Lélektől lélekig vonult a Rehab Critical Mass

Közel 2 millió embert érint a fogyatékosság, mint élethelyzet. Értük tartották a többezres felvonulást Budapesten.

Fotó: Grimm Balázs

Negyedik alkalommal rendezett felvonulást szombaton a Nem Adom Fel Alapítvány és a Rehab Critical Mass mozgalom a fogyatékossággal élőknek – a mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott embereknek – és a velük szimpatizálóknak.

A „Lélektől lélekig – a fogyatékossággal élőkért!” jelszavú esemény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztettségére, azokra a súlyos problémákra és hiányosságokra, amelyek haladéktalan megoldást igényelnek.

A felvonulás a Clark Ádám térről indult, a többezres tömeg innen a Lánchídon és a Zrínyi utcán át érkezett meg a Szent István térre, ahol többek közt zenei- és kulturális programok, közösségi zenélés várták az érdeklődőket. Az cikkünk megjelenésének időpontjában is tartó esemény akadálymentes, család- és állatbarát. A rendezvény rövid kampányfilmjét itt lehet megnézni:

Bár a felvonulás célja a figyelem felkeltése volt a fogyatékossággal élők helyzetére, ez kicsit sem látszott az egybegyűlteken. Mindenki önfeledt jókedvben vonult a menetben, amelyhez rövid szakaszokra turisták is csatlakoztak. A menettel tartott több híresség, így Mucsi Zoltán színművész, vagy Kunhalmi Ágnes politikus is. A felvonulók 17 óra után néhány perccel értek a Bazilika elé, ahol a külföldiekkel együtt még hatalmasabbá vált a tömeg. A téren egyetlen atrocitás történt: néhány német kirándulóval együtt feldőlt az a mobil asztal, ahol ez a cikk született.

Magyarországon – egy néhány évvel ezelőtti felmérés szerint – 457 ezren élnek fogyatékossággal. Családtagjaikat, ismerőseiket is hozzászámolva körülbelül 1.8 millió embert közvetlenül érint a fogyatékossággal élők helyzete, ami sürgős változtatásra szorul. Csak néhány példa a problémákra: akadálymentesítés, integráció, inkluzív oktatás, rehabilitáció, a tömegintézmények helyett lakóotthonok, munkalehetőségek biztosítása, ápolási díj.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezeknek a céloknak a képviselete, valamint magvalósítása hívta életre a Rehab Critical Mass mozgalmat, amely társadalmi összefogást szorgalmaz a fogyatékossággal élő emberek életminőségének, önállóságának és öngondoskodásának javításáért.

A szervezők nem titkolt célja, hogy a fogyatékkal élők ügyeivel foglalkozó országos érdekvédelmi szervezetek is felismerjék a rendezvényen való aktív részvételük fontosságát, hiszen ezeknek a mozgalmaknak és szervezeteknek az ereje az összefogásukban van.

„Elvárjuk, hogy az ember ne csak a vélt gazdasági hasznossága alapján, hanem emberi mivolta alapján legyen számba véve! Ez alapján mindenkinek biztosítsanak egyenlő esélyt, egyenlő bánásmódot!” – olvasható a rendezvény kiáltványában, amelynek teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Elmosta az eső a budapesti megemlékezéseket, bár a megtartott rendezvények inkább a választások közeledtét jelezték.
A miniszterelnök szerint a magyarok helyett „homo brüsszelicust akarnak gyúrni belőlünk. 
A szervezők valószínűleg nagyobb tömegre számítottak. Videó a szürreális jelenetről.
A szakadó esőben tartotta meg ünnepi megemlékezését a Momentum Mozgalom
Az orbáni rendszer az önkény világa, amit le kell győzni – mondta a DK-elnöke.
A túlélő kislány azt mondta, a támadás olyan volt, mint amilyeneket filmekben lehet látni.
A kormány veszített az Eurostattal szembeni elszámolási vitában, de ezt is megoldják.