Teljes sztrájk jöhet a magyar Tesco áruházakban

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A munkabeszüntetésre az alapbér emelése, a fizikai dolgozók munkakörülményeinek javítása és a dolgozókon lévő terhek csökkentése miatt van szükség.

Betelt a pohár a Tesco Magyarország több mint 13 ezer fizikai dolgozójánál, ezért a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) kezdeményezésére sztrájkbizottságot alakítottak, írja a Magyar Idők. Az egységes munkavállalói követelésekről mostanra a Tesco vezetői is értesültek.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szervezésében a 216 hazai Tesco 80 százalékánál csatlakozott a sztrájkhoz az összes dolgozó, valamint a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az ­online szolgáltatás munkavállalói. A dolgozók nem zárják ki a határozatlan időre szóló teljes munkabeszüntetést sem. A sztrájkra az alapbér emelése, a fizikai dolgozók munkakörülményeinek javítása, a dolgozókon lévő terhek csökkentése miatt van szükség.

“A fizikai dolgozók munkakörülményeinek érdemi javítására, leterheltségük csökkentésére, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos hiányosságok megoldására, továbbá az alapbér versenyképes emelésére irányuló demonstrációk mind ez idáig nem vezettek eredményre.

Az elkeseredett dolgozók köré­ben óriási a sztrájk iránti hajlandóság,

eddig az áruházlánc összesen 216 üzletének (hiper- és szupemarketek, ­expresszek, illetve az Extra elnevezésű egységek) nyolcvan százalékából csatlakozott a boltok teljes állománya.
Ezenkívül a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, raktárak munkatársai, továbbá a házhoz szállító szolgáltatás alkalmazottai is részt vesznek a kilátásba helyezett munkabeszüntetésben.

– közölte a Magyar Időkkel a KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba.

A sztrájkbizottság elnöke elmondta, azt szeretnék, ha szeptember 1-jétől a Tesco valamennyi munkavállalója esetén az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot.

“A béremelés forrása egyebek mellett a működési cash-flow, a menedzsmentdíj korlátozása, a vállalaton belüli veszteségforrások visszaszorítása és más költségcsökkentő programok végrehajtása lehetne.”

– mondta Bubenkó Csaba.

Az elnök szerint az alacsony bérek mellett a létszámhiány is nagy problémát jelent, a dolgozók fizikai leterheltsége átlépte a tűréshatárt.

“A követeléseink közé tartozik az is, hogy szeptembertől valamennyi áruházban emeljék meg 15 százalékkal a rendes foglalkoztatotti létszámot, ezáltal biztosítva az arányos munkaterhelést és a feladatok rendes munkaidőben történő ellátását, vagyis a túlóráztatás visszaszorítását. Ha ez nem megoldható, akkor az élőmunka hiányát a dolgozók helyzetét könnyítő korszerű technikai megoldásokkal pótolják. Ehhez a műszaki berendezések bruttó értékét legalább 33 százalékkal kellene emelnie a cégnek, olyannyira korszerűtlenné váltak mostanra a munkavégzés technikai körülményei.”

– folytatta a sztrájkbizottság elnöke.

Javaslatuk szerint augusztus ­16-án vagy 17-én ülnének tárgyalóasztalhoz a döntésre jogosult menedzsmenttel, kikötötték, hogy a tárgyalóteremben hangrögzítésre alkalmas berendezés is legyen.

“A cég vezérigazgatója tegnap tudomást szerzett a sztrájkbizottság megalakulásáról, illetve a követelésekről. Hét napon belül reagálniuk kell, majd az érdekegyeztető tárgyalások további hét napon át tarthatnak. Amennyiben nem teljesítik a feltételeinket, határozatlan idejű, általános sztrájkot hirdetünk a hazai Tescokban.”

– közölte Bubenkó Csaba.

Az elnök nyomatékosította, nem csak egy-két órás figyelmeztető sztrájkban gondolkodnak, teljes munkabeszüntetés lesz a nyomásgyakorlás eszköze.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Megdrágítja a gyógyszereket egy új uniós szabály, viszont azt várják tőle, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését.
A haláleset körülményeiről tisztázatlanok.
Több száz millióval kerül többe a Pécsi Horvát Színház felújítása és bővítése, mint ahogy ígérték. 
A menekültproblémák és az erősödő gyűlölet idejében Kerényi Miklós Gábor nagyon érzékenyen reagált az aktualitásokra a Szegedi Szabadtéri Játékokon színpadra vitt darabjában. Kritika.
Duterte elnöksége alatt már több ezren meghaltak a rendőrségi akciók során.
Demján Sándort szorongatja Mészáros Lőrinc: megvette a zánkai borászatát.
Mindössze 33 évet élt, 65 évvel ezelőtt halt meg, mégis a mai napig hatással van a világra. 
Az egyetemisták azt állítják, éheznek Magyarországon. Az alapítvány szerint viszont tudták, hogy a Stipendium Hungaricum nem elég a megélhetésre.
A polgármester szerint jogában áll megvédeni a lakosait.