Az agyonhekkelt e-jegyrendszer készítője alapozta meg Paks II. kibervédelmét

Fotó: MTI

Az MVM Paks II. Zrt. 7,8 milliót fizetett egy kéthónapos munkáért.

A paksi bővítés lebonyolításáért felelős MVM Paks II. Zrt. a T-Systemset bízta meg azzal, hogy készítsen tanulmányt a felépítendő erőmű kiberbiztonsági követelményeiről – derül ki a Közérdekvédelmi Központ által nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

A megbízás értéke 7 774 300 forint (plusz áfa), a szerződést 2016 júniusában írták alá. Ezen összegért cserébe

a T-Systemsnek 60 nap alatt tanulmányt kellett készítenie

arról, hogy milyen kockázatokat rejt magában egy informatikai rendszer felépítése, milyen kiberfenyegetésekre kell számítania egy atomerőműnek, illetve milyen módokon lehet ezek ellen védekezni. Egész pontosan a következő témakörökre kellett kitérnie a tanulmánynak: „programozható rendszerekkel kapcsolatos kockázatok, kockázatelemzési módszerek, kockázatcsökkentés. Nukleáris létesítmények programozható rendszerei elleni támadások esetén felmerülő lehetséges támadó profilok, támadási vektorok”.

Botrányos fejlesztés

A T-Systems legutóbbi olyan munkája, ami komoly nyilvánosságot kapott, a BKK-nak készített e-jegyrendszer volt. A rendszer miatt több biztonsági botrány robbant ki, a legnagyobb azért, mert egy tizenéves fiú különösebb erőfeszítés nélkül tudott benne 50 forintért bérletet venni. Ráadásul a felhasználók adatait elavult módszerekkel védte a rendszer, kiszivárgott egy adatbázis, ami a gyanú szerint a rendszer felhasználóinak adatait tartalmazza.

Több száz szerződést hoztak nyilvánosságra

A Közérdekvédelmi Központ letölthető formában elérhetővé tette a paksi bővítés (vagyis az MVM Paks II. Zrt.) 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban kötött szolgáltatási és beszerzési szerződéseit. A dokumentumok annak az adatkérésnek az eredményei, amit Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője és a Közérdekvédelmi Központ alapítója indított még 2014-ben.

A szerződések itt elérhetők.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint megakadályozhatóak lennének a napokban kirobbant áfacsalási ügyhöz hasonló esetek. Az alapvető problémát azonban az uniós és a magyar adópolitika jelenti.
Az amerikai Heritage Foundation befolyásos politikai elemzője szerint a magyar kormányfő menekültkérdésben a filozófiai és a politikai vitát is megnyerte.
A mentőket az egyik Mohács utcai ház elé riasztották.
A lakhelyüket sem hagyhatják el és nyomkövetőt is kaptak.
Az is kiderült, a szülők a tisztaságot és a tájékoztatást tartják a legfontosabbnak.
Ritka párosítás fegyverropogásra csúszdázni, de Pécsen ez sem lesz lehetetlen.
Mintegy egymilliárd euró értékben készül a kormány számlakat küldeni Brüsszelbe.
A tűzoltóknak feszítővágó segítségével kell kiszedni a sérülteket a roncsokból.