Húsz érdekesség a húszéves South Parkról

1997. augusztus 13. óta mulathatunk a mocskos szájú alsósok kalandjain. Fogadjunk, hogy még nem hallotta ezeket az infókat a sorozatról!

Forrás: Comedy Central

Amióta a South Park debütált a Comedy Centralon, folyamatosan a humorcsatorna egyik legerősebb műsora, amit hetente több mint 8 millióan néznek. 30 nyelvre fordították le, 130 országban mutatták be, 18 Emmy-díjra jelölték (amiből ötöt meg is nyert), és egy nagyjátékfilm is készült belőle (az 1999-es South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan világszerte 83,1 millió dollárt kaszált).

Hazájában igen helytelenül már tavaly megünnepelték a népszerű animációs sorozat huszadik születésnapját, mivel akkor indult a huszadik évada, de az eltelt évek alapján akkor még csak 19 éves volt. Így azonban ki tudtuk szemezgetni a legizgalmasabb információkat a jobbnál jobb nosztalgiázós cikkekből és interjúkból. Fogadjunk, hogy még nem hallotta őket!

1. Valójában már rég elmúlt húsz

A South Park őstörténete egészen 1992-ig nyúlik vissza, akkor történt ugyanis, hogy két osztálytárs a Coloradói Egyetemen, Matt Stone és Trey Parker gondolt egyet, és néhány ollóval körbevágott papírfigura és egy öreg 8mm-es kamera segítségével készített egy ötperces stop-motion animációt. Ahogy az lentebb is látható, az ős-South Park animációja még igen kezdetleges volt, de az alkotók ezzel rakták le rajzfilmbirodalmuk alapjait, ahogy megvolt már összetéveszthetetlen polgárpukkasztó humoruk is.

2. Egy karácsonyi képeslapból indult az egész

1995-ben Brian Graden, a Fox egyik vezető munkatársa megkérte barátait, Stone-t és Parkert, hogy csináljanak egy animációs karácsonyi képeslapot annak a négy trágár kis figurának a főszereplésével, akiket még az egyetemen alkottak meg. El is készült az 1992-es Jesus vs. Frosty remake-je, a The Spirit of Christmas (melyben Jézus egyúttal a Mikulással csap össze), amit Graden VHS-másolatokon küldött szét az ismerőseinek. Akik szintén továbbküldték a kisfilmet az ismerőseiknek, és mindez addig burjánzott, amíg a Comedy Central megkereste egy ajánlattal Stone-ékat.

3. George Clooney volt az egyik legelső rajongó

Anne Garefino, a rajzfilmsorozat executive producere elmesélte, hogy még el sem kezdtek dolgozni magán a szérián, amikor megtudták, hogy George Clooney több száz VHS-kópiát csináltatott a The Spirit of Christmasből, amit az összes ismerősének elküldött. A színész ezek után természetesen örömmel vállalta, hogy a negyedik részben ő legyen Stan meleg kutyájának a szinkronhangja, ahogy később a nagyjátékfilmben is szinkronizált.

4. A pilot epizód egy egész nyáron át készült

Habár ma már a számítástechnika segítségével mindössze hat röpke napig tart összerakni egy-egy epizódot, a legelső részt (Cartman Gets an Anal Probe) egy teljes nyáron, 60-70 napon át készítették az alkotók. Akkor még ugyanis kézzel dolgoztak, és ha a csatorna bármit változtatni akart, napokig tartott, amíg újra megcsinálták az egészet.

5. Natasha Henstridge volt az első igazi sztárvendég

Parker és Stone egy darabig csak állathangok szinkronizálására hívtak különböző sztárokat (lásd a már említett George Clooney-t, de Jay Leno is eljött elnyávogni Cartman macskájának szerepét). Az 1995-ös scif-i/horror, A lény miatt azonban annyira odáig voltak Natasha Henstridge-ért, hogy neki igazi szöveges szerepet adtak: ő lett a tizenegyedik epizódban Ms. Ellen, a helyettesítő tanár. „Eljutott hozzám a pletyka, hogy csak azért hívtak, hogy találkozhassanak velem és köszönhessenek, ami elég vicces. De az emberek még húsz év után is emlékeznek a szereplésemre, szóval abszolút megérte” – árulta el a színésznő.

6. Kik a legnagyobb kedvencek?

Steve Raizes, a Comedy Central alelnöke elmondta, hogy nem túl meglepő módon a négy fiú, azaz Stan, Kyle, Cartman és Kenny a legnépszerűbbek a rajongók körében, de az elmúlt években felsorakozott hozzájuk Randy és Butters is, a legutóbbi évadok óta pedig PC igazgató urat is igen megkedvelték a nézők.

