Portik perújítási kérelmének elutasítását javasolja az ügyészség

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Jozef Rohac a kezdetektől tagadta, hogy ő lenne az Aranykéz utcai robbantó. Ha most megnevezné „az igazi megbízót”, azzal pont azt ismerné be, amit eddig tagadott.

Portik Tamás perújítási kérelmének elutasítását kéri a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a négy halálos áldozatot követelő és több mint 20 embert megsebesítő 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyében a Fővárosi Ítélőtáblától – tudta meg a Zoom.hu Csiha Gábortól, a fellebbviteli főügyészség szóvivőjétől.

Szikinger István ügyvéd azért kezdeményezett perújítást az ügyben, mert

előkerült egy új tanú, aki szerinte bizonyíthatja, hogy nem védence bízta meg Jozef Rohácot a robbantással.

Indítványában azt is leírta, hogy tudomása szerint, Rohac elmondta a tanúnak a valódi megbízója nevét.

A főügyészég szerint azonban megkérdőjelezhető az új tanú, a Fekete Sereg néven elhíresült bűnszervezet vezérének, Magyar Róbertnek a szavahihetősége. Még akkor is, ha Szikinger szerint a jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt Magyar Róbertet csak az igazság kiderítésének szándéka vezérli, amikor el akarja mondani a bíróság előtt, amit Rohactól hallott. Vallomásával saját helyzetét semmi módon nem tudja befolyásolni.

Mint korábban megírtuk Magyar Róbert a perújítási indítvány szerint azt állítja, amikor egy alkalommal a börtönben találkozott Rohaccal, a férfi elmondta neki, hogy nem Portik bízta meg őt az Aranykéz utcai merénylettel. Szikinger épp azért kezdeményezett perújítást, hogy a bíróság egy új eljárásban hallgassa meg Magyart, aki szerinte

tudja a valódi megbízó nevét.

Az ügyészség szerint azonban mindez csak blöff. A tárgyaláson ugyanis Rohac végig tagadta, hogy ő robbantott volna az Aranykéz utcában. A bíróság ennek ellenére bűnösnek találta és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet szerint Rohácot az olajügyeiről elhíresült Energol Rt. egyik volt vezetője, Portik Tamás bízta meg Boros Tamás megölésével, mert korábban Boros elárulta őt a rendőrségen. Azonban Portik megbízása csak Boros kivégzésére szólt.

Nem tudta az ügyészség ugyanakkor azt bizonyítani, hogy Portik rendelte volna a robbantásos kivégzést, amely Boroson kívül három vétlen ember életét is kioltotta és húszat megsebesített. Az ítélet szerint a végrehajtás módjáról Rohac maga döntött. Ezért Portikot felbujtóként csak Boros meggyilkolásáért ítélte el a bíróság.

Az ügyészség szerint

Magyar állítása csak akkor lenne bizonyítható, ha Rohác beismeri, hogy ő a robbantó,

majd megerősíteni, hogy valóban az volt a megbízója, akit Magyar tudni vél. Szinte kizárt, hogy az évek óta konokul tagadó Rohac most egyszeriben mindent beismerjen. Ezzel azonban csak Portikon segíthetne, magán nem. (Szikinger perújítási indítványából az nem derül ki, hogy Magyar szerint kit nevezett meg Rohac.)

Ha Rohac él a hallgatás jogával, vagy tagad, mint eddig, semmivel sem lehet bebizonyítani Magyar állításait. Már csak azért sem látják értelmét a perújításnak.

A bíróság a védői indítvány és az azzal kapcsolatos ügyészségi állásfoglalás ismeretében, várhatóan bekéreti az ügy aktáit és az ügy összes iratának megismerése után dönt, hogy elrendeli-e a perújítást vagy elutasítja Szikinger kérésére. Hogy ez mikor történik meg, nem lehet tudni. Az ilyen ügyekben a bíróságot nem köti határidő.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint megakadályozhatóak lennének a napokban kirobbant áfacsalási ügyhöz hasonló esetek. Az alapvető problémát azonban az uniós és a magyar adópolitika jelenti.
Az amerikai Heritage Foundation befolyásos politikai elemzője szerint a magyar kormányfő menekültkérdésben a filozófiai és a politikai vitát is megnyerte.
A mentőket az egyik Mohács utcai ház elé riasztották.
A lakhelyüket sem hagyhatják el és nyomkövetőt is kaptak.
Az is kiderült, a szülők a tisztaságot és a tájékoztatást tartják a legfontosabbnak.
Ritka párosítás fegyverropogásra csúszdázni, de Pécsen ez sem lesz lehetetlen.
Mintegy egymilliárd euró értékben készül a kormány számlakat küldeni Brüsszelbe.
A tűzoltóknak feszítővágó segítségével kell kiszedni a sérülteket a roncsokból.