Ismét reszelnek egyet a plakátszabályokon

Határidő-hosszabbítás: az önkormányzatoknak az év végéig kell rendeleteket alkotni a településképről és a reklámok elhelyezéséről.

Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

Tovább módosítja a településkép védelméről szóló törvényt a kormány. Ez az a jogszabály, amelybe a nyáron a köztéri plakátokkal kapcsolatos módosításokat beleszuszakolták – annak érdekében, hogy a Jobbik nehezebben hirdethessen Simicska Lajos plakáthelyein. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn nyújtotta be a jogszabály legújabb módosításáról szóló javaslatát.

Ez a jogszabály nem csak azt szabályozza, hogy mennyiért (vagy mennyiért ne) reklámozzanak a pártok, hanem előírta az önkormányzatoknak az úgynevezett településképi arculati könyv, illetve a településképi rendelet megalkotását. Ezekkel szabályozzák, hogy hol, és hogyan lehet plakátokat kihelyezni. És ez a törvény hatalmazza fel a polgármestereket arra is, hogy a reklámok és a reklámhordozók elhelyezése érdekében lefolytassák a településképi bejelentési eljárásokat.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az említett településképi rendeletek egymás után születtek meg idén a településeken, bár a folyamat lassan haladt, illetve a forráshiányos önkormányzatoknak pénzt is kellett erre a feladatra juttatni. Összesen több mint 2,2 milliárd forintot, településenként egymilliót irányoztak elő azoknak a 10 ezer lakos alatti településeknek, ahol a 32 ezer forintot nem éri el az egy lakosra jutó úgynevezett adóerő-képesség.

Az már a nyáron világossá vált, hogy az önkormányzatok nem lesznek képesek megalkotni az előírt rendeleteket és arculati kézikönyveket az eredeti szeptember 30-i határidőig. Most a módosítás indoklásából kiderül, hogy kitolják ezt a határidőt egészen idén december 31-ig. Azonban ettől függetlenül október 1-ig meg kell alkotni a településkép-védelmi törvénnyel összhangban a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésérő szóló önkormányzati rendeleteket.

A módosítás arra is kitér, hogy idén december 31-ét követően településképi rendelet hiányában a hely építészeti örökséggel, illetve a reklámok, reklámhordozók kihelyezésével kapcsolatos helyi rendeleteket 2018. december 31-ig alkalmazhatják.

Egy másik határidő is módosulna: az állami, önkormányzati szervek és a 100 százalékos tulajdonukban álló cégek idén szeptember 30. után már nem hirdethetnének olyan reklámhelyeken, amelyek nem felelnek meg a törvényben lefektetett szabályoknak. Ezt most 2018. február 15-re módosulna.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

A vádlottak közül sokan ma is ugyanabban a munkakörben dolgoznak Ajkán, mint a tragédia idején. A védő szerint a MAL feladait átvevő vállalkozás működését veszélyeztetné, ha a vádlottaknak Győrbe kellene utazniuk a megismételt eljárásra.
Orbán Viktor falujában jártak az EU-ellenőrök, hogy megnézzék, mire ment el a 600 milliós uniós támogatás.
Az oktatási államtitkár egy konferencián elárulta: vizsgálják, hogy bevált-e a 16 évre csökkentett tankötelezettség.
Egy összedőlt iskolában legalább 30 gyerek halhatott meg Mexikóvárosban.
Nem kerül négy százalék közelébe a növekedés és lassabban nőnek az árak.