Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Naphegyi lakáshoz is hozzásegítette az MNB Vajda Zitát

Naphegyi lakáshoz is hozzásegítette az MNB Vajda Zitát

Matolcsy György élettársa, Vajda Zita nemcsak villámkarriert, magas presztízsű pozíciókat, milliós fizetést, hanem – a jelek szerint – Budapest egyik legmenőbb környékén egy lakást is köszönhet a Magyar Nemzeti Banknak (MNB).

A jegybank által még 2014-ben gründolt Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) alapítvány a közelmúltban egy módosító dokumentumot adott be a Fővárosi Törvényszékre. Ez pedig egyebek mellett Vajda Zitát nevezi meg, aki a bejegyzés szerint a Naphegy egyik kiváló adottságú utcájába található társasházba költözött. Ez még nem lenne olyan nagyon különös. Mint ahogy az sem, hogy a Zoom.hu által kikért

tulajdoni lap szerint a valamivel több mint 60 négyzetméteres lakásnak Vajda Zita a tulajdonosa.

A tulajdoni lap szerint Vajda Zita 2015. május 12-én lett tulajdonos, míg az MNB a jelzálogjogot alig három héttel később, 2015. júliusának első napjaiban tette rá a lakásra. Ekkor pedig Vajda Zita valóban az MNB állományába tartozott. Mint több újságcikknek is a tárgya volt, Matolcsy György 2013. március 4-én került a jegybank élére, Vajda Zita pedig két napra már az MNB dolgozója lett, majd 2016. május 2-ig dolgozott a Szabadság téren. Annál figyelemre méltóbb, hogy az ingatlanra 32,2 millió forint és járulékai erejéig jelzálogjogot jegyeztettek be, ami arra utal, hogy kölcsönből vásárolták meg az lakást.

A jelzálog jogosultja azonban nem valamelyik kereskedelmi bank, hanem maga a Magyar Nemzeti Bank.

Aligha kérdés, hogy Vajda Zita három évéhez hasonló időszakot a legtöbb magyar munkavállaló pályája legszebb és legeredményesebb időszaka között tartana számon. Jegybanki karrierjéről szóló számos írásból kiderült, hogy tavaly májusi távozásáig igencsak szép havi illetmény ütötte a markát. Maga az MNB közölte korábban a Népszabadsággal: nemzetközi szakmai titkári pozíciója után munkabérként bruttó 1 730 000 forintot, azaz nettó 1 150 450 forintot utaltak. Már ezzel is a szervezet dolgozóinak legjobban fizetett emberei közzé tartozott. Ez azonban távolról sem volt minden, hiszen villámkarrierként a már említett PADI alapítvány kuratóriumába is bekerült, sőt, a szervezet által létrehozott Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatósának is a tagja lett. (A Cégbírósági adatok szerint tavaly ősszel innen távozott.) Ezen felül egy időben a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány igazgatóhelyettesi székében is ült. Utóbbi pozíciók után a juttatásai bőven meghaladták a havi egymillió forintot.

Mindezek tetejébe a dokumentum alapján az a kép rajzolódik ki, hogy a MNB forrást nyújtott Vajda Zita számára a naphegyi lakás megvásárlására is, amelyért „cserébe” a jegybank jelzáloggal terhelte meg azt. Ha így volt, akkor kérdés, tavaly május óta mi a felállás az ügyben, hiszen azóta Vajda Zita nem dolgozik a jegybanknál. Annak, hogy távozása után a bankok bankja kérte volna a pénz megtérítését, s levette volna a jelzálogjogot, nincs nyoma a tulajdoni lapon. Lehet, az MNB-t megnyugtatja a tudat, hogy Vajda Zita azért nem került messze tőlük, hiszen a cikkünk megjelenésekor elérhető dokumentumok szerint a PADI kuratóriumának jelenleg is tagja.

Az nem derül ki, hogy a 32,2 millió forintos jelzálog az ingatlan teljes árát jelentette volna. Ám ha igen akkor bizonyosan már most jó befektetést hozott össze Matolcsy György élettársa. A környék hasonló adottságú ingatlanjainak hirdetését böngészve az látszik, hogy a 670-750 ezer forint között mozog a négyzetméterár.

A lakás mostani piaci értéke már 42-45 millió forint között lehet.

Kérdéseinkkel kerestük a MNB-t is. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy pontosan miért is jegyeztetett be a lakásra jelzálog jogot a jegybank? Milyen feltételekkel folyósították a forrást? Elegendő volt-e Vajda Zita alig két éves munkaviszonya egy ilyen juttatáshoz? Mások is kaptak ilyen kölcsönt a szervezetnél? Vajda Zita távozása után vissza kellett-e fizetnie a juttatást? Egyelőre várjuk a jegybank válaszát.