7. Parker és Stone az Oscar-gálából is show-t csináltak

A South Park elfogadottságának igazi mérföldköve volt, amikor 2000-ben a South Park-mozifilmet Oscarra jelölték, a legjobb eredeti betétdal kategóriában (a Blame Canadával). A két alkotó azonban természetesen nem szmokingban jelent meg a ceremónián, hanem női ruhában, ráadásul bevallották, hogy be is voltak LSD-zve. A kis tréfarépák később elmesélték, hogy néhány művészkollégának nagyon tetszett a kis műsoruk, de volt olyan is, aki kiakadt rajta. Michael Caine az előbbi, Gloria Estefan az utóbbi tábort erősítette. A dal végül nem nyerte meg az Oscar-díjat.

8. Majdnem megvették a Casa Bonitát

A sorozat egyik fontos helyszíne a Casa Bonita nevű mexikói étterem, amelynek vezető menedzsere, Mike Mason elismerte, hogy először megrémült, amikor az alkotók megkeresték azzal, hogy szeretnék beleírni a vendéglőt a sztoriba. De megnyugtatták, hogy nem lesz semmi gond, a South Park szereplői imádják a Casa Bonitát, így végül megszületett a megállapodás. 2012-ben egyébként meghirdették az éttermet, és Parker elmondta, hogy úgy tíz percig még az is felmerült, hogy megvehetnék, és átnevezhetnék South Park Casa Bonitának, hiszen egy csomó ember a sorozat miatt jár oda.

Forrás: Comedy Central

9. Gyakran kerülnek időzavarba

A South Park epizódjai hétről hétre készülnek, és minden évadban legalább egyszer előfordul, hogy úgy tűnik: az alkotóknak nem sikerül időre befejezniük a munkát. Ennek ellenére csak egyetlenegyszer volt olyan, hogy nem tartottak be egy határidőt: 2013-ban, a 17. évad során a negyedik rész sugárzását el kellett halasztani, mert egy autóbaleset miatt nem volt áramellátás a stúdióban, ahol Parker és Stone dolgoztak.

10. Nem is Isaac Hayes hagyta ott a sorozatot

Annak idején nagy port kavart, hogy a Séf bácsi hangját kölcsönző néhai soul énekes, Isaac Hayes távozott a szériából, mert gúnyt űztek a szcientológiai egyházból, amelynek ő maga is tagja volt. A valóság ezzel szemben a sztár fia, Isaac Hayes III szerint az, hogy Hayes közleményét nem is ő maga írta. „Akkoriban apám körül mindenki szcientológus volt, az asszisztense, az összes segítője. Így valószínűleg valaki a nevében lépett ki a South Parkból. A mai napig nem tudjuk, ki volt. Az apám nem volt ekkora álszent, hogy szerepel egy műsorban, ami viccet csinál az afroamerikaiakból, a zsidókból, a melegekből, és aztán pont akkor hagyja ott, amikor a szcientológusokból is. Sosem tett volna ilyet” – mondta Isaac Hayes III.

11. A fogadtatás minden várakozást felülmúlt

A fent már említett Brian Graden – aki a VHS-szétküldő akciója után a South Park egyik ötletgazdája lett – arról számolt be, hogy a széria 1997-es debütálásakor egyáltalán nem költöttek marketingre, így arra gondoltak, hogy ha nagy szerencséjük van, talán 200 ezren megnézik az első epizódot. A premier nézőszáma végül 889 ezer lett, a részek nézettsége pedig az évad során egészen 5,6 millióra bővült. Erre senki sem számított sem az alkotók közül, sem a csatornánál.

12. Majdnem balhé lett a főcímdalból

A pilot epizódon dolgozó Stone és Parker nagy rajongói voltak a Primus nevű együttesnek, így őket kérték fel a sorozat főcímdalának megírására és előadására. Les Claypool és társai egyáltalán nem hittek benne, hogy az animációs műsor valaha is képernyőre kerül, de szívességből azért megcsinálták a dolgot. A Comedy Centralnak azonban nem tetszett a végeredmény, mivel úgy találták, nem elég tempós. A zenekar azonban időközben turnézni indult, így

eszük ágában sem volt újra felvenni az egész dalt.

Stone-ék végül egy koncert backstage-ében rohanták le a zenészeket, és az lett a vége, hogy az énekes újraénekelte a dallamot, a zenét viszont nélkülük gyorsították fel.

13. Szarunk mi a díjakra – vagy mégsem?

A South Park 2005-ben nyerte első Emmyjét, olyan ismert animációs sorozatokat ütve ki a nyeregből, mint A Simpson család, a Family Guy vagy a SpongyaBob Kockanadrág. „Hát igen, rólunk mindenkinek az a benyomása, hogy akkora punkok vagyunk, hogy le se szarjuk a díjakat, de aztán amikor tényleg megnyerünk valamit, igazából tök jó érzés. Nyerni nagyon állat” – nyilatkozta egyszer Matt Stone.

