Fél év alatt 919 úszómedencényi üzemanyagot tankolt el az ország

Fotó: MTI/Marjai János

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) benzinkútjain 0,6 milliárd liter benzin és 1 milliárd liter gázolaj fogyott 2017 első felében, mondta el a szervezet sajtótájékoztatóján Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára. Ez 2016 első félévéhez képest a benzin esetében 2,7, a gázolajéban 3,2 százalékos növekedés.

A legnagyobb növekedést a prémium üzemanyagok érték el: prémium dízelből 30 százalékkal fogyott több, mint egy évvel korábban, prémium benzinből 27 százalékkal. Igaz, a 98-as benzin eközben 95 százalékot esett.

A NAV kiskereskedelmi adatai szerint 2017 első felében összesen, tehát nem csak a MÁSZ kútjainál 0,9 milliárd liter benzin és 1,5 milliárd liter gázolaj fogyott. Ez összesen 2,4 milliárd liter. Ennyi üzemanyaggal 919 darab 50 méter hosszú, 25 méter széles és 2,2 méter mély úszómedencét lehetne megtölteni.

Kevesebb üzemanyag fogyott, mikor drágább volt tankolni

A magyarországi üzemanyag-fogyasztás 2009-ig stabilan emelkedett, akkor esni kezdett, a mélypont 2012-ben volt. Azóta újra emelkedik, 2016-ban már meghaladta a 2009-es szintet, ahogy az alábbi ábrán látható:

A fogyasztáscsökkenést (majd –emelkedést) két tényező befolyásolta: az üzemanyagárak és a 2008-ban kezdődött gazdasági világválság. 2008-ban duplájára emelkedett a nyersanyag ára, a nemzetközi kereskedésben mértékadó Brent kőolajfajta hordónkénti ára abban az évben 140 dollár fölött is járt. Az ár 2010 és 2014 közt a 80-100 dolláros sávban mozgott, 2015 óta 50 dollár körül ingadozik. A nyersanyag ára vitte magával a késztermékekét:

Az árgrafikon fordítottja a fogyasztásinak: ahogy drágultak az üzemanyagok, úgy csökkent a fogyasztás, és amikor az árak 2012-ben elkezdtek lemenni, a fogyasztás is elkezdett nőni.

Kevesebb jármű volt forgalomban, mikor drágább volt tankolni

A forgalomban lévő járművek száma szintén csökkent, amikor drágultak az üzemanyagok, és nőni kezdett, amikor olcsóbbak lettek. Ez érthető, a magasabb üzemanyagárak (és a válság hatásai) mellett kevesebben dönthettek úgy, hogy megéri járművet fenntartani. Ez a magánszemélyekre és a teherjárműveket használó vállalkozásokra is igaz. A forgalomban lévő járművek száma egyébként már 2014-ben meghaladta a 2008-as szintet, miközben az üzemanyag-fogyasztás csak 2016-ban heverte ki a válságot és az áremelkedést.

Egyébként a járművek száma nagyobbat nőtt a válság előtti időkhöz képest, mint az üzemanyagfogyasztás. 2017 közepén már bő 11 százalékkal több jármű volt forgalomban, mint 2008-ban, miközben az üzemanyagfogyasztás csak körülbelül 3 százalékkal nagyobb, mint akkoriban volt.

Kapcsolódó

Tovább a címlapra

Most a címlapon

Megdrágítja a gyógyszereket egy új uniós szabály, viszont azt várják tőle, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését.
A haláleset körülményeiről tisztázatlanok.
Több száz millióval kerül többe a Pécsi Horvát Színház felújítása és bővítése, mint ahogy ígérték. 
A menekültproblémák és az erősödő gyűlölet idejében Kerényi Miklós Gábor nagyon érzékenyen reagált az aktualitásokra a Szegedi Szabadtéri Játékokon színpadra vitt darabjában. Kritika.
Duterte elnöksége alatt már több ezren meghaltak a rendőrségi akciók során.
Demján Sándort szorongatja Mészáros Lőrinc: megvette a zánkai borászatát.
Mindössze 33 évet élt, 65 évvel ezelőtt halt meg, mégis a mai napig hatással van a világra. 
Az egyetemisták azt állítják, éheznek Magyarországon. Az alapítvány szerint viszont tudták, hogy a Stipendium Hungaricum nem elég a megélhetésre.
A polgármester szerint jogában áll megvédeni a lakosait.