tüntettek a BKK eljárása ellen

Hiába a BKK és a csúfosan megbukott elektronikus jegyrendszert fejlesztő T-Systems bocsánatkérése (itt és itt) az ügyben, mégis megtartotta hétfőn este 7 órakor az etikus hacker fiatalember meghurcolása miatti szimpátiatüntetését az Occupy Oktogon Bázis.

Fotó: Zoom.hu / Hegedüs Gábor

„A NER-mátrix egyik ügynöke, a BKK nem tűri az ellenállást. Mutassuk meg, hogy mi is felébredtünk! Gyertek mátrixos napszemüvegben, mi cserébe toljuk a film zenéit. […] Elhatároztuk, hogy megtanuljuk és megtanítjuk, hogyan kell megvédeni magunkat — pontosabban egymást — egy ránk erőltetett, ostoba rendszer túlkapásaival szemben. […] Megbeszéljük, hogy mit kell megváltoztatnunk a törvényi szabályozáson és hogyan érjük ezt el.” – szólt a Facebookon közétett meghívás.

Előzetesen 1,7 ezer ember jelezte, hogy ott lesz, az érdeklődők száma 7,6 ezer volt. Ehhez mérten a rendezvény elején még több volt a rendőr és a sajtómunkatárs, mint a tüntető a BKK Rumbach Sebestyén utcai székházánál. Később a létszám – talán – ötszáz főre bővült.

Az egybegyűltek között a civilek mellett politikusok is felbukkantak, így például Lendvai Ildikó (MSZP), Kóber György (Együtt), Csárdi Antal (LMP).

Fotó: Zoom.hu / Hegedüs Gábor

A mátrixos tematika nem hatotta meg a résztvevőket, egyetlen stílusos napszemüveget sem lehetett észrevenni, bár ebben valószínűleg az is benne volt, hogy a demonstráció elején esett az eső.

„Ez a csávó minimum be van rúgva, de az sem kizárt, hogy speedre ivott” – súgtak össze a mellettem állók, amikor 7 óra után néhány perccel Horváth-Kertész Balázs, az Occupy Oktogon képviseletében beszélni kezdett.

Ennyien vagyunk, akik kiléptünk a mátrixból – mondta, majd arról elmélkedett, hogy a dolgok addig folytatódnak így, amíg a rendszer önmagát megsemmisíti. A 18 éves srác nincs itt – folytatta -, viszont üzeni, köszöni a kiállást, mert támogatás nélkül nem tudná végigcsinálni ezt a dolgot. Személyét nem fedi fel, reméli, sikerül megúsznia a bíróságot.

Békés Gáspár és a Mátrix Fotó: Zoom.hu / Hegedüs Gábor

Ezután a szokásos szónoki fordulatokat hallhattuk a következő szónoktól, mint például: a hatalomnak kellemetlen, ha kiderülnek a hibák. És hogy a szőnyeg kezd kicsi lenni, nem fér be alá minden szemét.

Az újabb szónok, Nehéz-Posony Márton ügyvéd többek közt arról beszélt, hogy ami történik, nem elvonatkoztatható attól a rendszertől, amiben élünk, az állami cégek nem közszolgáltatást nyújtanak, hanem kegyet gyakorolnak. Azt is mondta, ezt a rendszert a rajongás működteti, és a félelem attól, hogy kilógjunk a sorból.

Békés Gáspár a Független Diákparlament képviseletében azt mondta, „a NER kritikus pontja az oktatás és a média, hiszen ezeken keresztül tudnak indoktrinálni.”

Majd Illyés Gyula nyomán idézett egy mondatot a zsarnokságról: „Hol mátrix van, ott mátrix van. A mátrix itt lebeg Európa keleti fele felett, megfertőzve mindenkit, fiatalt és időset egyaránt. Kapcsoljuk le a mátrixot, kapcsoljuk le a NER-t!”

Békés Gáspár egyébként a NER-Mátrixot bemutató kisfilmet is készített, még az esemény előtt:

A hangosítás szörnyű volt, a rendre felsípoló hangszórók miatt többen vicceskedve Soros Györgyöt okolták.

A gyűlés egy ponton a Lolka-Bolka őrs alakuló gyűlésére kezdett emlékeztetni, a szónokok előbb újságírókat kerestek a tömegben, hogy segítsenek megfogalmazni egy nyilatkozatot, utóbb jogászokat, majd IT-szakembereket, miközben jelezték: további akcióötleteket várnának. Próbálták a tüntetést fórummá átalakítani, visszafogott sikerrel.

„Olyan ez, mint egy lakodalom vége, amikor már csak a pörkölt tartja össze a társaságot” – mondta egyik szimpatizáns szomszédom, miközben sok társával együtt hazafelé indult. Ekkor éppen egy tüntető vette át a mikrofont és valamilyen megható történetet mesélt el – sajnos csak néhány szavát lehetett érteni.

Fotó: Zoom.hu / Hegedüs Gábor

Később, amikor másodszor kapta meg a mikrofont, és újabb néhány mondat után közölte, hogy elmegy sörért, egy fiatal lány elmenőben csak ennyit mondott: „Ez talán jobb lett volna, ha meg sem történik.”

A tüntetés előzménye: a BKK nemrég élesített elektronikus jegyrendszerében számos biztonsági hibát találtak, az egyik az volt, hogy könnyedén lehetett benne a ténylegestől eltérő áron bérletet vagy jegyet vásárolni. A hibát kiszúró felhasználó havi bérletet vásárolt 50 forintért, majd azonnal értesítette a BKK-t és a sajtót. (A fiatalember 300 kilométerre lakik Budapesttől, így nem tudta volna használni a bérletet.) A BKK feljelentést tett az ügyben; mint kiderült, a felhasználó egy 18 éves fiatal volt, akit a rendőrök az otthonából vittek el.

Fotó: Zoom.hu / Hegedüs Gábor

A T-Systems és a BKK szombaton kiadott nyilatkozatai csak megerősítették a szervezőket elhatározásunkban, hogy megmutassák: nem kérnek a jogi intézkedésnek álcázott megtorló akciókból.

A 24.hu értesülései szerint a BKK vezetése a vizes világbajnokságra akart nagyot domborítani, hogy némileg feledtesse a régóta akadozó nagyberuházásokat. Az online bérlet ötlete azonban későn kaphatott zöld jelzést, ezért meg kellett kerülni a beszerzési szabályokat, hogy gyorsított tempóban le tudják zavarni a megrendelés jogi formalitásait.

Fotó: Zoom.hu / Hegedüs Gábor

A lap úgy tudja, a BKK nem hirdetett közbeszerzést, hanem egyszerűen utólag beleillesztette az online bérletrendszer fejlesztésére vonatkozó részt egy régebbi nagy összegű – a jegyautomatákról szóló – szerződésbe.

Dabóczi Kálmán hétfőn reggel interjút adott a Rádió 1-nek. A vezérigazgató szerint a fiú eleve egy olyan mailre válaszul írta meg a figyelmeztetését, amin külön szerepelt, hogy erre senki se válaszoljon.

A fiatalember az állításokat hallva kiírta a Facebook-oldalára, hogy a levelét eleve két bkk-s címre küldte el. Bizonyítékként közölt a levélről egy screenshotot.