14. A cenzúra is utolérte

Első ránézésre úgy tűnik, hogy a South Parkban gátlástalanul ki lehet mondani bármit, és viccet lehet csinálni bármiből. 2006-ban azonban a cenzúra Parkeréket is utolérte: történt ugyanis, hogy az alkotók reagálni akartak a dániai Mohamed-karikatúrák körül kirobbant botrányra – a csatorna vezetői azonban megtiltották nekik, hogy Mohamedet ténylegesen ábrázolják az epizódban. Az eset 2010-ben újra megismétlődött. A csatorna egyik vezetője, Doug Herzog azzal indokolta a döntést, hogy ezzel csak a dolgozóikat védték, Parkerék pedig úgy reagáltak, hogy már annyira elegük van ebből az egészből, ugorjanak inkább a következő epizódra.

15. Eleinte pont saját hazájában rühellték a sorozatot

Ahová csak Parker és Stone betették a lábukat, a nézők és a kritikusok mindenhol imádták őket – kivéve Coloradóban, ahonnan ők maguk is származnak, és ahol a South Park játszódik. Az alkotók arról számoltak be, hogy

a kritikák 95 százalékban pozitívak voltak, a maradék 5 százalékban pedig mindig a coloradói illetőségű lapok húzták le őket.

2008-ban azonban szerencsére megfordult a dolog: abban az évben Denverben tartották a Demokratikus Nemzeti Konventet, és az „ezekre a dolgokra lehetünk büszkék Coloradóban” felsorolásban a South Parkot is szerepeltették.

16. Nemes bosszú

A sorozatban Cartman anyukája igazi promiszkuis asszony, akinek Trey Parker a Liane nevet adta. Így hívták ugyanis volt menyasszonyát, akit rajta kapott egy másik férfival, ezért a fűvel-fával összefekvő Mrs. Cartman alakjával állt rajta nemes bosszút.

17. Változtassák meg Kennyt!

Matt Stone úgy szokta felmondani Kenny sorait, hogy a ruhája ujjába beszél, így sikerül leginkább visszaadni a srácnak a száját eltakaró kapucnija miatt nehezen érthető szavait. Egy sokkal érdekesebb infó Kennyvel kapcsolatban azonban, hogy a kilencvenes évek végén állítólag egy kanadai nő panaszt nyújtott be a sorozat ellen a helyi médiahatóságnál, mivel a kisfiát is Kennynek hívják, ezért minden alkalommal súlyos traumát él át, amikor a karakter sorozatosan meghal mindegyik részben. Ráadásul az osztálytársak is rendszeresen csúfolják a névegyezés miatt. Az anya azt akarta elérni, hogy az alkotók változtassák meg a figura nevét – de a hatóság visszautasította a kérvényt.

18. Bosszúból finganak

A folyton rotyogtató Terrance és Phillip figuráját Parkerék stílszerű fricskaként azért alkották meg, mert sokszor hallották vissza azt a véleményt a South Parkról, hogy „nem több mint rossz animációval megvalósított fingós viccek sokasága”.

19. Honnan jön Kula bá?

Kula bá karaktere Trey Parker saját gyerekkorából ered. A kis Treynek ugyanis kicsiként szokása volt, hogy nem húzta le maga után a vécét, ezért az apukája elhitette vele, hogy ha nem húzza le, Kula bá eljön érte és felfalja.

20. Papa, mama, gyerekek

Parker nem csak Kula bával állított emléket a családjának. Stan családjának minden tagja, azaz az apa, Randy, az anya, Sharon és a nővér, Shelley az alkotó saját családtagjairól van elnevezve. Ehhez hasonlóan Kyle szülei, Gerald és Sheila Matt Stone szülei után kapták a nevüket.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Elmosta az eső a budapesti megemlékezéseket, bár a megtartott rendezvények inkább a választások közeledtét jelezték.
A miniszterelnök szerint a magyarok helyett „homo brüsszelicust akarnak gyúrni belőlünk. 
A szervezők valószínűleg nagyobb tömegre számítottak. Videó a szürreális jelenetről.
A szakadó esőben tartotta meg ünnepi megemlékezését a Momentum Mozgalom
Az orbáni rendszer az önkény világa, amit le kell győzni – mondta a DK-elnöke.
A túlélő kislány azt mondta, a támadás olyan volt, mint amilyeneket filmekben lehet látni.
A kormány veszített az Eurostattal szembeni elszámolási vitában, de ezt is megoldják.