A szerencsejáték-piacon éleződik a Seszták–Lázár-háború

Egy hétig ülhetett a Szerencsejáték-felügyelet elnöki székében Seszták Miklós embere. Aztán jött Lázár Jánosé.

Nyíregyháza, 2014. október 14. Egy krupié az Onyx Casinóban, Nyíregyházán 2014. október 14-én. Májusban hét kaszinó üzemeltetésére adott ki engedélyt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A nemzetgazdasági tárca vezetője a fejlesztési miniszter egyetértésével öt budapesti, illetve Pest megyei, és két vidéki - egy debreceni és egy nyíregyházi - kaszinó üzemeltetésére kötött koncessziós szerződést. MTI Fotó: Balázs Attila

Új front nyílt a Seszták–Lázár-háborúban. A Zoom értesülései szerint a kormány erős emberei ezúttal a szerencsejáték-piacon kerültek egymással szembe. Az ellentét a közelmúltban önálló ellenőrző hatósággá vált Szerencsejáték-felügyelet (SZF) elnöki posztja körül éleződött ki. A szervezet élén viharos gyorsaságú személycsere zajlott le, amelyben nyilatkozóink szerint

Seszták Miklós jelöltje elbukott.

Egy májusi salátatörvény-módosítás részeként a Fidesz – szinte teljesen észrevehetetlenül – kivonta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) alól a Szerencsejáték-felügyeletet. A szervezet eddig a NAV egyik főosztálya volt, most a változtatással önálló hatósággá vált. Nem ez volt a SZF életében az egyetlen újdonság. A törvénymódosítással a fejlesztési tárca vezetője, Seszták Miklós lett a szerencsejáték-piac állami felügyeletéért felelős miniszter. Így a szektor ellenőrzése a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) került, míg a koncessziós rendszer működtetése, például a pályázatok kiírása vagy a koncessziós szerződés megkötése a Nemzetgazdasági Minisztérium munkája maradt. A hírek akkor arról szóltak, hogy

Seszták Miklós Koszorús Lászlót szánta az SZF élére.

Koszorús otthonosan mozgott volna az új hatóság élén, korábban szerepet kapott a Szerencsejáték Zrt. igazgatóságában, ráadásul kötődése is volt, hiszen korábban ő volt a fejlesztési tárca fogyasztóvédelmi helyettes államtitkára. Forrásaink azonban egyöntetűen arról számoltak be, hogy a Miniszterelnökségen nem nyerte el a megfelelő támogatást, és ennek meg is lett a következménye.

Koszorús László alig egy hetet töltött az elnöki székben.

Ahogy egy megszólalónk fogalmazott, alig ült le az asztala mögé, éppen csak az átállást indíthatta el, és talán néhány munkatárs felvételét tudta aláírni, máris távoznia kellett. A rapid váltást a felszínen szakmai nézetkülönbségekkel magyarázták, de a Zoom minden forrása szerint a két miniszter közötti ellentét a valódi ok. A Koszorús utódjáról szóló kérdéseinkre is egyöntetű volt a válasz:

az SZF új vezetője, Nagy László „Lázár János támogatottja”.

MTI Fotó: Marjai János

Szélesebb körben is próbáltunk információt szerezni, igazak-e Koszorús a távozására felhozott okok, és valóban új elnök ül-e az SZF élén. Kormánypárti képviselők vagy nem tudtak érdemi információt mondani, vagy csak annyit közöltek, hogy ebben az ügyben nincs mondandójuk.

Végül az NFM adott választ. Roppant tömör levelükben annyit közöltek a Zoommal, hogy „a Szerencsejáték-felügyelet elnöke dr. Nagy László, aki e megbízatása előtt a Miniszterelnöki Kabinetiroda Magánjogi Főosztályának vezetőjeként dolgozott.” Felvetésünkre hozzátették, hogy az új szervezet kialakítása folyamatban van, a várható teljes létszám 120–130 fő lesz. Forrásaink szerint a rövid válasz nem véletlen, a tárcánál nem örülnek feltétlenül az ügynek. Seszták köreinek ugyanis nem mindegy, ki gyakorolja a felügyeletet. Arra utaltak, hogy Seszták Miklósnak közeli ismerőse a győri kaszinó koncessziós jogát birtokló Treff-Klub Kft. egyik tisztségviselője. Az ügyvezetői posztot betöltő Kruppa Zsoltnak és a tárcavezető feleségének korábban közös vállalkozása volt, közölte elsőként a Népszabadság.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint megakadályozhatóak lennének a napokban kirobbant áfacsalási ügyhöz hasonló esetek. Az alapvető problémát azonban az uniós és a magyar adópolitika jelenti.
Az amerikai Heritage Foundation befolyásos politikai elemzője szerint a magyar kormányfő menekültkérdésben a filozófiai és a politikai vitát is megnyerte.
A mentőket az egyik Mohács utcai ház elé riasztották.
A lakhelyüket sem hagyhatják el és nyomkövetőt is kaptak.
Az is kiderült, a szülők a tisztaságot és a tájékoztatást tartják a legfontosabbnak.
Ritka párosítás fegyverropogásra csúszdázni, de Pécsen ez sem lesz lehetetlen.
Mintegy egymilliárd euró értékben készül a kormány számlakat küldeni Brüsszelbe.
A tűzoltóknak feszítővágó segítségével kell kiszedni a sérülteket a roncsokból.