Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Komoly edzés kellett a világ legnehezebb dalának előadásához

Komoly edzés kellett a világ legnehezebb dalának előadásához

Luc Besson idén húszéves filmje, Az ötödik elem egyik leghíresebb jelenete, amiben egy, kifejezetten a filmhez írt operarészletet hallhatnak a nézők. A furcsa, kék díva által előadott számot eredetileg Inva Mula operaénekesnő énekelte, ő azt mondta, fizikai képtelenség úgy előadni a dalt, ahogy az a filmben hallható.

https://www.youtube.com/watch?v=4MR6D7tL38U

A probléma abból fakad, hogy Eric Serra szerzeményében egy pont után túl gyorsan váltogatják egymást a nagyon magas és nagyon mély hangok, olyan gyorsan, hogy a hangszálak nem tudnak ennyire gyorsan megnyúlni és elernyedni. A filmben hallható verzióról Serra tudta, hogy nem lesz egyszerű elénekelni, ő arra számított, hogy a műve 60 %-a énekelhető el fizikailag, ehhez képest Inva Mula az egész darab 85 %-át fel tudta énekelni. A maradék részt akkoriban forradalminak, ma már teljesen megszokottnak tekinthető módon Serra külön rögzítette gyakorlatilag hangonként, majd digitálisan fűzte össze a darabot.

Sokáig senki sem tudta elénekelni a dalt, de néhány hónappal ezelőtt az egyik legnépszerűbb kínai énekes, Jane Zhang hosszú hónapok gyakorlása után sikeresen elő tudta adni a dalt egy fellépése során. A lenti videón az igazán érdekes rész 3:20-tól kezdődik, és egészen döbbenetes látni, hogy Zhang mennyire küzd azért, hogy ki tudja énekelni a hangokat. Az eredmény nagyon meggyőző, de mivel a dalt az eredeti formájában valóban képtelenség kiénekelni, Zhang változata is egy hangyányit darabosabb annál.

https://www.youtube.com/watch?v=kJl2uPNsJEk

Érdemes megnézni egy másik nagyon népszerű próbálkozást, amit hét éve mutatott be Jevgenyia Laguna, itt már jól hallhatóan hiányoznak hangok, és a szám végi gyors váltakozásos részt sokkal elkenősebben tudja csak kiénekelni, mint Zhang.

A napokban megjelent egy videó arról, Zhang hogyan készült a számra, és hát igencsak impresszív. Az énekesnő ugyanis edzés, konkrétan plankingolás közben is gyakorolta a dalt, hiszen ha megy a nehéz erőgyakorlat közben az éneklés, akkor valószínűleg menni fog színpadon is.

https://www.youtube.com/watch?v=_x-NaT6XOwk

Jane Zhang jelenleg a Sony kiadóval van szerződésben, és tavaly arról írt a BBC, hogy ő lehet az első kínai popénekesnő, akiből akár globális popsztár válhat. Kínában már 2005 óta népszerű, ekkor lett második helyezett egy tehetségkutató műsorban. Azóta az ország egyik legnagyobb sztárja lett belőle.

Tavaly jelent meg a Dust My Shoulder Off című száma, aminek Timbaland volt a producere, ezt szánták arra, hogy meghódítsák vele az amerikai és az európai piacokat.

https://www.youtube.com/watch?v=ZgnClGC8-WQ

Ez egyelőre úgy néz ki, elmaradt, a számnak jelenleg nagyjából 12 milliós nézettsége van Youtube-on, ami nem rossz, de messze elmarad a valóban nagy slágerek nézettségétől.