Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még mindig a 2024-es olimpiai pályázat miatt költünk félmilliárdot egy sportversenyre

Még mindig a 2024-es olimpiai pályázat miatt költünk félmilliárdot egy sportversenyre

Nettó 551 millió forintot fizet ki a Magyar Kerékpáros Szövetség egy francia cégnek azért, hogy augusztusban megszervezze a „FISE 2017 Budapest” rendezvényt – derül ki egy pénteken, az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent közleményből. Az esemény egyébként nem más, mint a Nemzetközi Extrémsport Fesztivál (Festival International des Sports Extrêmes – FISE) Világkupa-sorozatának egyik állomása. És azért francia céggel kell szerződnie a magyar szövetségnek, mert a szóban forgó vállalkozás, a Hurricane SAS a kizárólagos jogtulajdonosa a versenynek.

A Hurricane feladata az eszközök, ajándékok stb. beszerzése és legyártása, a „rendezvényen való megjelenés előkészítése és lebonyolítása”, menedzsment feladatok és egyéb teendők (közte a sportterek kialakítása, szolgáltatások megrendelése, úgyis mint az orvosi csapat, elektromosság, stb.) ellátása lesz.

Oké, de mégis mi az a FISE Világkupa? A világ legnépszerűbb extrémsport-versenye, ahol, ahogy a funzine.hu-n olvasható cikkből is kiderül, 55 országból, több mint kétezer versenyző mutatkozik be profi, senior és amatőr kategóriában. A budapesti lesz a sorozat második állomása, mert elsőként hagyományosan Montpellierben vágtak neki a versenyzésnek még május végén. A budapesti versenyen is gördeszkások, mountain bike-osok, freestyle BMX-esek, inline görkorisok (ezt a sorozatban angolul rollernek hívják) és wakesurfösök állnak rajthoz.

Ez a wakesurf, fotó: fise-academy.com

Amellett, hogy nagyon látványos, fiatalos, újszerű versenyről van szó (bár maga a sorozat már idén 20 éves), nagy talány, hogy miért érkezik korábbi előzmények nélkül Budapestre a fesztivál.

A bedöntött 2024-es budapesti olimpiai pályázat miatt.

Igen, ugyanis tavaly decemberben egy kormányhatározat – Egyes sportcélú támogatások forrásszükségletének biztosításáról címmel – 20 milliárd forintot szórt ki különböző célokra, és közte megbújt egy 735 millió forintos tétel a Magyar Kerékpárszövetség részére, „A 2024. évi olimpiai pályázathoz kapcsolódó kiemelt hazai rendezésű események támogatása” támogatási céllal.

A 2015-ös verseny BMX-parkja Montpellierben, fotó: fise.fr

A kormány ugyanis minden pénzt bevetve sarkallta a sportági szövetségeket, hogy rendezzenek az olimpiai sportágakban hazai versenyeket, fejlesszenek létesítményeket. (Az Index írta meg ennek a határozatnak a kapcsán, hogy az 571 millió forinttal megdobott íjászok lóhalálában a Facebookon kerestek ötleteket arra, hol építsenek létesítményt.) A kerékpárosok pedig azért kerültek be a szórásba, mert a FISE Világkupa részeként rendeznek BMX Freestyle Flat versenyt is, és ez a szám szerepelni fog a 2020-as tokiói olimpia programján (és elképzelhetően ott marad 2024-ben is). A BMX Freestyle Flatben van egyébként komoly magyar versenyző is: Kun Ádám háromszoros világbajnok volt a 2010-es évek elején. Magát a sportágat a laikusoknak a látványos BMX-es flikkflakkozás címszóval mutatnánk be röviden.

https://www.youtube.com/watch?v=iL09VVWnErY

“A FISE Világkupa Sorozat azon túl, hogy hihetetlenül látványos extrém kerékpár verseny, egy igazi fesztivál is, ahol a fiataloktól kezdve a családokon át mindenki remekül érezheti magát ” – ez már az Emberi Erőforrások Minisztéruma (EMMI) indoklása volt a Napi.hu májusi kérdésére a versennyel kapcsolatban.

A FISE Világkupa augusztus 18-20-án zajlik majd és az már csak egy színes adalék, hogy a 2016 óta Garancsi István érdekeltségébe tartozó Kopaszi-gáton rendezik meg.