Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem ilyen színjátékra vártak Kaposváron

Nem ilyen színjátékra vártak Kaposváron

Négy rutinos és elismert színészt is menesztettek a Kaposvári Csiky Gergely Színházból, helyüket Vidnyánszky Attila végzős osztályának diákjai veszik át. Az elbocsátott színészek a törvényszékhez fordultak, álláspontjuk szerint munkaadójuk megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt.

Másfél órával az előadás előtt, a törvényben előírtak után két hónappal közölték négy kaposvári színésszel, hogy elküldik őket a színháztól. Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt és Lecső Péter azóta perben áll a színházzal, az első tárgyalást július 10-én tartották.

A kapos-t.hu portál azt vélelmezi, Fülöp Péter színházigazgató csak „helyet akart csinálni” a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének rektorhelyetteseként is dolgozó Vidnyánszky Attila friss diplomásainak. Az igazgató HVG-nek elmondta, az elküldött színészeknek felajánlották, hogy közös megegyezéssel távozzanak, mert nem rendelkeznek a jogszabályban előírtak szerinti végzettséggel. A színészek ezt nem fogadták el.

Vidnyánszky Attila (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

Gyenge lábakon állnak az indokok

A színházi törvény azonban kimondja, a MASZK Országos Színészegyesület vizsgája is felsőfokúnak számít, ez pedig a négy kirúgott színészből háromnak megvan, a negyedik, Kovács Zsuzsa pedig még korábban Rátóti Zoltán igazgatótól kapott türelmi időt, hogy 2021-ig teljesítse a feltételeket. Az elbocsátás előtt Kovácsnak már csak egy vizsgája volt hátra, azt is csak családi okok miatt nem tudta letenni.
A felmondás másik indoka a nem megfelelő előadásszám volt, ám ezt a július 10-ei tárgyaláson a színház ügyvédje ki is vetette a felmondás indokai közül.

„A színházi törvényben az szerepel, hogy a munkáltatónak biztosítani kell a munkát, a dolgozót emiatt nem érheti kár. Ráadásul a színházban három színésznek lett volna meg az előírt 80 előadás… “

– nyilatkozta a zoom.hu-nak az egyik menesztett színész, Lecső Péter.

Másfél órával az előadás előtt rúgták ki a színészeket

A zoom.hu birtokába jutott információk szerint a négy távozni kényszerülő színésznek (Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt és Lecső Péter) február 27-én ajánlották fel, hogy közös megegyezéssel távozzanak, amit ők valóban nem fogadtak el. Pár héttel később, március közepén viszont máris megjelent a négy végzős (Mikecz Estilla, Roehnelt Zsuzsanna, Krausz Gergő, Stefánszky István) neve a próbatáblán a szereposztásokban is, annak ellenére, hogy ekkor még mindig nem közölték Lecsőékkel, hogy menniük kell. Erre május 15-én került sor, azaz több mint két hónappal azután, hogy az új színészekkel terveztek.

A színészekkel az aznapi előadásuk előtt másfél órával, próba közben közölték, megszűnik a munkaviszonyuk. A színházi törvény azonban azt is kimondja, az elbocsátást a munkáltatónak legkésőbb március 1-ig jeleznie kell. A színház egyik menesztett színésze, Lecső Péter szerint ez nem történt meg. A színészek bírósághoz fordultak, ügyvédjük, dr. Németi Klára keresete szerint a színház megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, véleménye szerint életkoruk miatt bocsátotta el a színészeket. A törvény 8. paragrafusa szerint:

“közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt (…) életkora (…) miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne”.

 

 

 

Lázár Kati és Lecső Péter Schwajda György: A szent család című komédiájának próbáján a kaposvári Csiky Gergely Színházban (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Méltánytalan évadzárás

Ha a bíróság kimondja, hogy a menesztések sértették az egyenlő bánásmód törvényét, a színháznak kötelessége visszavenni Lecsőéket. Furcsa helyzet, de most úgy tűnik, jobb, mint bármi.

„Nem tudjuk, hova mehetnénk. Mi négyen 40-50 év körüli színészek vagyunk, együtt több mint 100 éve vagyunk a színháznál, 11 gyermekről gondoskodunk. Itt kezdtük a szakmát, a csoportos szerepektől a főszerepekig végigjártuk a ranglétrát. Itt él a családunk, a barátaink, itt telepedtünk le, építkeztünk… Ráadásul májusban, több mint két hónappal a törvényben előírtak után jelezték a döntést, a társulatok ekkora már felálltak… Ha a státuszunkat kellene meghatározni, azt mondanám, pályaelhagyó színészek vagyunk.”

– nyilatkozta Lecső Péter.

Lecső elmondta, bár az események során nem találták gyanúsnak a történéseket, így utólag visszagondolva azt érzi, elő voltak készítve az elbocsátások, már fél éve. Az a bizonyos kötelező előadásszám sehogy sem lett volna meg, hisz míg a színház többi színésze 3-4 darabot kapott egy évadban, addig a négy kirúgott művész 1-1-et.

„A mi történetünkről egyetlen önkormányzati médium sem számolt be, az újságírók azt mondták, szívesen megírják, de biztos, hogy nem jelenhet meg a sztori. Az évadzárókon és az évadnyitókon meg szoktak jelenni többen a sajtótól, tiszteletüket teszik a fenntartók, azaz önkormányzat és a megye képviselői és a színház vezérkara. Nos, a legutóbbi zárón a színházigazgatón és a művészeti vezetőn kívül senki sem jelent meg… Huszonöt éve játszom Kaposváron, az utolsó évadzárómon nem tapasztaltam semmiféle érdeklődést a város vagy a média részéről.”

– emlékezett vissza Lecső Péter.

A négy elbocsátott színész második tárgyalása augusztus 15-én lesz, akkor már a színháznak kell bizonyítani, hogy az elbocsátások jogszerűek voltak.