Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gyurcsány: Nem bántom én a Botkát egy szóval sem

Gyurcsány: Nem bántom én a Botkát egy szóval sem

Még mindig nincsenek Gyurcsány Ferenc birtokában az Orbán Viktor titkos bankszámlájának létezését bizonyító dokumentumok. A zoom.hu-nak nyilatkozva elismerte, hogy az ügy akár visszafelé is elsülhet, de azt mondta, nem volt más választása. Nem érdekelt Botka bukásában, de a közös lista előnyeit sem látja. Szerinte legyőzhető a Fidesz, de ennek érdekében sem lépne koalícióra a Jobbikkal, mert aki ezt teszi, kiírja magát Európából.

Tíz hónappal a jövő évi országgyűlési képviselőválasztások előtt még nem látszik körvonalazódni az ellenzéki összefogás. Hogyan lesz ebből együttműködés?
Én úgy látom, hogy Botka Laci ragaszkodik a saját receptjéhez, ami egyelőre sok eredményt nem hozott neki, hiszen senkivel sem tudott még megállapodni. Márpedig a realitások azt diktálják, hogy legalább a 106 egyéni választókerületben együtt kell működni. Hogy lesz-e közös lista, vagy külön listák lesznek, majdnem mindegy. Én ebben nem látok olyan bődületes különbséget. Ez első sorban azoknak a kockázata, akik majd nem ugorják meg a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos szintet. Hál’ istennek, a DK-ra ez már rég nem igaz. Az utolsó mérések nyolcszázalékos támogatottságot mutatnak. Ez persze csalóka. Ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, ha indulunk egy választáson, mindig sokkal többet kapunk. Egy nagy üveg kólában merek fogadni, hogy 2018-ban két számjegyű eredményt érünk majd el.

Nem tart attól, hogy azok az egykori szocialisták, akik a korábbi, gyengének tartott vezetés miatt csatlakoztak a DK-hoz, most, az erősebbnek tűnő vezetést látva visszapártolnak az MSZP-hez?
Nem. Ennek jelét sem látom. Azt hiszem, a mi oldalunkon mi vagyunk az egyetlen párt, amelynek folyamatosan növekszik a taglétszáma. Nagyjából havi 100–150-nel. Most 11 ezren vagyunk.

Ha összeadjuk a demokratikus ellenzékhez sorolt pártok támogatottságát, együttesen sem elegendő a Fidesz legyőzéséhez. Elkerülhetetlennek látszik valamiféle együttműködés, koalíció a Jobbikkal. Számolnak ezzel? S ha igen, ki fogja aláírni a DK részéről a koalíciós szerződést Vona Gáborral?
Nincs olyan ellenzéki párt, amelyik hajlandó lenne szövetkezni a Jobbikkal. Nyilván mi sem fogunk. Aki összeáll velük, az kiiratkozik Európából. Nem állítom, hogy tíz–tizenöt év múlva nem lehet majd a Jobbikból egy mérsékelt párt. Akár lehet is. De egyelőre fertőzőnek látom még a közelségüket is. Azt viszont tévedésnek tartom, hogy a Jobbik nélkül 2018-ban nem lehet legyőzni a Fideszt. Függetlenül attól, hogy mit mérnek a közvélemény-kutatók, szerintem a Fidesznek nincs 35 százaléknál nagyobb támogatottsága. Ekkora viszont a demokratikus ellenzéknek is van. Nem mondom, a Jobbik okozhat meglepetést minden irányban, de azt nem hiszem, hogy húsz százaléknál többet fognak szerezni.
A Fidesz tehát legyőzhető, ha a szocik megcsinálják a maguk húsz százalékát, mi is hozunk tíz–tizenöt százalékot, és a kisebb demokratikus pártok is hoznak még ehhez valamennyit. Előfordulhat persze, hogy a végén senkinek sem lesz többsége. Először a rendszerváltozás óta akár ez is megtörténhet. Nem zárható ki, hogy ebben az esetben a Fidesz és a Jobbik csendes koalícióra lépnek. Megjegyzem, én nem a Jobbikot tartom igazi drámának, mert tizenöt–húsz százalékos radikális nacionalista párt sok helyen van. A baj az, hogy megfertőzte a Fideszt, és a magyar radikalizmus fő forrása lassan már nem a Jobbik, hanem a Fidesz.

