Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Fidesz az amerikai szesztilalom útjára lépett az e-cigivel

A Fidesz az amerikai szesztilalom útjára lépett az e-cigivel

Már alig éri meg piacon maradni az e-cigaretták és az azokba való folyadékok gyártóinak és importőreinek Magyarországon. Úgy öt cég kereskedik még folyadékkal és három e-cigarettával. Az elmúlt években, hónapokban az állam drasztikusan megnövelte a terheiket, sokkal többet már nem bírnak el, ha minden úgy megy tovább, mint eddig, könnyen lehet, hogy mind le fogják húzni a rolót, mondta el a Zoom.hu-nak Ficsor Zoltán, az e-cigiseket képviselő Villanypára Egyesület (Vaper) elnöke.

A forgalmazók szerint a kormány az újabb és újabb terhekkel, a logikátlan szabályozással szándékosan el akarja lehetetleníteni az e-cigarettázást Magyarországon. A kormány nyilatkozataiban ezt nem is tagadja, annyit legalábbis állítanak, hogy az e-cigarettázás káros, ezért – ahogy a dohányzást – vissza kell szorítani, meg kell nehezíteni. Azonban ha a piac teljesen összeomlik, és már dohányboltban sem lehet majd e-cigarettát kapni (hiszen nem lesznek nagykereskedők, akiktől a dohányboltosok vásárolni tudnának), attól a kereslet még nem fog megszűnni. A meglévő fogyasztók, vagy legalábbis egy részük, megmaradnak, sőt táboruk bővülhet, hiszen az árak és a szabályozás a dohányosokat a leszokás és az e-cigarettázás felé nyomja. Márpedig

ha van kereslet, de nincs legális kínálat, az az illegális kínálat, az illegális piac felfutásához vezet.

A fogyasztók illegálisan beszerzett vagy házilag pancsolt termékeket fognak használni, és előáll Magyarországon az e-cigarettával az, ami az Egyesült Államokban az 1920-as években az alkohollal. Azzal a különbséggel, hogy már létezik a szervezett bűnözés.

Anyagi és adminisztrációs terhek garmadája

Az állam a trafikrendszer indulása óta számos adminisztratív és anyagi terhet rakott az e-cigaretták és a folyadékok forgalmazására:

  • Az eszközöket és a folyadékokat regisztrálni kell (Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol a nikotinmentes folyadékokat is),
  • E-cigaretta-termékeket Magyarországon csak dohányboltban szabad forgalmazni (a magyar nyelvű webshopokat mind külföldi cég üzemelteti, ezáltal kiesnek a magyarországi szabályozás hatálya alól),
  • A nagykereskedőknek minden forgalmazásra szánt termék után 475 ezer forint szolgáltatási díjat kell befizetniük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) márkanevenként és hatáserősségenként, évente, továbbá 306 ezer forintot változásbejelentés címszóval,
  • 2017. július 1-e után a nikotinos folyadékok után jövedéki adót kell fizetni, mint a dohánytermékek után (eredetileg a kormány a nikotinmentes folyadékokat is be akarta vonni a jövedékiadós körbe, de végül ettől elálltak). Ficsor Zoltán szerint fajlagosan, slukkra lebontva a folyadékok jövedéki adója ötszöröse a dohánytermékekének.

Mindemellett az uniós szabályok sem könnyítik meg a helyzetet, egyetlen folyadék adminisztrációja körülbelül ezer euró költség és több tucat oldalnyi dokumentáció.

Logikátlan a szabályozás

A kormány ellehetetlenítési szándékát kiválóan bizonyítja, hogy a szabályozás nem egyszerűen rendkívül szigorú, de sok esetben teljesen logikátlan, véli Ficsor Zoltán. Ezt szerinte kiválóan példázza, hogy a termékek regisztrációs díját évente be kell fizetni, nem csak először, forgalomba hozatalkor. Vagy az, hogy a regisztrációs díjat csak az első forgalomba hozó nagykereskedőnek kell megfizetnie, a többieknek már nem (vagyis a kereskedők egy-egy terméknél nézhetnek egymásra, hogy majd melyikük vállalja a bevezetését). Ficsor érthetetlennek nevezte, hogy az e-cigaretták alkatrészeit is regisztrálni kell 475 ezer forintért, ha külön akarják őket forgalmazni, akkor is, ha regisztráltak olyan eszközt, aminek része az adott alkatrész.

A kormány az újabb és újabb szigorítások bevezetése közben egyáltalán nem egyeztet a kereskedőkkel.

A parlament törvényalkotási bizottsága 2016 novemberében tárgyalta azt a törvénymódosítást, ami újra megengedte volna az e-cigaretták trafikon kívüli árusítását. Az MSZP és a Jobbik ide meghívta az e-cigisek képviselőit, de a kormánypárti többség nem engedte be őket, a módosítás pedig nem jutott át a bizottságon, vagyis a parlament nem szavazott róla.

