Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Botka László nem hozza a számokat

„Ha az őszön, legkésőbb a választások kiírásáig nem lesz baloldali összefogás, Botka megbukik”, állította a Zoomnak több szocialista politikus. Csakhogy „Botkát már nem lehet megbuktatni – mondták mások –, mert az egyet jelentene a párt bukásával”.

Mivel immár a szocialisták is kezdik megelégelni, hogy tőlük minden kiszivárog, a képviselőik visszafogottabbak a szokásosnál. Jobbára csak háttérbeszélgetésekre vállalkoztak, vagy válasz nélkül hagyták a Zoom.hu megkeresését, hogy nyilatkozzanak, milyen őszre számítanak.
Úgy tűnik a párt látható része négy részre szakadt. Némelyek nyíltan vagy csak a színfalak mögött próbálnak szót érteni a Fidesszel, egy jövőbeni tisztes megélhetést biztosító állás reményében.

Mások csak arra hajtanak, hogy saját parlamenti székük megmaradjon valahogy 2018 után is. Bár Botka megmondta, nem lesz jelölt az, akit a csak a saját politikai túlélése érdekel. Ami persze szépen csengő mondat, de nehezen betartható ígéret. Nehéz lenne nem jelölni ugyanis azt, aki a képviselőség biztosította nyilvánossággal élve a párt legnépszerűbbjei közé küzdötte fel magát.

Vannak, akik nyíltan vállaltan a párt egészének újabb vereségét szeretnék csak minimalizálni, és vannak, akik csak a választási győzelemet tudnák elfogadni.

Persze nem lennének szocik az MSZP-sek, ha nem lenne azonnal több magyaráztuk is arra, hogy mit kell vereségminimalizáláson, illetve győzelmen érteni. Ha a pártnak van frakciója, a vereség, bármekkora legyen is, már nem katasztrofális, főleg nem akkor, ha annak létszáma közel azonos a maiéval, azaz legalább 28 fő. Győzelemnek viszont nemcsak Orbán Viktor legyőzése számít, hanem az is, ha sikerül megduplázni, vagy megháromszorozni a frakciólétszámot.

A közvélemény-kutatások egyelőre nem azt mutatják, hogy a pártnak komoly esélye lenne Orbán és a Fidesz legyőzésére. Legalábbis erre utal az a kimutatás, amelyet a mai elnökségi ülésre készítettek, és amely hat nagy közvélemény-kutató elmúlt félévi méréseinek eredményeit összegzi.

Decemberben, Botka László miniszterelnök-jelölti bejelentkezésekor a biztos pártválasztók körében az MSZP támogatottsága 18 százalékos volt, míg az MSZP, a DK és az Együtt alkotta „baloldali blokk” vagy „demokratikus baloldal” együttes támogatottsága 26 százalékos. A Fideszé ugyanakkor a biztos pártválasztók körében 47,7 százalékos volt.

Botkától mindenki csodát remélt. A népszerű szegedi polgármester azonban eddig nemhogy csodát nem tett, még csak jelentős áttörést sem tudott elérni, már ami a párt népszerűségének javítását illeti. A decemberi 18 százalékról januárban 10,2 százalékra zuhant a párt népszerűsége a biztos pártválasztók körében, és júniusig mindössze kétszer mértek a pártnak a decemberinél magasabb támogatottságot (márciusban 19, májusban 19,5 százalékot).

A baloldal ugyanezen időszakban egyszer tudta meghaladni a decemberi 26 százalékos támogatottságát; májusban 27,3 százalékra mérték a három párt együttes népszerűségét a biztos pártválasztók körében.

A baloldali ellenzék visszaesése csak részben magyarázható a szocialisták hullámzó, a decemberit ha csak kis mértékben is de alulmúló teljesítményével. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíciónak is csak kétszer sikerült túlszárnyalnia a decemberben mért hat százalékos támogatottságát, egyebekben alulmúlták az akkori eredményüket. Az Együtt ugyanakkor kétszer beállította az év végén mért két százalékos támogatottságát, az összes többi mérés ennél szerényebb eredményt mutatott.