Fotó: MTI

Tíz hónappal a választások előtt ön és Botka – már elnézést – egyelőre csak cseszegetik egymást, jele sincs, miképpen lesz ebből együttműködés…
Nem bántom én a Botkát egy szóval sem. Bántom? Nem értek egyet azzal, ahogy az ellenzéki együttműködést próbálja megteremteni. Az ellenzéki vitáknak, vetélkedéseknek a ciklus első felében van helyük. Most már integrálni kellene, csapatot építeni. Tudomásul kell venni a realitásokat. Nemcsak azt, hogy a DK létezik, hanem azt is, hogy ki az elnöke.

Botka világossá tette: a DK-sok igen, Gyurcsány nem.
Hát vigye. Nincs semmi probléma. Mit érdekel engem, hogy ő mit mond. A mi választóink majd eldöntik, hogy Botkát vagy a DK-t követik. Én ezt a demokratikus versengés részének gondolom.

Nem nehezítik meg ezzel feleslegesen az ellenzék támogatottságának növelését?
Nem kell féltékenynek lenni arra, aki ha valaki jobb ajánlatot tesz le a választók elé, ha valaki okosabb, ügyesebb szöveget mond, mint mi. Ettől jó a versengés. Azt azonban nyilván nem engedhetjük meg, hogy egy másik párt megpróbáljon diktálni nekünk.

Ezek szerint, ha Botka kitart az eddigi álláspontja mellett, nem lesz közös lista?
Semmi sem kötelez minket közös lista állítására. Attól jobbak lennének az esélyeink? Nincs olyan mérés, olyan közvélemény-kutatás, amely igazolná, hogy közös lista állítása esetén nagyobb lenne a siker esélye. Sőt. Nem kell egy DK-s szavazónak egy olyan listára voksolnia, amelyen rajta van egy általa nem kedvelt MSZP-s politikus, akivel vitája van. És ez fordítva is igaz. Az ötszázalékosnál nagyobb támogatottsággal bíró pártok esetében semmiféle bizonyíték sincs arra, hogy a közös lista jobb lenne.

Tamás Gáspár Miklós nemrég azt írta: „…minden ellenzékinek a Magyar Szocialista Pártra kell szavaznia, különösen, ha látja, hogy Botka László ígéretével összhangban a pártot megtisztítják a Fidesz-kollaboráció híveitől és gyakorlatától”.
Akár azt is írhatta volna, hogy zárjuk be az összes ellenzéki orgánumot, egy kivételével. A politika lényegével ellenkezik ez a felvetés. Kétségtelen tény, a Fidesznek kedvez a demokratikus ellenzék tagoltsága. Ez azonban azoknak a felelőssége, akik nem érik el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottságot. Nem lehet íróasztal mellett homogénné tenni a demokratikus ellenzék pártjait.

Botka László az utóbbi időben a támadások kereszttüzébe került vagyonnyilatkozata, állítólagos üzleti kapcsolatai és az állítólag az ő hivatali ideje alatt eltűnt tízmilliók miatt.
Meglepi? Azonban én lennék az utolsó, aki ilyen híreszteléseknek felülök. Engem már annyit ütöttek-vágtak, legtöbbször alaptalanul és méltánytalanul… Én azt feltételezem, hogy ő tisztességes, és ezen a véleményemen egészen addig nem változtatok, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják. Az igazi kérdés számomra vele kapcsolatban az, hogy jelenthet-e automatikus belépőt a nagypolitikába az, hogy ő nagyon jó polgármester volt Szegeden.
Lényegesen nagyobb a különbség egy város dolgaiban vagy országos ügyekben dönteni, mint mondjuk, hogy valaki az NB I.-ben vagy a másodosztályban focizik. Itt két különböző sportágról van szó. Azok az ösztönök, az a tudás és az a kultúra, amelyek sikeressé tudnak tenni valakit egy város élén, nem feltétlenül teszik sikeressé az országos politikában. Laci tavaly december közepén jelentkezett be miniszterelnöknek, és dacára az őt övező várakozásoknak, egyelőre nem sikerült megmozdítania pártját.
Én joggal lehetek büszke arra, hogy megdupláztam szavazóink számát, bár az is tény, hogy könnyebb ezt megcsinálni három-négy százalékos támogatottságról, de akkor is. Én és a DK abban vagyunk érdekeltek, hogy Botka sikeres legyen, mert az nekünk sem lenne jó, ha a Botka-projekt elbukna.