A kormány el akarja lehetetleníteni

A kormányzati intézmények és tisztviselők nem tagadják, hogy az e-cigarettázás ellehetetlenítése lenne a cél. Legutóbb Tállai András adóügyekért felelős államtitkár érvelt úgy a nikotinmentes folyadékok jövedékiadóztatása mellett, hogy az e-cigaretta (a nikotinmentes is) „a hagyományos dohánygyártmány helyettesítő terméke”, így akként kell kezelni.

2015-ben pedig az Emmi azzal indokolta az e-cigaretták dohányboltokba száműzését, hogy „egészségvédelmi szempontból kockázatot jelenthetnek, mivel addiktív hatásúak, elősegítik a dohányzásra rászokást, így a lakosság egészségére veszélyesek, ráadásul a folyadékok egészségre káros anyagokat tartalmaznak.

Ezek pontosan az e-cigaretta ellenzőinek érvei, amelyeket tanulmányok is alátámasztanak. Ugyanakkor készült számtalan, a fentiekkel ellentétes konklúziókra jutó tanulmány (ráadásul több és hitelesebb), ezeket a kormány egyáltalán nem hajlandó figyelembe venni.

Az e-cigarettázást támogatók szerint főleg dohányosok állnak át e-cigire, vagyis az eszköz nem kapudrog a dohányzáshoz, inkább a dohányosok leszokását segíti. A nikotinmentes folyadékok szerintük egyáltalán nem károsak az egészségre. A nikotinosak sem, a nikotin önmagában nem mérgező, legalábbis a dohánytermékekben és e-cigaretta-folyadékokban található mennyiségben, de függőséget okoz.

Csak a forgalom fele esik a trafikokra

Arról egyáltalán semmilyen hivatalos adat nincsen, hogy mekkora ma Magyarországon az e-cigaretta-piac. A Vaper három adatigénylési pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben, egyet már elvesztettek.

Szunyogh Tamás importőr szerint a nagykereskedelmi adatok alapján a dohányboltok 2-3 milliárd forintos forgalmat bonyolíthatnak. Ficsor Zoltán úgy becsüli, ez a teljes fogyasztás körülbelül fele lehet, több százezren használnak e-cigarettát. Amióta csak dohányboltban lehet e-cigarettát árulni, a kereslet nőtt, valószínűleg azért, mert a trafikokban több vásárló találkozik a termékekkel, mint amikor még csak főleg szakboltokban és webshopokban lehetett azokat beszerezni.

Jelenleg a webshopok forgalma elenyésző.

A régi e-cigisek közül sokan már most otthon keverik a nikotinmentes folyadékot,

minden alkotórésze szabadon beszerezhető ugyanis, és már most nagy az illegális piac, mert a magas állami terhek miatt a legális áru jóval drágább.

Gőzbe ment terv

„Sziasztok! Még új vagyok a témában és a csoportban is, ezért ha hülyeséget kérdezek, ne röhögjetek ki (nagyon)” – kezdi érdeklődését az egyik legnagyobb zártkörű internetes e-cigi közösségben egy zöldfülű tag, többek közt arról faggatózva, hogy hol szerezzen be folyadékot. A hozzászólók – az egyetlen trafikos javaslattól eltekintve – magyar nyelvű honlapokat ajánlanak.

Ezeknél alkalmasint akár magyar telefonszámmal rendelkező ügyfélszolgálat is elérhető, ez azonban nem jellemző, miután a cégek központja külföldi, Kínától Szlovákiáig. Beszédes tény, hogy van, ahol telefonszámként 123456789 van feltüntetve, amiként az is, hogy a kapcsolat fül alatt több honlapon csak emailt lehet írni egy .eu végződésű címre.

Az adószabályok megkerülésére, illetve a forgalomba hozatali engedélyek hiányának áthidalására ez az ágazat is a jól ismert trükköket alkalmazza: a készülékek, alkatrészek, folyadékok más néven, például mint motoralkatrészek érkeznek az országba.

Az e-cigi használók régebben klubokba tömörültek, ahol a folyadékkeveréstől kezdve a megfelelő alkatrészek kiválasztásáig mindennel foglalkoztak, miközben lelkesen gőzöltek (mert hát ugye nem füstöltek). A boltok megszűnésével a klubok is kikoptak az elektromosan pöfékelők köreiből. Lehet, hogy csak megfogalmazás-béli különbség, de a fanatikusok manapság találkozókon gyűlnek össze, amik meghívásos alapon működnek. Arra a kérdésre, hogy hol lehet ezekről értesülni, az a válasz érkezett, hogy az a legegyszerűbb, ha szervezünk egyet.