A Jobbik megfontolja a nyolc ellenzéki párt választási javaslatát

Forrás: Közös Ország Mozgalom / Facebook

Amennyiben a magyar parlament nem fogadja el október 23-ig az új választási rendszer átalakításáról szóló javaslatot, akkor a polgári engedetlenség eszközeit veszi igénybe a KOM.

Ma elkezdték az Agóra bontását a budapesti Alkotmány utcában, miután szombaton a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom (KOM) tető alá hozta nyolc párt részvételével a választási rendszer átalakítására tett nyilatkozatot.

Arányos választási rendszer

A zárónyilatkozatban szerepel, hogy az aláírók törvényjavaslatot nyújtanak be a törvényhozásnak az új, arányos választási rendszer létrehozásáért. A nyilatkozat szerint az új rendszerben megszüntetnék a győztesek kompenzációját, a választókerületeket, a kampányfinanszírozást, valamint a határon túli és a külföldön élő magyarok szavazati jogainak gyakorlásában lévő különbségeket.

Ugyanakkor a DK, a Momentum és a Liberálisok is záradékot fűztek a zárónyilatkozathoz. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán ezt azzal magyarázta: továbbra sem értenek egyet azzal, hogy azok, akik nem itt élnek életvitelszerűen, szavazhassanak. A Momentum pedig éppen a határon túli magyarság diszkriminációját akarja megváltoztatni, azaz a külhoni magyarok szavazhassanak a listán kívül egyéni jelöltekre is. Fodor Gábor liberális pártja pedig a parlamenti bejutási küszöb miatt nem értett egyet.

„Most az első feladatunk, hogy szakjogászokkal véglegesítsük a javaslatunkat, amit be lehet nyújtani az törvényhozásnak” – mondta Budija Szilvia, a KOM egyik szóvivője a Zoom.hu-nak. Hozzátette, fizikailag ugyan elbontják az Agórát, de több megmozdulásra is számítani lehet a Kossuth tér közelében, illetve elkezdik az országjárásukat.

A szóvivő szerint már a hivatalos kezdet előtt már tartottak rendezvényeket Pécsen és Szegeden is, azonban most az ország minden pontjára el akarják vinni a pártok, illetve a civilek közti egyeztetéseket.

Előreláthatólag az országjárást a tavaszi választásig folytatni fogják.

„A cél, hogy az a nyilvános tér, amit az Agóra biztosított az országot érintő viták lefolytatására az ugyanúgy folytatódjon az ország más pontjain is” – mondta Budija, aki szerint a választási rendszer átalakításán túl számos témát is meg kell még beszélni az emberekkel.

Azt is megtudtuk, hogy az országjárás célja, hogy a helyi szinteken is megszervezzék az Agórákat, hogy az országos problémákon túl a helyi ügyekre is felhívják a figyelmet. Budaji szerint ezeket az országos egyeztetéseket nem a pártok meghívására teszik majd meg, de miden szereplővel egyeztetni akarnak, mint ahogy ezt megtették a felépített Agórában is.

A KOM szóvivői. Forrás: Közös Ország Mozgalom / Facebook

Duró Dórától, a Jobbik politikusától ígéretet kaptak arról, hogy ha elkészül a nyilatkozat törvényjavaslatként, akkor a radikális párt is fontolóra veszi a dokumentum támogatását. Az egyeztetéseken azonban a jobbikosok nem akartak részt venni, mint ahogy a Fidesz sem képviseltette magát.

Egyeztetés után polgári engedetlenség

A Közös Ország Mozgalom október 23-án tervezi a következő tömegmegmozdulását az Alkotmány utcában, amelynek intenzitása a parlamenti döntéstől függ majd. A szóvivő szerint minden egyes reakciójukat megelőzte a kormánypártok akciója, példának hozta fel Gulyás Mártonnak az önfeljeneltését, mivel az is amiatt született, mert Németh Szilád, a Fidesz alelnöke korábban azt mondta, hogy többek között Gulyás neve is felmerült a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, mint aki kockázatot jelent.

„Örömünnep vagy egy új fejezet fog elindulni”

– mondta Budija, aki szerint ha az Országgyűlés nem fogadja el a választási rendszer átalakításáról szóló javaslatukat október 23-ig, akkor polgári engedetlenségi eszközöket is alkalmazhatnak. Konkrétan arra nem kaptunk választ, hogy milyen megmozdulásokra készülnek, de a szóvivő azt mondta, hogy a törvényes kereteket betartva, de kormánynak egyértelmű üzenetet akarnak küldeni, hogy érvényre juttassák az emberek elégedetlenségét.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Elmosta az eső a budapesti megemlékezéseket, bár a megtartott rendezvények inkább a választások közeledtét jelezték.
A miniszterelnök szerint a magyarok helyett „homo brüsszelicust akarnak gyúrni belőlünk. 
A szervezők valószínűleg nagyobb tömegre számítottak. Videó a szürreális jelenetről.
A szakadó esőben tartotta meg ünnepi megemlékezését a Momentum Mozgalom
Az orbáni rendszer az önkény világa, amit le kell győzni – mondta a DK-elnöke.
A túlélő kislány azt mondta, a támadás olyan volt, mint amilyeneket filmekben lehet látni.
A kormány veszített az Eurostattal szembeni elszámolási vitában, de ezt is megoldják.