Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump nem mindig állt ki az amerikai termékek mellett

Trump nem mindig állt ki az amerikai termékek mellett

A Fehér Ház protokolláris termében és kertjében teherautókat, traktorokat, járműveket, lovaglócipőket, gitárokat, baseballütőket, cowboykalapokat és az ötven szövetségi államból származó terméket mutatnak be egy héten keresztül. „Amerikai munkával, amerikai ügyességgel amerikai termékeket akarunk gyártani” – mondta az elnök a Made in America hét alkalmából. Trump azt is kijelentette, hogy ha hazai gyártású árut vásárolnak, akkor a profit, a bevétel és sok munkahely is az országban marad.

Az elnök kijelentette, hogy az amerikai munkások és farmerek a világ legkiválóbbjai, az amerikai újító szellem és tehetség szintén a világ legjobbja. „Többé nem engedjük meg más országoknak, hogy kijátsszák a szabályokat, hogy ellopják a munkahelyeinket és elszívják a gazdagságunkat” – mondta Trump. Az amerikai elnök szerint az elkövetkező hat hónapban ebben a tekintetben jelentős változások várhatóak. A megnyitó ünnepség után Trump elnöki proklamációt írt alá a Made in America hétről, és július 17-ét Made in America nappá nyilvánította.

Trump a nagyjátékos
(MTI/EPA/Michael Reynolds)

Trump termelési fortélyai

Többen azonban kritizálták Trumpnak a hazai áruk propagálásáról szóló terveit, mivel a Trump-birodalom tucatnyi külföldi országban gyártat. A The Guardian összeszedett több terméket is, amelyeket Trump érdekeltségei Amerikán kívül állíttat elő, többek között a Trump Vodkát, amit évekkel ezelőtt Hollandiában is gyártottak, de a Donald J Trump Signature Collection ruhákat mai napig Kínában gyártják, de egyéb könnyűipari Trump-termékeket állítanak elő még Vietnamban, Bangladesben vagy Hondurasban is.

Trump lánya, Ivanka Trump ruhaipari termékeit is szintén főleg külföldön állítják elő, a már felsorolt országokon kívül Indonéziában és Indiában folyik a gyártás. Trump lányának az üzletével ebben az évben már történt egy komolyabb incidens. Ivanka Trump saját tervezésű cipőit is előállító gyárban kínai munkajogi aktivistát tartoztattak le, a China Labor Watch (CLW) jelentése szerint még két aktivista eltűnt, valószínűleg mindegyiküket őrizetbe vette a rendőrség. A CLW azt remélte, ha sikerül bebizonyítaniuk az Ivanka Trump nevével fémjelzett cipőket előállító gyár visszaéléseit, arra elegen fognak figyelni, és így javulhat a kínai munkások helyzete. A cipőgyár évi több millió pár cipőt gyárt, ebből évi 20 ezer pár Ivanka Trump saját márkás cipője.