Legalább 250 halottja van a mexikói földrengésnek

Egy összedőlt iskolában legalább 30 gyerek halhatott meg Mexikóvárosban.

Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Helyi idő szerint kedd kora délután nagy erejű földrengés rázta meg Mexikó középső részét: 7,1-es erősségű volt a földmozgás. A rengés épületek tucatjait döntötte romba a sokmilliós mexikói fővárosban. A jelenlegi közlések szerint országosan 250-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

A legtöbb kár Puebla, Morelos és Mexico államokban történt, a legtöbb halálos áldozatot Mexikóvárosból jelentették, ahol mentők százai az éjszaka is folytatják a kutatást a romok között rekedt esetleges túlélők után, s a mentésben civilek százai is részt vesznek.

Enrique Peña Nieto mexikói elnök szerint 27 épület dőlt össze a fővárosban, amelytől mindössze 75 kilométerre volt a rengés epicentruma. A földmozgás a mérések szerint 51 kilométerrel a föld alatt történt.

Fotó: MTI/EPA/Alejandro Cruz

A mostani földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, akkor több ezren vesztették életüket. A városban a mostani földrengés előtt már több megemlékezést is tartottak. Sőt, sokan a minden év szeptember 19-én szokásos katasztrófa-elhárítási gyakorlatokon is részt vettek.

Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester az este arról számolt be, hogy a fővárosban több tucat épület, köztük több toronyház omlott le vagy rongálódott meg súlyosan. A nagy erejű rengés következtében jelentős gázszivárgások és tüzek is keletkeztek. A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is van.

Enrique Pena Nieto elnök összehívta az országos válságtanácsot, és helikopterről szemlélte meg a katasztrófa következményeit. Az elnök elrendelte, hogy áramfejlesztőkkel segítsék a mentési munkák éjszakai folytatását. Nieto szerint országos vészhelyzet lépett fel, és elrendelte a hadsereg segítségét is.

Aurelio Nuño oktatási miniszter minden iskola bezárását elrendelte további intézkedésig.

Ugyancsak Nuno miniszterre hivatkozva a Twitteren nemrég megjelent, hogy egy iskolát, óvodát és kollégiumot is magában foglaló intézményben 30 gyerek halt meg.

Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter elmondta, hogy a mentők az adott helyzetben nem tudnak munkagépeket bevetni, s puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között.

A rengés okozta károk miatt két börtön és egy kórházat ki kellett üríteni. A főváros nemzetközi repülőterét lezárták. A CFE országos áramszolgáltató cég közlése szerint a károk miatt 3,8 millió fogyasztójuk maradt áram nélkül.

Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés. Szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori földmozgás.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben reagált a katasztrófára, együttérzéséről biztosítva Mexikóváros népét, és segítséget ajánlva.

Mexikóváros a föld egyik legnépesebb metropolisza, amelynek az elővárosokkal együtt mintegy 20 millió lakosa van.

(Forrás: CNN, MTI, Twitter)

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Elmosta az eső a budapesti megemlékezéseket, bár a megtartott rendezvények inkább a választások közeledtét jelezték.
A miniszterelnök szerint a magyarok helyett „homo brüsszelicust akarnak gyúrni belőlünk. 
A szervezők valószínűleg nagyobb tömegre számítottak. Videó a szürreális jelenetről.
A szakadó esőben tartotta meg ünnepi megemlékezését a Momentum Mozgalom
Az orbáni rendszer az önkény világa, amit le kell győzni – mondta a DK-elnöke.
A túlélő kislány azt mondta, a támadás olyan volt, mint amilyeneket filmekben lehet látni.
A kormány veszített az Eurostattal szembeni elszámolási vitában, de ezt is megoldják.