Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Garancsi cége már 6,5 milliárd forint munkánál tart a Vasas megbízásából

Garancsi cége már 6,5 milliárd forint munkánál tart a Vasas megbízásából

Nettó 1,19 milliárd forintból fog megépülni a Vasas új kézilabdacsarnoka a következő egy évben. Erről az Mfor.hu számolt be, amely „rátalált” a megkötött szerződésre a közbeszerzési dokumentumok között. (Az uniós közbeszerzési értesítőben, valamint a Közbeszerzési Hatóság honlapján sem publikálták még az eljárás eredményét, a lap nem adta meg a pontos forrást.)

A Vasas kézilabdacsarnoka megújításából 1,17 milliárd forint a kivitelezés, 27,4 millió forint pedig a tervezés költségét teszi ki. A kivitelező pedig nem más lesz, mint a Market Építő Zrt.

Ez azt jelenti, hogy a Garancsi István többségi tulajdonában álló Market már közel 6,5 milliárd forint megbízást nyert el a Fáy utcai Vasas-sporttelepen. Ugyanis a cég – a KÉSZ Zrt.-vel konzorciumban – márciusban szerződött a Vasassal az új futballstadion kivitelezésére. Ennek értéke jelenleg – két módosítás után – nettó 5,252 milliárd forint. Az 5000 férőhelyes stadion a tervek szerint 2018 közepére készül el.

A Market, ha nem is a legnagyobb szereplője a zajló stadionfejlesztéseknek, felépítette már a Ferencváros új otthonát, a Groupama Arénát (ezt nem sokkal Garancsi tulajdonossá válása előtt fejezték be), jelenleg pedig a diósgyőri stadiont, és a Vasas pályáját építi.

A Garancsi-érdekeltség Market sokmilliárdos szerepvállalása a Vasasnál azért meglehetősen pikáns. Az angyalföldi klubhoz ugyanis tapad egy olyan képzet, hogy valamelyest a NER-en kívüli egylet, hiszen nem kötődik semmilyen formában Orbán Viktor köréhez – nem a kormányfő kertjében játssza a meccseit és a tulajdonosa, vezetői között sincs Fidesz politikus vagy oligarcha. Talán nemcsak a fociszurkolóknak sejlik fel, hogy alig egy évvel ezelőtt a Vasas focicsapata az NB I. utolsó fordulójában úgy menekült meg a kieséstől, hogy cserébe a Felcsút zuhant ki. Pedig senki sem akarta elhinni, hogy Kádár János egykori kedvenc csapata megmenekülhet az Orbán Viktor csapata ellenében. Garancsi István pedig – üzleti érdekeltségei mellett – annak a Videotonnak a tulaja, amelyet a Ferencváros és Felcsút mellett a NER kivételezett futballcsapatai között tartanak számon.

A Vasas mégsem mondhatja, hogy nem szereti az Orbán-kormány. Tavaly februárban külön határozattal biztosított összesen 7,5 milliárd forintot a klub 2016-2020 közötti létesítményfejlesztési programjára. (A Vasasnak nemcsak Angyalföldön, hanem a fővárosban elszórva több helyen – Pasarét, Folyondár utca – is vannak sportlétesítményei.) Majd 2016 decemberében a kabinet a „Vasas létesítményfejlesztési programjának többlettámogatása” címen „az Illovszky Stadion rekonstrukciós többletmunkálatainak támogatása, valamint az egyéb vagyonkezelésben lévő ingatlanok rekonstrukciójának támogatása” céllal még 5,4 milliárd forintot szavazott meg a klubnak. Vagyis összesen majdnem 13 milliárd forint jut a Vasas sportlétesítményeinek fejlesztésére.