Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Hanyagság miatt kerestek két tettest a négy éve meggyilkolt soroksári futónő ügyében

Valószínűleg az orvosszakértői vizsgálat előkészületei közben került egy, az ügyben vétlen férfi DNS-e a négy éve meggyilkolt soroksári családanya, K. Krisztina holttestére. Ezért kerestek két éven át két gyilkost.

A rendőrség azért biztos benne, hogy a holttesten talált két idegen férfi DNS „tulajdonosa” közül az egyik vétlen, semmi köze a gyilkossághoz, mert amikor 2013. szeptember 25-én este Soroksár-Szigetdűlőn a 36 éves K. Krisztinát meggyilkolták, már ő maga is halott volt. Ugyanott végezték a férfi boncolását, ahová a gyilkosságok után szokásos igazságügyi orvosszakértői vizsgálatra a meggyilkolt asszony holttestét is beszállították. Rendőrségi forrásaink szerint vélhetően a holttestek mozgatása közben az ott dolgozók egyike vihette át a férfi hámsejtjeit és azokkal a DNS-ét a meggyilkolt asszony holttestére.

Megbízható rendőrségi források megerősítették lapunk értesülését, de hozzátették: bár több mint két évig rossz nyomon jártak, két tettest kerestek egy helyett, ami sok energiát, időt és pénzt emésztett fel feleslegesen, de a malőr nem veszélyeztette a nyomozás sikerét. Végülis a másik DNS tulajdonosát azóta sem sikerült azonosítani.

K. Krisztinát szokásos 7,2 kilométeres futása közben érte a támadás. A rendőrség egy évvel a bűntény után azt közölte, hogy minden bizonnyal ketten követték el a gyilkosságot: brutális kegyetlenséggel összeverték, lemeztelenítették áldozatukat, majd megerőszakolták és meggyilkolták. A 36 éves családanya holttestét egy viszonylag elhagyatott területen találták meg a helyi vízművek közelében.

Egyikük erősebb volt – mondták akkor a nyomozás irányítói –, ő lehetett a domináns elkövető, a társa inkább csak az áldozat lefogásában és a szexuális erőszakban vett részt, a halállal végződő kegyetlen bántalmazásban nem. Az alárendelt szerepet betöltő férfi DNS nyomait ugyanis, úgy tudjuk, főleg az áldozat karján és lábán találták meg, amiből a nyomozók arra következtettek, hogy azok gazdája csak a megtámadott nő lefogásában vállalt szerepet.

Ma már forrásunk úgy fogalmaz, olyan helyekről származtak a „második DNS-t hordozó hámsejtek, amelyeket a holttest mozgatásakor a szakértők is megfogtak”.

A gyilkosság felfedezése után a rendőrség tartott egy gyors halottszemlét a helyszínen. Az akkor rögzített mintákban később csak egy idegen DNS-t találtak. A másodikat a részletes orvosszakértői vizsgálaton találták meg.

Miután amúgy is valószínűnek tűnt, hogy ketten vagy többen követték el a brutális gyilkosságot, a rendőrség nem kérdőjelezte meg a szakértői jelentést. Mint azt annak idején a nyomozók nyilvánosságra is hozták, K. Krisztina keményen megküzdött támadójával. Nem részletezték, hogy pontosan milyen nyomokból, de arra következtettek, hogy jelentős vérzéssel járó sebet ejtett legalább az egyikükön.

Ma már azt valószínűsítik, hogy a szakértői intézetben a holttesteket mozgató munkatársak egyike egymás után megfoghatta előbb a halott férfit, majd a meggyilkolt nő kezeit és lábait, és eközben vitte át a férfi DNS-ét a meggyilkolt asszonyra.

A rendőrség helyzetét igencsak megnehezítette, hogy a halott férfi nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. Bár korábban hivatalosan azt közölték, hogy az ismeretlen elkövetők egyikének a DNS-e sem szerepel sem a hazai, sem a nemzetközi bűnügyi nyilvántartásból, az ügyet ismerő rendőrségi forrásunk most azt állítja, az ózdi illetőségű férfi adatai mégiscsak szerepeltek a helyi rendőrségi nyilvántartásban. Ráadásul a családjában volt pár potenciális gyanúsított – azt, hogy ők miért voltak potenciális gyanúsítottak, forrásunk nem árulta el –, akiket a rendőrségnek ellenőriznie kellett. Úgy tudjuk, csak azután kezdték el vizsgálni a DNS-mintavétel körülményeit, hogy kiderült: az ózdi szál zsákutca, minden potenciális gyanúsított kizárható a lehetséges elkövetők közül.

Azt, hogy ki a felelős a történtekért, és lett-e következménye a DNS-átvitelnek, forrásunk nem árulta el. Ami érthető, hiszen a rendőrség eddig adu ászként kezelte a DNS-t. Ám, ha kiderül, hogy bárkinek a DNS-e akár csak figyelmetlenségből is könnyen átvihető egy bűncselekmény áldozatára, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Legalábbis a laikusok szerint. Mert több általunk megkérdezett egykori nyomozó szerint a DNS sem szuper bizonyíték, még ha sokszor akként is kezelik, csupán egy, bár kétségtelenül igen erős korpusz a több között. Ami K. Krisztina ügyében történt, ennek ellenére kínos.

A rendőrség tovább keresi a gyilkosát, akinek kellett némi helyismerettel rendelkezni, mondják. Azonban a bűntény után és azt követően sem kapott a rendőrség túl sok értékelhető bejelentést. Annak ellenére sem, hogy a Jobbik és a kerületi önkormányzat az eset után egy-egymillió, az asszony férje 200 ezer forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek, a rendőrség pedig a nyomozás első évfordulóján további ötmilliót.