A Seychelle-szigetekről érkezett Matyi Dezső vevője

Hogy jön az Alexandrához a Seychelle-szigetek és a bioetanol?

MTI Fotó: Friedmann Endre

Az Alexandra könyvbirodalmat felépítő pécsi milliárdos, Matyi Dezső egykori cégei közül újabb, ezúttal a Könyv Plaza Kft. dőlt be. Fizetési haladékot kért a cég, és a bíróság a múlt héten el is rendelte a csődeljárást. A Könyv Plazát 2002-ben Matyi volt központi cége, a Pécsi Direkt alapította, közösen az ugyancsak milliárdos Várszegi Gábor Fotexével. Egy évvel később a Pécsi Direkt kivásárolta a tulajdonostársat, és a luxemburgi Fotex Holdig SE most már csak 100 ezer forintnyi üzletrészt jegyez. A Pécsi Direkt üzletrésze is megmozdult az idők során, a Matyi-család egy másik cégéhez vándorolt, idén májusban azonban vadonatúj tulajdonosnak adta el 96 százalékos részesedését a Könyv Plazában. A könyvbizniszben ismeretlen Green Wheel Kft.-nek.

Tőke finomszeszből

Elég izgalmas viszont a mérlege, amely azt mutatja, hogy a Green Wheelnek bevétele nem volt tavaly, csak 890 millió forint vesztesége. A székhelye Kiskőrös, egyik tulajdonosa az offshore paradicsomként számon tartott Seychelle-szigeteken bejegyzett Wieland Ltd., a másik Fritsch Margit. Ő 145 millió forint készpénzt adott be a Green Wheel 895 milliós tőkéjébe. A Wieland pedig 750 millióval járult hozzá, de nem akármilyen formában: a társasági szerződés szerint

„bioetanol és étkezési finomszesz előállítására alkalmas, biomassza tüzelési rendszerrel támogatott komplett üzem megvalósításának know how-ját” vitte be a társaságba.

Más menedzseli a csődöt

Két éve tart a Pécsi Direkt felszámolása

A Pécsi Direkt Kft. 2015 márciusa óta felszámolás alatt áll, összesen több mint 9 milliárd forint adósságot hagyott maga után. A cégből 2013 végén kiszervezték a nagykereskedelmet egy másik Matyi-érdekeltségbe, a Könyvbazár Kft.-be, a Rainbow Kft.-be pedig az üzletek, illetve a kiskereskedelem került. A felszámoló utóbb feljelentést tett csődbűncselekmény gyanújával, és az adónyomozók vizsgálták is, hogy az átszervezés során vagyonátjátszás történt-e.

Ami a Könyv Plazát illeti, tavaly év végén nem festett rosszul a mérlege: 970 millió forint bevételt könyvelt el, igaz, 31 milliós veszteséget mutatott ki. A könyvvizsgáló azonban drámainak találta a helyzetet. Szerinte a kimutatások „lényeges hibás állításokat” tartalmaztak, és az éves beszámoló nem adott megbízható és valós képet a társaság vagyoni, pénzügyi, illetve jövedelmi helyzetéről. Például olyan követelések szerepeltek az eszközök között, amelyek behajtása kétséges, ráadásul csaknem 300 millió forint végrehajtható tartozása keletkezett a Könyv Plazának kártérítés címén a mérleg fordulónapja után.

Az új tulajdonossal új ügyvezető is érkezett a Könyv Plazába, Matyi Dezső volt feleségét, Szabó Tündét Lángné Paál Beatrix váltotta májusban. Azt már ő jelentette be a taggyűlésen, hogy az „üzletrész átruházásra tekintettel szükséges egy 2017. május 2-ai fordulónappal készült közbenső mérleg elkészítése”. Ebben már 402 millió forint veszteség szerepelt, a saját tőke mínusz 382,7 milliót tett ki, és több mint 600 millióra rúgtak a tartozások. A Matyi-klán ezek szerint a cégeladással jókora kolonctól szabadult meg, az viszont nem világos, miért vásárolt be a Green Wheel, és vállalta be a csőd menedzselését.

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Megdrágítja a gyógyszereket egy új uniós szabály, viszont azt várják tőle, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését.
A haláleset körülményeiről tisztázatlanok.
Több száz millióval kerül többe a Pécsi Horvát Színház felújítása és bővítése, mint ahogy ígérték. 
A menekültproblémák és az erősödő gyűlölet idejében Kerényi Miklós Gábor nagyon érzékenyen reagált az aktualitásokra a Szegedi Szabadtéri Játékokon színpadra vitt darabjában. Kritika.
Duterte elnöksége alatt már több ezren meghaltak a rendőrségi akciók során.
Demján Sándort szorongatja Mészáros Lőrinc: megvette a zánkai borászatát.
Mindössze 33 évet élt, 65 évvel ezelőtt halt meg, mégis a mai napig hatással van a világra. 
Az egyetemisták azt állítják, éheznek Magyarországon. Az alapítvány szerint viszont tudták, hogy a Stipendium Hungaricum nem elég a megélhetésre.
A polgármester szerint jogában áll megvédeni a lakosait.