Hat magyart már kihoztak a hurrikán sújtotta Saint Martin-szigetről

Egy öttagú magyar családot, egy férfit és egy szlovén állampolgárt sikerült kimenteni és Curacaóra szállítani.

Katonai gépekkel viszik el a szigeten rekedt turistákat. Fotó: Jose Jimenez/Getty Images

Hat magyar és egy szlovén állampolgárt sikerült kimenteni kedden a hurrikán sújtotta Szent Márton-szigetről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Dunaharasztiban.

Szijjártó Péter elmondta, hogy egy öttagú magyar családot, egy férfit és egy szlovén állampolgárt sikerült magyar idő szerint este kilenckor kimenteni egy kormány által bérelt repülővel.

Hozzátette, hogy éjjel háromnegyed 12-kor meg is érkezett a gép Curacaóra, ahol a tiszteletbeli magyar konzulátuson már biztonságban vannak, írja az MTI.

Az említetteken kívül a miniszter keddi tájékoztatása szerint van egy háromtagú család a sziget francia részén (a sziget északi fele Franciaországhoz, déli része pedig Hollandiához tartozik), ők jelezték, hogy saját erőből megoldják a hazatérést. Ezenkívül van egy pár, amely szintén átment a francia oldalra, ők szerepelnek „az evakuációs listán”, velük is folyamatos a kapcsolat, és van egy ember, akivel még nem tudták felvenni a kapcsolatot. Róla „áttételesen azt jelezték”, hogy egy ismerősénél tartózkodik, és jól van, de ennél konkrétabbat nem tudnak.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint megakadályozhatóak lennének a napokban kirobbant áfacsalási ügyhöz hasonló esetek. Az alapvető problémát azonban az uniós és a magyar adópolitika jelenti.
Az amerikai Heritage Foundation befolyásos politikai elemzője szerint a magyar kormányfő menekültkérdésben a filozófiai és a politikai vitát is megnyerte.
A mentőket az egyik Mohács utcai ház elé riasztották.
A lakhelyüket sem hagyhatják el és nyomkövetőt is kaptak.
Az is kiderült, a szülők a tisztaságot és a tájékoztatást tartják a legfontosabbnak.
Ritka párosítás fegyverropogásra csúszdázni, de Pécsen ez sem lesz lehetetlen.
Mintegy egymilliárd euró értékben készül a kormány számlakat küldeni Brüsszelbe.
A tűzoltóknak feszítővágó segítségével kell kiszedni a sérülteket a roncsokból.