Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Spéci melltartó lehet az új csodafegyver a nemi erőszak elleni harcban

Spéci melltartó lehet az új csodafegyver a nemi erőszak elleni harcban

Az amerikai MIT kutatói kifejlesztettek egy olyan eszközt, ami érzékeli, ha valakit szexuális jellegű támadás ér. “Az USA-ban minden 98. másodpercben szexuálisan zaklatnak egy nőt, 16 óránként meghal egy nő családon belüli erőszek következtében. A szexuális bűncselekmények, a zaklatás, a nemi erőszak az ENSZ felmérése szerint a leggyakoribb emberi jogok ellen elkövetett bűncselekmény” – írják az eszközt kifejelesztő kutatók a projekt honlapján.

https://www.youtube.com/watch?v=RgU_evcSPrs

A kutatócsoport egy kis öntapadós szalagot fejlesztett ki, amit bármilyen ruhadarabba, praktikusan például melltartóba, de akár nadrágba is feltűnésmentesen be lehet ragasztani. Az eszköz természetesen okoseszköz, néhány hét alatt megtanulja, hogy a használója általában hogyan öltözködik, vetkőzik. A tanulási folyamat után, ha olyan öltözködési, vetkőzési mintákat érzékel, amik addig nem voltak jellemzőek, akkor először üzenetet küld a viselő mobiljára, hogy a beleegyezésével történik-e a megszokottól eltérő ruhamozgás.

Ha a viselő 30 másodpercen belül nem okézza le az üzenetet, akkor a telefon először hangosan riasztani kezd, majd öt darab előre beállított telefonszámra üzenetet küld arról, hogy az eszköz szeuxális bűncselekményre utaló jeleket rögzített.

A kutatók eddig nagyjából 70 emberen tesztelték az eszközt, arról számoltak be, hogy a viselése a tesztalanyok szerint valóban szinte észrevehetetlen, nem okoz kényelmetlenségeket a mindennapokban.

Az öntapadós szalagot fixen a ruhán lehet tartani, a fejlesztést vezető Manisha Mohan szerint azt is kibírja, ha véletlenül átmegy rajta a vasalóval az ember – írja a Quartz.