Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Nem cáfolta a Vajda Zitának adott juttatást az MNB

Mint beszámoltunk róla a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igencsak gáláns módon segítette meg Vajda Zitának, Matolcsy György élettársának a lakásvásárlását. Erről tanúskodik a jegybank ingatlanra bejegyzett, 32,2 millió forintos jelzálogjoga. A lakás igazán remek helyen, Buda egyik legszebb részén, a Naphegyen található. Kerestük ugyan a jegybankot, hogy mi a pontos háttere az ügyletnek, ám cikkünk megjelenéséig kérdéseinkre nem érkezett válasz.

A megjelenés után nem sokkal azonban befutott a jegybanki reakciója, amely nem cáfolja a juttatást, igaz a konkrét esetre vonatkozóan érdemi részletet nem tárt elénk. Kifejtik: „A Magyar Nemzeti Bank Alapokmányában és Társadalmi Felelősségvállalási Stratégiájában megfogalmazott törekvésekkel összhangban (és a többi uniós jegybank gyakorlatához hasonlóan) kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönnel segíti munkavállalói családalapítását, lakhatási és egyéb kölcsön iránti igényét. Ebből következően az MNB szigorú elbírálású, kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönnel járul hozzá munkavállalói lakhatási célú ingatlanvásárlásához.”

Egyben azt is közlik miért is nem adnak érdemi tájékoztatnak Vajda Zita juttatásáról. „A munkavállalók által igényelt és nekik folyósított munkáltatói kölcsönökre vonatkozó információk (…) nyilvános adatként nem értelmezhetők (…) hozzájárulás nélküli nyilvánosságra hozatala jogosulatlan adatkezelést valósít meg és sérti az érintett személyiségi jogait.”

Így azon felvetésünkre nem kaptunk választ, hogy pontosan milyen feltételekkel folyósították Vajda Zita alig két éves munkaviszonyát figyelembe véve igencsak tetemesnek mondható összeget. Ahogy azt sem tudtuk meg, hogy miután Matolcsy György élettársa tavaly májusban távozott az intézménytől vissza kellett-e fizetnie a juttatást. Ez persze aligha történt meg, miután a lakás tulajdoni lapján semmilyen erre utaló bejegyzés nem szerepel.