Ön egyéni jelöltként elindul valahol?
Szerintem az a természetes, ha egy pártelnök nem indul egyéni körzetben. Ha azonban az az elképesztő helyzet állna elő, hogy még az egyéni jelöltek dolgában sem tudunk megállapodni a szocialistákkal (ebben az esetben persze megérdemeljük, hogy a választók vasvillával kergessenek el minket), akkor mindent meg kell tenni a párt sikeréért, és akár a pártelnöknek is ringbe kell szállnia egyéni jelöltként. Ha úgy adódik, akkor ezt én is meg fogom tenni. Indulni fogok egyéniben.

Fotó: MTI

És, ha úgy adódik, átadja majd a helyét egy MSZP- vagy LMP-jelöltnek?
Az LMP-vel és a Momentummal nem fogunk tudni együttműködni. Pillanatnyilag kizártnak tartom, hogy létrejöjjön az a helyzet, amikor a demokratikus ellenzék részéről csak egy jelölt küzd meg a fideszes indulóval. Azt hiszem, mindenütt lesz egy MSZP–DK-hoz köthető jelölt, és a picik még majd itt-ott be fognak zavarni. Bár megjegyzem, a kamupártok 2014-ben csak egy-két helyen okoztak problémát, de hát akár egy mandátumon is múlhat a többség. És a Fidesznek pontosan az az érdeke, hogy minél zavarosabb legyen a kép, mert pár ezer embert így el tudnak tántorítani…

Vannak már dokumentumai, bizonyítéka Orbán Viktor állítólagos titkos svájci bankszámlájáról és az arra utalt tíz- vagy százmilliókról?
Ha lesz új információm, el fogom mondani.

Ha nincs semmi a kezében, miért állt elő a sztorival? Ez így rágalmazás, nem?
Ez kezdettől komoly dilemma volt. Épp ezért mindig csak annyit mondtam el, amennyit tudtam. Képzelje el azt a szituációt, hogy a választások előtt pár héttel megjelenik egy hang- vagy egy videofelvétel, hogy a Gyurcsány angolul tárgyal valakivel Orbán viselt ügyeiről, állítólagos köztörvényes bűnökről. És a Gyurcsány ezt nem mondta el a nyilvánosság előtt. Ez én halálomat és a DK halálát jelentené.
Ha valamit megtanultam Őszödből, az az, hogy az igazat, csakis az igazat. Annak mindig sokkal kisebb az ára, mintha elkezdek kufárkodni az információval. Ha valaki úgy gondolja, hogy ez rágalmazás, jelentsen fel. Ha a legfőbb ügyész úgy gondolja, indítson eljárást hivatalból. Én kitettem magam ennek. Biztosan vannak olyan választók, akik szerint Gyurcsány lódít, csak nyilvánosságot akar, mert már nem bír magával. De ha én egy ilyen súlyos információt nem osztok meg, akkor viszont azzal vagyok vádolható, hogy Orbánt védem.

De, ha nem tudja megszerezni a nyilvánosság előtt már beígért bizonyítékokat, akkor marad, hogy Gyurcsány megint csak fontoskodott, linkelt egy kicsit, vádaskodott…
Igen, akkor ez marad.