Eközben a Fidesz csak egyszer, májusban esett a decemberben mért 47,7 százalék alá a biztos pártválasztók körében (májusban 45,8 százalékol mértek nekik). Az összes többi havi mérés nagyobb támogatottságot mért a decemberinél a kormánypártnak.

A MSZP azonban még mindig ott tart, ahol Botka előtt. Összefogás, összefogás, közös lista, koordinált jelöltállítás – bármit is jelentsen ez utóbbi. Vannak, akik úgy vélik a 2014-ben közösen induló pártoknak közös listát kellene állítaniuk, közös egyéni jelölteket és Botka személyében közös miniszterelnök-jelöltet. Mondják azt annak ellenére, hogy a 2014-es összefogás 2010 után ismét kétharmados vereséget hozott a „koalíciónak”.

Nem igazán van esélye a 2014-es vagy ahhoz hasonló összefogásnak. Először is, mert Botka kijelentette: a DK-val kész az együttműködésre, de csak Gyurcsány nélkül. Amire Gyurcsány világosan az értésére adta: Ne akarjon más pártok belügyeibe beleszólni. Ráadásul a DK elnöke amúgy sem híve a közös listának. Mint a zoom.hu-nak adott interjúban elmondta: senki nem győzte meg őt még arról, hogy a közös listával jobb eredményt érhetnének el, mint az önálló listákkal.

Márpedig az a közvélemény-kutatási adatokból is kiderül, hogy a DK jó eséllyel az MSZP nélkül is parlamentbe juthat, azaz egyre kevésbé áltathatják magukat a szocik azzal, hogy ha a DK akár csak frakció nélkül parlamenti párt is akar maradni, kénytelen lesz elfogadni az MSZP feltételeit, azaz félreállítani Gyurcsányt. Nem beszélve arról, hogy a felmérések a szocialisták másik várakozását sem igazolják még, hogy tudniillik a korábbinál határozottabb vezetést látva visszatérnek majd a párthoz a korábban a DK-hoz csatlakozott párttagok és szimpatizánsok.

„Az ősszel majd kampányüzemmódba kapcsolunk”, állítják többen is, akik szerint most jön majd a Botka-program, és az új időszámítás. Mondták ezt kevéssel az után, hogy az MSZP-nek sikerült súlyos vereséggel és jókora megaláztatással kikerülnie egy olyan háborúból, amelyet nem is ellene indítottak. Mert a plakátháborút, amelynek a végén a Fidesz az ellenzék egyöntetű vélemény eszerint alkotmánysértő módon egy feles törvénnyel megtiltotta a pártoknak a kampányidőszakon kívüli kampányolást és azt is, hogy a listaárnál olcsóbban vásároljanak plakáthelyeket, a nagyobbik kormánypárt valójában a Jobbik ellen indította. Azonban a szocik későn kapcsoltak, hogy rajtuk kívül már senki nem tárgyal a Fidesszel egy kompromisszumos javaslatról, így rájuk égett – nem először – a kollaboráció bélyege.

„Nem ez volt az első eset, amikor a baloldali polgárháború a Fidesz malmára hajtotta a vizet”, jegyezték meg keserűen a párt túlélésében még reménykedő szocialisták. Azt persze mind tagadják, hogy ha 2018-ban ismét súlyos vereséget szenvednek vége a pártnak, de, mint némi szarkazmussal egyikük fogalmazott: nagy valószínűséggel ez a harc lesz a végső. ha nem sikerül megújulnia a pártnak – na de hányszor hirdették meg már a megújulást is – akkor 2022-re az MSZP „értelmezhetetlenné válik”.

 

Frissítés:

A hivatkozott közvélemény-kutatási adatok az MSZP elnökségének tagjai számára készült dokumentumból valók, melyet a párt munkatársai az általuk mértékadónak ítélt hat közvélemény-kutató cég mérései alapján számoltak ki.