Naphegyi lakáshoz is hozzásegítette az MNB Vajda Zitát

Naphegyi lakáshoz is hozzásegítette az MNB Vajda Zitát

Matolcsy György élettársa, Vajda Zita nemcsak villámkarriert, magas presztízsű pozíciókat, milliós fizetést, hanem – a jelek szerint – Budapest egyik legmenőbb környékén egy lakást is köszönhet a Magyar Nemzeti Banknak (MNB).

A jegybank által még 2014-ben gründolt Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) alapítvány a közelmúltban egy módosító dokumentumot adott be a Fővárosi Törvényszékre. Ez pedig egyebek mellett Vajda Zitát nevezi meg, aki a bejegyzés szerint a Naphegy egyik kiváló adottságú utcájába található társasházba költözött. Ez még nem lenne olyan nagyon különös. Mint ahogy az sem, hogy a Zoom.hu által kikért

tulajdoni lap szerint a valamivel több mint 60 négyzetméteres lakásnak Vajda Zita a tulajdonosa.

A tulajdoni lap szerint Vajda Zita 2015. május 12-én lett tulajdonos, míg az MNB a jelzálogjogot alig három héttel később, 2015. júliusának első napjaiban tette rá a lakásra. Ekkor pedig Vajda Zita valóban az MNB állományába tartozott. Mint több újságcikknek is a tárgya volt, Matolcsy György 2013. március 4-én került a jegybank élére, Vajda Zita pedig két napra már az MNB dolgozója lett, majd 2016. május 2-ig dolgozott a Szabadság téren. Annál figyelemre méltóbb, hogy az ingatlanra 32,2 millió forint és járulékai erejéig jelzálogjogot jegyeztettek be, ami arra utal, hogy kölcsönből vásárolták meg az lakást.

A jelzálog jogosultja azonban nem valamelyik kereskedelmi bank, hanem maga a Magyar Nemzeti Bank.

Aligha kérdés, hogy Vajda Zita három évéhez hasonló időszakot a legtöbb magyar munkavállaló pályája legszebb és legeredményesebb időszaka között tartana számon. Jegybanki karrierjéről szóló számos írásból kiderült, hogy tavaly májusi távozásáig igencsak szép havi illetmény ütötte a markát. Maga az MNB közölte korábban a Népszabadsággal: nemzetközi szakmai titkári pozíciója után munkabérként bruttó 1 730 000 forintot, azaz nettó 1 150 450 forintot utaltak. Már ezzel is a szervezet dolgozóinak legjobban fizetett emberei közzé tartozott. Ez azonban távolról sem volt minden, hiszen villámkarrierként a már említett PADI alapítvány kuratóriumába is bekerült, sőt, a szervezet által létrehozott Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatósának is a tagja lett. (A Cégbírósági adatok szerint tavaly ősszel innen távozott.) Ezen felül egy időben a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány igazgatóhelyettesi székében is ült. Utóbbi pozíciók után a juttatásai bőven meghaladták a havi egymillió forintot.

Mindezek tetejébe a dokumentum alapján az a kép rajzolódik ki, hogy a MNB forrást nyújtott Vajda Zita számára a naphegyi lakás megvásárlására is, amelyért „cserébe” a jegybank jelzáloggal terhelte meg azt. Ha így volt, akkor kérdés, tavaly május óta mi a felállás az ügyben, hiszen azóta Vajda Zita nem dolgozik a jegybanknál. Annak, hogy távozása után a bankok bankja kérte volna a pénz megtérítését, s levette volna a jelzálogjogot, nincs nyoma a tulajdoni lapon. Lehet, az MNB-t megnyugtatja a tudat, hogy Vajda Zita azért nem került messze tőlük, hiszen a cikkünk megjelenésekor elérhető dokumentumok szerint a PADI kuratóriumának jelenleg is tagja.

Az nem derül ki, hogy a 32,2 millió forintos jelzálog az ingatlan teljes árát jelentette volna. Ám ha igen akkor bizonyosan már most jó befektetést hozott össze Matolcsy György élettársa. A környék hasonló adottságú ingatlanjainak hirdetését böngészve az látszik, hogy a 670-750 ezer forint között mozog a négyzetméterár.

A lakás mostani piaci értéke már 42-45 millió forint között lehet.

Kérdéseinkkel kerestük a MNB-t is. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy pontosan miért is jegyeztetett be a lakásra jelzálog jogot a jegybank? Milyen feltételekkel folyósították a forrást? Elegendő volt-e Vajda Zita alig két éves munkaviszonya egy ilyen juttatáshoz? Mások is kaptak ilyen kölcsönt a szervezetnél? Vajda Zita távozása után vissza kellett-e fizetnie a juttatást? Egyelőre várjuk a jegybank válaszát.