Elfogták a charlottesville-i merénylőt

James Alex Fields Jr. Forrás: CNN

A virginiai rendőrség elfogta a gázoló sofőrt, illetve további három embert tartoztattak le a gyilkossággal összefüggéseben

A hatóságok az ohiói James Alex Fields Jr.-t gyanúsítják azzal, hogy a Charlottesville belvárosának egyik utcájában egy Dogde sportautóval nagy sebességgel belehajtott a nácik elleni tüntető tömegbe.

A Toldeo Blade nevű oldalnak nyilatkozott az elkövető anyja, aki azt mondta, hogy a fia elmondta neki, hogy múlt héten egy alt-right gyűlésre készült, de a nő nem volt tisztában ennek a csoportosulásnak a nézeteivel. James Alex Field Jr.-on kívül, aki az autót vezette további három embert tartóztattak le a merénylettel összefüggésben – írja a CNN.

A gázolásos merényletben egy 32 éves nő életét vesztette, 19-en pedig megsérültek.

Az akció után a férfi kocsijával elmenekült a helyszínről. Al Thomas rendőrfőnök azt mondta, hogy az immár gyilkossággal gyanúsított Fieldset a gázolás helyszínétől nem messze fogták el.

Virginia állam demokrata párti kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a városban. Terry McAuliffe elfogadhatatlannak nevezte a történteket:

„(…) a szólásszabadság nem az erőszak szabadságát jelenti”.

„Van egy üzenetem a Charlottesville-be érkezett fehér felsőbbrendűséget hirdetőknek és neonáciknak. Az üzenet egyszerű és világos: menjetek haza!”

– mondta a kormányzó.

Az összecsapás két tábor között zajlott: az úgynevezett alt-right és a Ku Klux Klan elvileg Robert Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen tiltakoztak, de megjelentek a szélsőségek elleni tüntetők is. Nagyjából két órával az összecsapások után egy autó nagy sebességgel a tömegbe hajtott.

Donald Trump elnök, aki éppen szabadságát tölti golfklubjában, először Twitter-bejegyzésben ítélte el az erőszakot, majd személyesen is egységre szólított fel. „Épp most beszéltem Virginia állam kormányzójával, akivel egyetértettünk abban, hogy véget kel vetnünk a gyűlöletnek és a megosztásnak.

Egyesülnünk kell, hiszen elsőként olyan amerikaiak vagyunk, akik szeretik a hazájukat”

– mondta az elnök.

Trump bírálói azt mondták, hogy az erőszak felelőseit nem nevezte meg az elnök és nem ítélte el a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket.

Később Charlottesville közelében lezuhant egy rendőrségi helikopter, és a rajta utazó két rendőr meghalt. Ezzel háromra növekedett a halálos áldozatok száma.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Megdrágítja a gyógyszereket egy új uniós szabály, viszont azt várják tőle, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését.
A haláleset körülményeiről tisztázatlanok.
Több száz millióval kerül többe a Pécsi Horvát Színház felújítása és bővítése, mint ahogy ígérték. 
A menekültproblémák és az erősödő gyűlölet idejében Kerényi Miklós Gábor nagyon érzékenyen reagált az aktualitásokra a Szegedi Szabadtéri Játékokon színpadra vitt darabjában. Kritika.
Duterte elnöksége alatt már több ezren meghaltak a rendőrségi akciók során.
Demján Sándort szorongatja Mészáros Lőrinc: megvette a zánkai borászatát.
Mindössze 33 évet élt, 65 évvel ezelőtt halt meg, mégis a mai napig hatással van a világra. 
Az egyetemisták azt állítják, éheznek Magyarországon. Az alapítvány szerint viszont tudták, hogy a Stipendium Hungaricum nem elég a megélhetésre.
A polgármester szerint jogában áll megvédeni a lakosait.