Összejöhet a Schilling Árpád-Fekete György vita

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Krétakör alapítója szívesen leülne beszélgetni a Magyar Művészeti Akadémia elnökével.

Schilling Árpád volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége pénteken. A Krétakör alapítója Fekete György 168 Órában megjelent interjújára reagálva elmondta, szívesen leülne beszélgetni a Magyar Művészeti Akadémia elnökével.

Fekte György szerint Magyarországon létezik egy kisebbség, amely élezi az ellentéteket a művészek között, azért, hogy fenntartsa a látszatot, mintha létezne kulturális egyensúly. Ebbe a kisebbségbe sorolta Schilling Árpádot, akit félművelt, tájékozatlan rendezőnek nevezett. Fekete hozzátette, nem tud arról, hogy Schillinget világszerte rendszeresen hívják fellépni.

“Én csak sajnálni tudom őt, szerintem gyógyíttatnia kéne magát.”

– hangzott a segítő célú tanács.

Schilling az ATV-ben elmondta, szerinte ezt az ideológiai megosztottságot épphogy Fekete György hozta létre a

„már a kezdetek óta problematikus MMA-ban”

A rendező szerint a szervezetet gyökerestül át kell alakítani, demokratikusabbá, szakmaibbá és átláthatóbbá kell tenni. Véleménye szerint a „fene tudja, miért, az alaptörvénybe is beiktatott” MMA „furcsa” szervezet, a kormány kegyeltjeként hatalmas költségvetéssel rendelkezik, tagságát pedig nem demokratikus úton választották meg.

Nehéz lesz az Akadémia koncepcióján változtatni, hisz ahogy Fekete György nyilatkozta, nem szól bele abba, októbertől ki lesz az utódja, nincs kiszemeltje, de az új elnök nem gondolkozhat radikális változtatásokon, mert a köztestület működését jogszabályok jelölik ki.

Fekete György a 168 Órának elmondta, csak akkor ülne le személyesen beszélni Schillinggel, ha a rendező hívná, ő nem kezdeményezi a vitát. Schilling az ATV-ben jelezte, természetesen nem mondana nemet, ha érkezne egy ilyen megkeresés.

Krug Emília műsorvezető kérdésére elmondta, nem érzi pusztába kiáltott szónak gondolatait, véleménye szerint igenis kell beszélni a problémákról, mert, ha nem változik a helyzet

„még keményebb és még határozottabb vonalak lesznek”.

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Megdrágítja a gyógyszereket egy új uniós szabály, viszont azt várják tőle, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését.
A haláleset körülményeiről tisztázatlanok.
Több száz millióval kerül többe a Pécsi Horvát Színház felújítása és bővítése, mint ahogy ígérték. 
A menekültproblémák és az erősödő gyűlölet idejében Kerényi Miklós Gábor nagyon érzékenyen reagált az aktualitásokra a Szegedi Szabadtéri Játékokon színpadra vitt darabjában. Kritika.
Duterte elnöksége alatt már több ezren meghaltak a rendőrségi akciók során.
Demján Sándort szorongatja Mészáros Lőrinc: megvette a zánkai borászatát.
Mindössze 33 évet élt, 65 évvel ezelőtt halt meg, mégis a mai napig hatással van a világra. 
Az egyetemisták azt állítják, éheznek Magyarországon. Az alapítvány szerint viszont tudták, hogy a Stipendium Hungaricum nem elég a megélhetésre.
A polgármester szerint jogában áll megvédeni a lakosait.