Össztűz a Kossuth téren: 20-án indul Gulyás Mártonék mozgalma

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ha elbukik, polgári engedetlenségi akcióba kezdenek.

A zoom.hu értesülései szerint augusztus 20-án debütál Gulyás Mártonék mozgalma, a Közös ország. A kezdeményezés célja a választójogi, illetve a választási rendszer megreformálása lesz.

A mozgalom egyfajta performansz-sorozat lenne, a parlamenti és a parlamenten kívüli pártok az Országház előtt felállított Agorában vitatkoznának, a beszélgetés után pedig egy dokumentumot nyújtanának be az illetékes testületeknek.

Információink szerint a legtöbb ellenzéki párt már jelezte, hogy részt vesz a beszélgetésen, a kormánypártok, illetve a Jobbik (még) nem foglalt állást.

Ha az illetékesek elfogadják a dokumentumot, akkor kisebb csodának leszünk szemtanúi, és elindulhat a választási rendszer reformja. Úgy tudjuk, Gulyásék október 23-ig adtak időt, hogy a parlament szavazzon a kezdeményezésről.

Nagy valószínűséggel nem ez a forgatókönyv érvényesül majd. Amennyiben elbukik a kezdeményezés, Gulyásék polgári engedetlenségi akcióba kezdenek, kampányt is indítanak.

Gulyás Márton még áprilisban, a CEU tüntetésen elhangzott beszédében jelentette be, hogy új mozgalmat indít az arányos választási rendszerért. Később közszerepelők sora állt ki a kezdeményezés mellett. Például ebben a videóban:

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

A vádlottak közül sokan ma is ugyanabban a munkakörben dolgoznak Ajkán, mint a tragédia idején. A védő szerint a MAL feladait átvevő vállalkozás működését veszélyeztetné, ha a vádlottaknak Győrbe kellene utazniuk a megismételt eljárásra.
Orbán Viktor falujában jártak az EU-ellenőrök, hogy megnézzék, mire ment el a 600 milliós uniós támogatás.
Az oktatási államtitkár egy konferencián elárulta: vizsgálják, hogy bevált-e a 16 évre csökkentett tankötelezettség.
Egy összedőlt iskolában legalább 30 gyerek halhatott meg Mexikóvárosban.
Nem kerül négy százalék közelébe a növekedés és lassabban nőnek az árak.