Hiába a kormány hibázott, nem kaphatnak kártérítést a fiatal vállalkozók

Vállalkozz Itthon Fiatal! Már ha nem bánod, ha ráfizetsz.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Még májusban derült ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) közös programjával, a Vállalkozz Itthon Fiatal!-lal komoly problémák vannak. A kormány tavaly januárban indította be a programot, 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ígért azoknak a fiataloknak, akik Budapesten vagy Pest megyében indítanának saját vállalkozást. A jelentkezőknek egy tanfolyamot kellett elvégezni, annak a 200 ezer forintos költségét az állam átvállalta, és 3 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást ígértek a fiataloknak.

Egy a parlament.hu-n fellelhető iromány szerint 2101-en jelentkeztek, végül 390 főt vontak be a programba.

A képzést a fiatalok végignyomták, az üzleti tervet elkészítették, de ezt követően komoly problémába ütköztek: a cégek jelentős része nem kapta meg a támogatást, de a járulékokat a megalapított vállalkozásuk után ugyanúgy kellett fizetni. Ráadásul előfordult, hogy ezeknek az innovációs cégeknek az ötleteit más vállalkozások időközben megvalósították.

Kiderült, hogy az NGM alá tartozó irányító hatóság késlekedett a pályázatok elbírálásával, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig belső vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, miért nem kapták meg a támogatást a program résztvevői. Ennek eredményeként Varga kirúgta az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, Pákozdi Szabolcsot.

Kártérítés? Az nem lesz

Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő Varga Mihálytól írásban várta a választ arra a kérdésére, Hogyan és mikor kárpótolják a “Vállalkozz Itthon Fiatal” programban hátrányos helyzetbe hozott fiatalokat?”

Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára Varga nevében adott válaszából kiderült, hogy a “2014-es a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről” szóló kormányrendelet alapján nem lehet kárpótlást fizetni a pórul járt fiataloknak. A rendelet 2014 novemberében született, vagyis már az új Fidesz-kormány idején.

Tehát hiába derült, ki hogy a minisztérium és az OFA volt a ludas a késlekedésben, az ifjú vállalkozóknak a kormány által okozott kárt le kell nyelniük.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Megdrágítja a gyógyszereket egy új uniós szabály, viszont azt várják tőle, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését.
A haláleset körülményeiről tisztázatlanok.
Több száz millióval kerül többe a Pécsi Horvát Színház felújítása és bővítése, mint ahogy ígérték. 
A menekültproblémák és az erősödő gyűlölet idejében Kerényi Miklós Gábor nagyon érzékenyen reagált az aktualitásokra a Szegedi Szabadtéri Játékokon színpadra vitt darabjában. Kritika.
Duterte elnöksége alatt már több ezren meghaltak a rendőrségi akciók során.
Demján Sándort szorongatja Mészáros Lőrinc: megvette a zánkai borászatát.
Mindössze 33 évet élt, 65 évvel ezelőtt halt meg, mégis a mai napig hatással van a világra. 
Az egyetemisták azt állítják, éheznek Magyarországon. Az alapítvány szerint viszont tudták, hogy a Stipendium Hungaricum nem elég a megélhetésre.
A polgármester szerint jogában áll megvédeni a lakosait.